Recenze: FEMINISTKOU SNADNO A RYCHLE (Lucie Jarkovská, Kateřina Lišková)

O tom, že feministky rozhodně neřeší nesmysly

Odpor proti feminismu může mít různou podobu. Nejčitelnější je ten otevřeně šovinistický, který má za to, že patriarchát je legitimní, protože ženy prostě nic kloudného nevymyslely, neučinily žádné podstatné objevy ani vynálezy, světu nevládnou, neboť to neumí a ani si na to netroufají, protože jsou rády závislé a nechají za sebe všechno vyřešit chlapy. Navíc ani nedokážou vynést pračku do šestého patra a jestli chtějí rovnoprávnost, tak ať nejdřív naklušou rubat uhlí do dolů. (str. 18)

Už se vám někdy stalo, že jste si poklidně užívali večer s přáteli a najednou se objevila nepříjemná otázka: „Proč jsi vlastně feministka*feminista? V dnešní době toho není potřeba.“ No a vy jste najednou měli z hledání správných slov sucho v ústech a zničený zbytek dne? Pokud jste odpověděli ano, mám pro vás dobrou zprávu. Po přečtení této knížky se ničeho takového nebudete muset nadále bát.

Hned na začátku je nutno zmínit, že uvnitř nenaleznete nic nového. Tím je myšleno, že vše, čeho se titul dotýká, se v posledních sto letech řeší neustále dokola. Ženy mají možná volební právo a možnost být političkami, ale přesto stále existují lidé, kteří je nebudou brát v mnoha případech vážně a budou je soudit za něco, nad čím by se u muže ani nepozastavili. Feministkou snadno a rychle tedy vzniklo s účelem zprostředkovat tipy, informace a argumenty pro všechny, kdo je potřebují. 

Kniha je rozdělena do čtyř celků a každý z nich je tvořen několika podtématy. Co musím vyzdvihnout, jsou rozhodně počáteční kapitoly věnující se následujícímu: proč a jak ji číst, z jaké pozice je napsaná, co je gender, a samozřejmě k čemu nám feminismus je. 

První část je zaměřená na tělo a sexualitu. Kromě sexu, znásilnění, domácího násilí či velmi důležitých potratů se dotýká krásy, o které je známo, že se v patriarchálním moderním světě stala synonymem úspěchu. Mýtus, jenž se jí týká, má i své důsledky, které zde najdete podrobně popsané i s důkazy.

Pokud žena mít dítě nechce, nutit ji k tomu znamená prakticky totéž jako jí násilím dítě brát. (str. 53)

Druhý celek se zaměřuje na rodinu.
Dočtete se, jak lesby a gayové opravdu neohrožují rodinu, a velmi detailně se s autorkami budete zabývat, že ve skutečnosti je celkem riskantní vystavět život okolo romantické lásky, ať se to zdá jakkoli normální a žádoucí. Osobně se mi nejvíce líbil úsek o single ženách po třicítce, jenž vás fakticky přiměje zamyslet se, kterak jsou společností vykreslovány jako sobecké nemorální potvory, zatímco opačné pohlaví je v tomto případě ve svých nejlepších letech a nikdo proti nim neřekne ani slovo.

A jsou i pánové, kteří opravdu nic nepředstírají. Na základě článků o problémových single ženách, který jsme citovaly na začátku, nejspíš předpokládají, že ty, které se zatím nedostaly pod čepec, vezmou za vděk kýmkoliv. Než by riskovaly osamělé stáří, s vděčností přijmou roli služky. (str. 88)

Segmentu o výchově a vzdělávání
byste měli věnovat pozornost, ať už se v odvětví pohybujete, či nikoliv. Bude vám třeba k užitku pár rad pro studenty pedagogiky  vhodné pro ty, co studují, zajímají se a chtějí učit genderově citlivě. Z čeho nicméně mrazí, jsou zkušenosti dívek se sexismem a sexuálním obtěžováním ve školách. Neměly by se tolerovat a je důležité o nich hovořit, neboť se stávají čím dál aktuálnějším problémem, který byl bohužel vždycky. Jen byl dlouho schováván pod kobereček.

Nakonec nahlédnete do veřejného prostoru představujícího bezednou studnici námětů k diskuzi. Lucie Jarkovská s Kateřinou Liškovou v něm řeší hlavně otázky ze současného dění a předávají hodnotné poznámky.

Styl vyprávění je velmi přístupný. Všechny odborné výrazy vyjasní a jedná se vskutku o příručku, již zvládne i naprostý laik. Jasně a srozumitelně vysvětluje podstatná témata, na něž nabízí ucelený pohled. K dané problematice dá pokaždé potřebné informace a k tomu nabídne výstižné argumenty do debat s přáteli či rodinou. V průběhu se navíc vyskytují vtipné komiksové stripy k pobavení, u kterých je ve výsledku nejsmutnější, že vůbec směšné nejsou. Zasloužila se o ně výtvarnice Lena Vítková a skvěle pasují k tématice. Vypadají následovně:

Zdroj: archiv recenzentky

Titul považuji za velice zdařilý. Sice by si určité kapitoly zasloužily více prostoru, ale v rámci formátu se nedaly pokrýt, na druhou stranu alespoň nic nepůsobí zdlouhavě a neztratíte se. Je samozřejmé, že konzervativci a zastánci „tradičních hodnot“ nebudou s většinou souhlasit, a právě ti, kteří by si ji měli přečíst nejvíce, ji budou ignorovat, nebo hůř  nesnášet. Ale s tím se počítá. Můžeme být ovšem pyšní, že se na české scéně objevil počin, jako je Feministkou snadno a rychle, a nezbývá mi nic jiného, než vám jej vřele doporučit. 

Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková začaly vystupovat jako Duo docentky v roce 2019, kdy spolu poprvé popularizovaly feminismus a výzkum zaměřený na gender a sexualitu skrze stand-up. Jsou spoluzakladatelkami oboru Genderová studia na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity a aktivně bojují za práva žen, menšin a přírody.

Pro byla publikace velmi přínosná a zaujala hlavně svým osvěžujícím pojetím. Měl by si ji přečíst každý, neboť věřím, že by mnohým mohla otevřít oči. Díky humoru a využití konkrétních příkladů má šanci oslovit širší publikum a já doufám, že se to podaří.

Závěrečné hodnocení: 95 %


Feministky řeší nesmysly jako je pouštění žen do dveří. Ženy by měly mít děti. Mělas prostě říct ne. To jsou jen některé z mnoha poznámek, s nimiž se každý během rozhovorů o feminismu dříve či později setká. Dávat neustále dohromady argumenty a nabízet jinou perspektivu je přinejmenším únavné. Socioložky Lucie Jarkovská a Kateřina Lišková alias Duo docentky proto napsaly knihu, která vám v tomto boji může ušetřit čas a energii. Nabízí vtipné a trefné příspěvky do debat s rodinou i přáteli, jež vám pomůžou zůstat nad věcí a třeba i vám nabídnou nové podněty k zamyšlení. Dočtete se například o odvrácené straně romantické lásky, o tom, že studijní materiály od základek po vysoké mají k genderové vyváženosti daleko nebo že ne každý kompliment je ve skutečnosti komplimentem. Knihu ilustracemi a komiksovými stripy podle předlohy autorek doprovodila výtvarnice Leny Vítková.

Nakladatelství: Universum
Ilustrace: Leny Vítková
Rok vydání: 2023
Žánr: populárně-naučná, rozvojová
Počet stran: 232
Vazba: pevná

Komentáře