Recenze: VODNÍ MELOUN (Marek Otta)

 Zbohatnout, nebo si zachovat čest?

Vodní meloun (Maret Otta, nakladatelství Euromedia – Kalibr)
Tvář mu v ten okamžik zcela ztuhla a v očích mu zableskla jiskra. Možná přišel na způsob, jak nadobro utéct ze zajetých kolejí života, které tak nesnášel. Hra se od reality vlastně zase tak moc neliší, pomyslel si a přistihl se, že se přihlouple usmívá. (str. 34) 


Za recenzní výtisk děkuji
společnosti Euromedia Group.
Chci zakoupit tento titul v Knižním klubu!

Kdo by předpokládal, že se mohou sejít tři tak rozdílní lidé, a přesto vytvořit přátelství. Petr je velmi chytrý kluk, ale bohužel po rodinné stránce mu není přáno. Otec je opustil, matku má velmi nemocnou, a tak místo dokončení studia na gymnáziu a vysněné vysoké škole musí tvrdě vydělávat na obživu. Tomáš si oproti němu může dovolit vést bohémský život. Když není na přednášce, v klidu si zajde na pivko. Pořádně neví, co bude v budoucnu dělat a na rozhodnutí si dopřává čas. Trojlístek uzavírá obézní Libor, jenž je prototypem povaleče. Pobírá dávky, hulí trávu a uzavřený ve svém pokoji hraje počítačové hry. Právě ony ho inspirují, jak by mohl rychle zbohatnout…

Libor se pohodlně rozvaloval v kožené židli naproti stolu, za kterým mladá žena spěšně listovala ve složkách. „Tak by to opravdu nešlo,“ vybuchla úřednice a popostrčila si hranaté brýle na nose. „Nemůžeme vás tady přece nechat evidovaného, aniž byste se aktivně snažil práci najít.“ Rozzlobeně si Libora prohlédla. Bezstarostně si drbal dvojitou bradu a hlasitě funěl. Připomínal hrocha v bahenní lázni. (str. 26)


Plán je veskrze prostý; přepadne vyhlídnutého opilce, který bydlí v domě naproti. Traduje se, že pobýval v Americe a přivezl si velký majetek. Se svým geniálním vnuknutím se svěří přátelům. Petr s Tomášem jsou nejdříve proti, jenže sled nešťastných událostí jindy počestného Petra nalomí. Průběh však ani zdaleka neodpovídá jejich představám a kromě nečekaného odhalení se na sebe začne vrstvit jedna katastrofa za druhou. Noc, jež všem změní životní trajektorii.

Kniha je rozdělena do dvou částí (patnáct a osmnáct kapitol). Mimo hlavních představitelů Petra, Tomáše a Libora si představíme i Tomášovu přítelkyni Lucii, vyšetřujícího policistu Jáchyma a potenciální oběť Rudu. Zajímavostí je, že pokud se daná postava objeví v textu poprvé, je její jméno vytučněno. Perspektiva několika lidí je podávána odosobnělým vypravěčem s mírným ponorem do prožitků a myšlenek.

Hlavním tématem je vědomé a nevědomé ublížení na těle i duchu. Žít poctivě, ale v chudobě, či jednou vybočit z mezí zákona a ulevit těžkostem? Může člověk zastávat své ideály, když pořádně nemá co do úst, přestože chodí do dvou prací? Autor vykresluje nerovné startovní podmínky a jak svět dokáže být nespravedlivým a krutým místem.

Titul je bez gramatických či stylistických chyb, tvořený jednoduchou češtinou. Nelze ho jednoznačně zasadit do konkrétního časového období, i prostředí pražského Smíchova je druhořadé. Příběh by se mohl odehrávat prakticky kdekoliv. Dalo by se říct, že román prezentuje kapku thrilleru s detektivní linkou obalenou v sociálním hávu. Poněvadž je Petr milovník literatury, dočkáte se i řady zajímavě vložených odkazů na známá díla.

Nad těmi řádky si Petr vybavil Liborův dnešní nápad a naráz se mu udělalo téměř nevolno. Kontrast mezi postavami ze Steinbeckova románu a jeho kamarádem mu připadal absurdní. Nedokázal pochopit, jak odlišně mohou různí lidé uvažovat, téměř jako by se jednalo o dva naprosto rozdílné lidské druhy. Stále si s touto myšlenkou pohrával a s nepatrnou hrdostí sám sebe zařadil do tábora poctivých charakterů z knihy. Člověk má vždy možnost zachovat se správně, pomyslel si. Tehdy v noci, když přemítal nad stránkami amerického románu, by ho ani ve snu nenapadlo, že už za několik dní bude patřit na opačnou stranu svého pomyslného rozdělení. Nikdy by nevěřil, že mu hranice mezi dobrem a zlem začne připadat tak strašlivě tenká, až zmizí úplně, a on teprve v zoufalství nadcházejících dnů zjistí, že ne vždy má člověk možnost zachovat se správně. (str. 62-63)


S politováním musím konstatovat, že vývoj, který si na začátku představíte, bude ve stejném duchu pokračovat. Obsahově slabé jako čtyřikrát vylouhovaný pytlík čaje, předvídatelné, charakteristiky postav mohou působit až křečovitě. Jediné drobné překvapení se objeví v samotném závěru, ale je natolik marginální, že váš pocit zásadně nezmění. Autor se snaží ve čtenáři vzbudit soucit; ať již nad pohnutým Petrovým údělem, či zmínkami o šikanování Libora. Stranou zůstává sociální systém, jenž by měl v řadě momentů pomoci…

Pokud hledáte na pozornost nenáročný román, od něhož neočekáváte, že vám delší čas uvízne v paměti, můžete zkusit Vodní meloun. Ideální dovolenková četba s jednoduchým slovosledem.

Marek Otta v roce 2019 debutoval knihou ze studentského prostředí Příliš mladej na život. Nejdříve vystudoval Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži, pokračoval v oborech angličtina a mediální studia na Univerzitě Karlově v Praze. V současnosti žije ve Velké Británii.

Vodní meloun pro mě byl čtivým, avšak tuctovým počinem. Žádná jiskra, jež by zažehla dychtivost po dalších stránkách. Mezilidské vztahy i důsledky veškerých činů se zjevovaly a zase odplouvaly do vod každodenních povinností. Množství zmíněných témat a postav bohužel nevynahradilo obsahovou průměrnost zbytku. Snadno zapomenutelné dílo.

Závěrečné hodnocení: 60 %


Anotace:
Poctivý smolař, bohémský student a nezaměstnaný povaleč. Právě tato nepravděpodobná trojice nejlepších kamarádů se v návalu zoufalství rozhodne vyloupit byt podivínského souseda. Netuší však, že se celá akce zvrhne a čeká je noc, která navždy změní jejich životy… Případ z pražského Smíchova dostává na starost policista, který se vyrovnává s nedávným rozvodem a obtížným vztahem se svou dcerou. Dokáže vyšetřování dovést do zdárného konce dřív, než dojde k další tragédii?

Citlivě napsaný příběh s detektivní zápletkou pojednává o křehkosti lidí a mezilidských vztahů a zároveň o leckdy tenké hranici mezi dobrem a zlem.

Nakladatelství: Kalibr
Rok vydání: 2023
Žánr: detektivní s prvky thrilleru
Počet stran: 224
Vazba: pevná

Komentáře

  1. Námět se mi moc líbí. Škoda, že to nevyšlo trošku líp. Tyto vhledy do lidských mozků mam moc ráda :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, pokud vás námět zaujal, počkala bych si na nějakou slevovou akci...

      Vymazat

Okomentovat