Recenze: TAJEMSTVÍ ŠŤASTNÝCH VZTAHŮ (Denisa Říha Palečková)

Vztahová intimita v otázkách a odpovědích

Tajemství šťastných vztahů (Denisa Říha Palečková, Albatrosmedia – nakladatelství BIZBOOKS), moderní psychologie

Tvoje vnitřní změna potom způsobí, že lidé v tvém životě se začnou chovat jinak. Ti, kteří ti chronicky překračovali hranice, s tebou přestanou být kompatibilní. Už je nebudeš ve svém životě potkávat. (str. 49)


Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.

Vztahy jsou součástí existence každého z nás, ať už se jedná o romantické, přátelské nebo rodinné. Všichni řešíme problémy a nedorozumění a často tápeme. Z dětství si však odnášíme spoustu traumat, některá jsou nevědomky zakořeněna v rodech již po generace a rodiče je opakováním stejných vzorců chování přenášejí do dalších pokolení. 

Síla publikace tkví v uvedených příkladech z reality. Každá část začíná poodkrytím soukromí autorky, kde se nebojí jít až na dřeň a sdílet nejniternější okamžiky, které ji formovaly. Dokázala je přijmout jako významné lekce definující její další cestu.

Tajemství šťastných vztahů (Denisa Říha Palečková, Albatrosmedia – nakladatelství BIZBOOKS), moderní psychologieTajemství šťastných vztahů (Denisa Říha Palečková, Albatrosmedia – nakladatelství BIZBOOKS), moderní psychologie
Zdroj: web nakladatelství

Tajemství šťastných vztahů otevírá tabuizovaná témata intimity mezi lidmi, strachy a bolesti nejednoho z nás a radí, jak se s nimi zkusit vypořádat.

Kniha je tvořena formou poradny, kdy Palečková zodpovídá dotazy svých klientů. Počin je rozdělen do několika kategorií: Láska a vztahy, Emoce a jak s nimi zacházet, Traumata, zranění a šrámy na duši, Kulturní a rodinné dědictví, Jak žít život snů.

Nakladatelství publikaci žánrově zařadilo do moderní psychologie, spíše však spadá do osobnostního rozvoje, objevíme totiž informace k tomu, jak si udělat život lepší skrze své nastavení mysli a motivaci pouštět emoce ven klidnou, nekonfliktní cestou.

Mezi plynulým textem nalezneme v přehledných tabulkách i návody na zpracovávání určitých situací.
 

Jak se hádat

Když se hádáte, nemluv o tom, jaký ten druhý je, ale o tom, co cítíš. Tento princip se dá uplatnit v jakýchkoli situacích  nejenom v partnerském vztahu, ale kdekoli jinde. Upřímnost spočívá v tom, že vyjadřuješ to, co prožíváš v dané situaci ty. Ne v tom, že každému na potkání řekneš, co si o něm myslíš. (str. 66)


Důraz je kladen na mužskou a ženskou polaritu a na různé prožívání obou pohlaví. V dnešní genderově korektní době by to mohlo působit negativně. Popisuje  příslušné rozdíly s neobyčejnou citlivostí a pochopením pro obě strany a v nejednom příkladu si čtenář dokáže představit sám sebe.

Jazyk je spisovný, jak je u literatury tohoto typu žádoucí. Problémem je opakování slov a přehršel zájmen. Stylistika je v některých částech poněkud krkolomná, což lze vidět na první ukázce. Jedná se prvotinu a Palečková potřebuje literárně uzrát, doposud se ve svém oboru věnovala pouze mluvenému slovu.

V Tajemství šťastných vztahů postřehneme spoustu doporučení vhodných pro běžné bytí, komplexnost kazí neustálá propagace kurzů a metod terapií, jako je vaginální mapování a celostní smyslná masáž. Autorka navozuje pocit, že všechna traumata a potíže umí vyřešit svými technikami a spoustu stran tak vlastně zabírá reklama.

Tajemství šťastných vztahů (Denisa Říha Palečková, Albatrosmedia – nakladatelství BIZBOOKS), moderní psychologieTajemství šťastných vztahů (Denisa Říha Palečková, Albatrosmedia – nakladatelství BIZBOOKS), moderní psychologie
Zdroj: web nakladatelství

Dalším neduhem je přílišné kladení podobných otázek, a tudíž i odpovědí, ke konci už byste mohli snadno odpovídat zpaměti, což vyvolává dojem nastavovanosti, i když se říká, že opakování je matkou moudrosti.

Doporučení patří všem, kdo mají chuť si zkvalitnit každodenní život jednoduchými technikami mysli. Zjistíte, jak řešit běžné situace bez hádek a vzteku.

Denisa Říha Palečková je přední lektorkou v oblasti partnerských vztahů a intimity, věnuje se kurzům pro páry i jednotlivce, založila školu celostní smyslné masáže, kde pomocí dotyků léčí rány na duši i těle. Vede semináře pro ženy o probuzení sebelásky a nalezení životního štěstí.

Hodně mi vadily opakující se rady, bohužel všechny problémy nelze vyřešit tancem a dotykem… Příjemný projev paní Palečkové z jejího youtubového kanálu se naneštěstí nepodařilo přenést do tištěné verze.

Závěrečné hodnocení: 55 %


Anotace: 
„Ani by mě nenapadlo, že po třiceti letech manželství, kde panoval chlad a odcizení, se můžeme milovat ještě víc než na začátku! Že naše sexualita bude tak živá a mnohem krásnější!“ Jsem nesmírně vděčná za to, že taková slova slýchám a čtu v mnoha různých obměnách od párů všech generací. Od párů, nad kterými psychologové a sexuologové zlomili hůl a radili jim, ať jdou raději od sebe. Od párů, které už neviděly jiné východisko, než rozvod…, ale láska jim nedala, aby nevyzkoušeli „ještě něco“.

A ochutnávku „toho něčeho“ právě držíte v rukách. Lidé se mi svěřují se svými trápeními, osobními i vztahovými. A já jim pomáhám najít cestu k sobě – k sobě samým a k sobě navzájem.

V ruce držíte knihu, která ukazuje cestu.

Cestu k lásce, pochopení a soucitu. Se sebou samými i s našimi blízkými.

Mgr. Denisa Říha Palečková

Přední česká lektorka partnerských vztahů a intimity. Přináší zcela nový pohled na sexualitu a metody, jak tuto oblast využít pro zdraví, štěstí a osobní rozvoj. Hostem TEDx, České televize, Českého rozhlasu, show Jacka Canfielda a mnoha dalších médií. Od roku 2002 pomohla již desetitisícům tisícům lidí k radostnějšímu a naplněnému životu. Učí, jak žít lásku a vášeň v jednom vztahu i po mnoha letech. Zakladatelka Školy šťastného partnerství, výcviku celostní smyslné masáže CORE TOUCH® a masážního studio ARKAYA®. Do Čech zavedla také tzv. vaginální mapování a léčení jizev. Autorka mnoha online programů pro ženy, muže i páry.


Nakladatelství: BIZBOOKS
Rok vydání: 2023
Žánr: moderní psychologie, osobní rozvoj
Počet stran: 216
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře