Recenze: HRAVÉ POČÍTÁNÍ PRO PŘEDŠKOLÁKY A PRVŇÁKY (Radka Kneblová)

Zábavné počítání 

Hravé počítání pro předškoláky a prvňáky (Radka Kneblová, nakladatelství Grada – Bambook), populárně-naučná publikace

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelskému domu Grada.

Publikace vyšla u nakladatelství Bambook v brožované vazbě, díky tomu a velikosti připomíná velký sešit vhodný na psaní i vybarvování. I když v tomto případě malování není primární, jelikož jsou kresby i číslice převážně barevné. 

Pestrost upoutá na první pohled a nadchne, neboť malůvky jsou velmi různorodé a snaží se nemenším představit mnoho věcí, zvířat, motorizovaných vozidel, květin atd. Dle ilustrace na titulní straně poznáte, zda vás kresby upoutají, či nikoliv. S ohledem na to, že se jedná o příjemně zaoblené tvary, nepřehnaně detailní, a přesto snadno rozeznatelné, předpokládám, že předškoláky i školáky z 1. třídy snadno zaujmou. Ilustrátorka vsadila na jednoduchost a rozmanitost a vyplatilo se. 

Hravé počítání pro předškoláky a prvňáky (Radka Kneblová, nakladatelství Grada – Bambook), populárně-naučná publikace
Zdroj: archiv recenzentky

Kniha obsahuje, jak už informuje anotace, soubor zábavných úloh dotýkajících se čísel od jedné do deseti. Seznamuje předškoláky i prvňáky hravou formou s čísly. Úkolů je též spoustu a nabízí různé možnosti her.

Malí školáčci a předškoláčci se naučí psát čísla, jelikož knížka vybízí k opisování jednotlivých číslic a rovněž i k jejich vybarvování. V tomto případě se už cvičebnice zaobírá i počítáním, poněvadž navrhuje rébus Vymaluj ze dvou nosorožců jednoho. Některé činnosti jsou ryze pro zábavu, jako když mají děti ozdobit hrnek dle svého uvážení. Počtové úlohy jsou zobrazené v různých stylech, ať už jsou to počty kachniček na tričku, nebo kroužkování živočichů, kteří mají šest nohou.

Těch možností je mnohem více, a ačkoliv se svým způsobem opakuje počítání a vybarvování s opisováním, tak autorka k zadání přistupuje vždy originální a tvůrčí formou. Stále hledá, jak by dítka zaujala, a vymýšlí skutečně rozmanité číselné hádanky. Zaměřuje se i na rozpoznávání při počtech, což výtečně rozvíjí všímavost vašich ratolestí. Stejně tak malé čtenáře potěší i rozeznávání rozdílů na obrázcích.

Hravé počítání pro předškoláky a prvňáky (Radka Kneblová, nakladatelství Grada – Bambook), populárně-naučná publikace
Zdroj: archiv recenzentky

Celkem 79 stránek s velmi pestrými a promyšlenými úlohami čeká na vaše poklady. Je poznat, že spisovatelka se vždy snažila přijít s něčím novým a poutavým, aby dítka navnadila k pokračování v učení. 

Je těžké najít něco, co by mohlo lidem na publikaci vadit. Obsahuje vše, co je u literatury tohoto typu potřeba. Nijak neznevažuje přípravu na 1. třídu, naopak ukazuje, že počítání může být skutečně veselé. Někdo by však mohl chtít třeba pevnější stránky, jelikož drobotinu mohou snadno zadrhnout a stránku lehce poničit. V případě, že si vezmou fixy, se barva propíše na druhou stranu, což je opravdu škoda. 

Velmi povedený a nápaditý titul splňuje všechna očekávání od významu Škola hrou. Věřím, že i dospělé tato metoda nadchne, až budou se svými dětičky společně tvořit a učit se.

Hravé počítání pro předškoláky a prvňáky (Radka Kneblová, nakladatelství Grada – Bambook), populárně-naučná publikace
Zdroj: archiv recenzentky

Radka Kneblová u nakladatelství Grada vydala již dva počiny ze série Zábavné luštění. Jedná se o křížovky, které v prvním díle zobrazují pranostiky a v druhém přísloví a pořekadla. Stejně jako nynější titul mají obě brožované vazby. Ovšem jinak má na svém kontě celkem dvanáct knih, které pomáhají dětem učit bez nudy, ať už se jedná o český jazyk, angličtinu, matematiku, či běžné motivy, jako jsou tradice, Vánoce, příroda apod. Nezapomíná ani na seniory. 

Mně osobně se pestrá metoda učení matematiky velmi líbila. Ocenili ji nejen začínající čtenáři, ale bavilo to i mě. Mám v plánu se porozhlédnout po jiných publikacích, které autorka , a jelikož se ve volném čase věnuji křížovkám, klidně bych si pohrála se zbývajícími tituly z Grady. 

Závěrečné hodnocení: 98 %


Soubor zábavných úkolů pomůže hravou formou seznámit budoucí školáky a prvňáky s čísly od 1 do 10. Děti si procvičí předmatematické dovednosti, jako například poznání číslic i pochopení jejich hodnoty, přiřazení čísla ke správnému počtu předmětů a řazení čísel v číselné řadě. Nakonec vypočítají jednoduché matematické příklady.

Sešit je plný barevných obrázků a nejrozmanitějších cvičení, omalovánek, dokreslovaček, spojovaček, hledání rozdílů mezi obrázky a dalších hravých úkolů.

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2023
Žánr: populárně-naučná literatura
Počet stran: 79
Vazba: brožovaná

Komentáře