Recenze audioknihy: URANOVA (Lenka Elbe)

Nasajte „ambijáns“ radonových lázní
v černé komedii s prvky fantastiky

URaNovA (Lenka Elbe, interpret: Petr Čtvrtníček, vydavatelství OneHotBook)
Buch. Šest nových kufrů v recepci. (...) Sečteno a podtrženo, čtyři sta osmdesát let. Dvě chodítka, tři páry francouzských holí, jedna hůlka vycházková. Čtyřikrát artróza, třikrát osteoporóza, šestkrát revmatismus, pětkrát bércový vřed. A pak že to v Jáchymově nežije. (citace ze stopy 48, 05:35)

 

Za recenzní audioknihu děkuji vydavatelství OneHotBook.
Chci zakoupit tento titul!

Henry Robotham se svou partnerkou Suzanne Accord přijíždí do hotelu Sklodowska v Jáchymově za účelem ozdravného pobytu. Nebo tak to alespoň na první pohled vypadá... Ve skutečnosti Henryho netrápí bolavé klouby jako spíše psychické obtíže způsobené dávným traumatem. V rámci reminiscenční terapie se Angličan konečně odhodlal navštívit místo, kde se jeho bývalá snoubenka Angela kdysi propadla do země a její tělo se nikdy nenašlo. Vidina vnitřního smíření se však vzápětí rozplývá po setkání s tajemným mužem, který na místním hřbitově opečovává hrob s Angeliným jménem a na ruce má Henryho staré hodinky!

Zatímco všechen svůj volný čas (včetně chvil, kdy by si měl dopřávat naplánované radonové koupele) zasvětil šmírování záhadného Schmitta a jeho ještě záhadnějších pochůzek ve veřejnosti nepřístupném hotelovém křídle, vyplývají na povrch další podivnosti. Je lazebnice Elbe pouze labilní, nebo opravdu vídá neviditelného psa? Proč si pokoj číslo 8 nárokuje vždy ten největší kretén? A jak je možné, že ho doktorka Estela Hansová tak neuvěřitelně přitahuje? Přitom právě blondýna v bílém plášti ví o zesnulé Angele více, než je zdrávo...

Jsem psychopat, nebo co? Několik dní pronásleduju devadesátiletýho starce, kterýho podezírám z vraždy, a navíc se mi líbila mrtvola? (citace ze stopy 15, 03:45)

Příběh se odehrává v er-formě minulého času a ačkoliv je vypravěč vševědoucí, některá odhalení si schovává až na příhodný okamžik. Zprvu se soustředí na dějovou linii Henryho, načež se po několika kapitolách zaměří na doktorku Estelu a posléze dokonce dojde ke střídání obou perspektiv. Pomalý rozjezd, spousta vedlejších postav a absurdních situací mohou posluchače poněkud uvádět do rozpaků, ale jakmile se člověk naladí na tu správnou vlnu, začne si bláznivou jízdu opravdu užívat. Bod zlomu nicméně představuje změna žánru v cca druhé polovině knihy, kdy už tak překombinovaný žánrový koktejl doplní ještě nadpřirozené aspekty.

Text sice na pár místech drhne, neb ne každého jistě nadchnou sáhodlouhé popisy koupelen a lázeňských procedur, přesto dílu nelze upřít atmosféra – ať už komorního hotelového drama, nebo ulic ponurého Jáchymova alias města duchů. S jazykovou bariérou mezi příslušníky různých národností si autorka poradila elegantně. O humor se starají sarkastické hlášky, bizarní okolnosti i osobnosti, přičemž některé vtípky jsou přímočaré, jiné rafinovaně skryté, a spíše než zápřah na bránici očekávejte občasné cukání koutků. Ve vyprávění rovněž nalezneme příslib detektivní zápletky i romance (byť nepříliš rozvinuté) či zakomponovaný kus (ne)slavné lokální historie, jako např. otrocké práce v uranových dolech.

Když jste v boji, který vypadá jako drobná součást rozlehlé a vleklé války, a najednou to zničehonic skončí a někdo řekne, že jste vyhrál, je to divný pocit. Vlastně to nechcete. Na bitvu jste si už zvykli, byla to vaše komfortní zóna. (citace ze stopy 35, 17:35)

Připravte se, že provoz lázní patrně neodpovídá realitě a hotel Sklodowska se řídí tak trochu vlastními pravidly. Co na tom, že ošetřovatelka v pracovní době nasává (tedy pokud zrovna nemá kocovinu), že doktorka vlastně medicínu nedostudovala nebo že některé prostory stále vykazují špetku záření? Navíc si Estela uchovává pro vlastní užitek speciální látku do koupele zvanou „mrtvosliz“, ingredienci posunující příběh do vod fantasy a sci-fi (žánr nelze jednoznačně vymezit kvůli sporné plauzibilitě oné substance).

Přestože hlavní hrdina Henry dovede probudit sympatie a soucit, v jádru se jedná o nepopiratelně sobecké individuum. Památku Angely vždy uctíval spíše kvůli sobě a veškeré jeho neduhy z toho plynoucí musela snášet ubohá Suzanne, jež se po letech soužití stala snad ještě více neurotickou nežli on. Citové vzplanutí Henryho k charismatické doktorce Hansové má sice své opodstatnění a bezesporu ho provází polehčující okolnosti, ale stejně to zkrátka není vůči Suzanne fér, jakkoliv je coby partnerka nemastná neslaná.

Tím ovšem milostný mnohoúhelník nekončí – časem se totiž objevuje nový host! Nebo spíše navracející se štamgast, Joe Sagrado Colorado Chuchin (jak se alespoň píše na evidentně zfalšovaném dokladu), co Estelu sleduje téměř na každém kroku a propaluje ji pohledem plným osudovosti. Korunu grotesknosti pak charakterům nasazuje skupinka zahraničních vědců neboli „radioaktivních pošuků“, kteří grant domovské univerzity pod záminkou konference propijí na hotelovém baru. Za zmínku také stojí fakt, že jedna z vedlejších postav nese coby jméno autorčino příjmení (tzn. Elbe).

Místo toho si nesmělou klientku změřil lehce pobaveným pohledem, takovým, jako by znal její kompletní diagnózu, všechny její problémy a každou její slabinu. V učebnici zastrašování je tohle v kapitole jedna. Chuchin se tak díval téměř na všechny lidi, u Estely Hansové ale nejspíš poněkud tápal, a tak ji obvykle pozoroval způsobem, jako by znal přesně den a hodinu zániku její existence a věděl, že on u toho bude. (citace ze stopy 22, 06:11)

Herec a komik Petr Čtvrtníček se k lehce žertovnému stylu velice hodí a mimořádný výkon podává hlavně v pasážích s Henrym či Chuchinem. Umí samozřejmě i zvolnit a pro těžká témata nasadit vážnou tvář. Rytmické hudbě dominují elektrické klávesy v doprovodu bicích a syntetických zvuků v pozadí, někdy až evokující alarm v jaderné elektrárně. Délka jednotlivých stop činí průměrně od deseti do dvaceti minut a posluchačům nepochybně učarují už nápadité názvy kapitol (viz Radiopasivní deliriumNamočen ve vaně lžíPojištění proti životu atd.).

URaNovU hodnotím jako veskrze zdařilý debut a pozoruhodný počin, leč s ne tak úplně využitým potenciálem. Titul trpí mírnou nesourodostí a případné poselství se ztrácí v záplavě šíleností. Vybočuje z kategorie klasické společenské prózy a nejvíce potěší příznivce černého humoru, netradiční fantastiky, žánrových mixů a literárních experimentů.

V tomhle městě nebylo nic uvěřitelné. Nebo naopak. Všechno bylo neuvěřitelné. (citace ze stopy 28, 19:13)

Autorka Lenka Elbe se po krátké novinářské praxi živila jako reklamní textařka a příležitostně jako televizní scenáristka, ve své tvorbě ráda propojuje reálný a fantaskní svět. Za prvotinu URaNovA (2020, nakladatelství Argo), jejíž vydání podpořilo podpořilo Ministerstvo kultury České republiky, získala v roce 2021 cenu Magnesia Litera a inspirací pro napsání příběhu byly zážitky jejího dědečka, jáchymovského politického vězně.

Subjektivní názor: Pohled na naše končiny očima cizinců mi připadal zábavný a svěží. Vyšší věk postav spolu se ztřeštěným vyprávěním mi mimochodem připomněl mou oblíbenou dějovou linku Timothyho Cavendishe z Atlasu mraků. Vytkla bych pár hluchých míst, nedovysvětlených jevů a poněkud rozpačitý závěr. Audioknihu jsem si ale užila, jako by se mi v hlavě promítal skvělý český film (samozřejmě s Petrem Čtvrtníčkem v ústřední roli).

Závěrečné hodnocení: 75 %



Anotace:
Vítejte v Jáchymově, městě lázeňských radovánek a uranových dolů!

Po dívce z Anglie, která se v srpnu 1968 vydala do Československa, aby v Jáchymově navštívila rodinu svého nikdy nepoznaného otce, se slehne zem. Život Angely ale tehdy neskončil a osud tomu chce, že se po mnoha letech opět shledá se svým někdejším snoubencem Henrym, který se z terapeutických důvodů vydal po jejích stopách v doprovodu své celoživotní partnerky Suzanne. Hotel Sklodowska, v němž se britský pár ubytoval, je plný podezřelých existencí, počínaje starým posluhou Schmittem s pletí jako ztrouchnivělé dřevo a pohledem zabijáka a konče skupinou zahraničních vědců, kteří si svým chováním od personálu vysloužili přezdívku „radioaktivní pošuci“.

Největší záhadou se však jeví být samotná majitelka hotelu, doktorka Estela Hansová, vzbuzující v Henrym čím dál víc otázek. Tedy až do příjezdu tajemného cizince, jehož se zaskočenou hostitelkou pojí tajemné pouto a který projevuje až podezřelý zájem o jáchymovské podzemí…

Vydavatelství: OneHotBook
Interpret: Petr Čtvrtníček
Rok vydání: 2021
Žánr: humor, společenská próza, sci-fi fantasy
Délka: 14h 45m
Formát: mp3

Komentáře