Recenze: ELVISOVO KOPÍ (Jana Slaninová)

Bláznivě snové vyprávění o nemrtvé Američance
žijící na českém statku

Elvisovo kopí (Jana Slaninová, 1. díl ze série Kukly, nakladatelství E-knihy jedou), dívčí fantasy
Jsem divná. Asi bych nikdy taková nebyla, nebejt tý kulky, co lízla moje plíce. Teď chodím na terapii, a kdybych tak zatvrzele neodmítala mluvit o tom, co se stalo, řekla bych to mýmu psychologovi asi takhle.
Jmenuji se Nell Umbrellová, jsem nemrtvá a byla jsem polda. Zatracenej parchant Luke Smash mě střelil, když jsem si pro něj šla. (1 % z e-knihy)


Za recenzní e-knihu děkuji autorce Janě Slaninové.


Než zemřela, byla Nell Umbrellová osiřelou Američankou a policistkou. Na cestě za bílým světlem ji však kdosi zastavil, do ruky jí vrazil miniaturní kopí a hlasem Elvise Presleyho prohlásil: „Ještě jsi neskončila, baby!“

A tak je tedy zpět, jako nemrtvá lovkyně duší Nellien. Elvisovo kopí mezitím vrostlo do jejího ukazováčku a posloužilo k propichování obalů kolem zbloudilých duchů. K tomu jí PTSD (posttraumatická stresová porucha), projevující se hysterií při pohledu na střelné zbraně, zabránila v dalším výkonu práce pro policii, proto se stala soukromým očkem. A aby toho nebylo málo, najednou se kolem ní vynořilo podezřelé množství andělů a jiných magických bytostí. Nell samotné narostla křídla a pařáty – takže vytoužená obyčejnost žití je tatam.

(Pokud si myslíte, že tohle je to nejdivnější, co v knize nastane, nemůžete být dál od pravdy.)

Poté co se naše hrdinka vrátí mezi živé, čeká ji divoká jízda plná neuvěřitelných dobrodružství. Dráha vyšetřovatelky ji dostane do Prahy, kde se setká s Pramatkou, děsivou stařenou, která po Nell z nějakého důvodu jde. Dokonce jí odkáže statek kdesi v ČR, aby jí byla nablízku i potom, co zemře. „Tady jste totiž doma, mladá dámo. Nellien.“

Nellien se tak, spolu s nejlepším gay kamarádem Edwardem a náhradní mámou Deb, vydává vstříc neznámé zemičce ležící kdesi ve středu Evropy. Kromě poznávání zdejších chutí a krás – zejména jde-li o půvab mužského charakteru – tu na ně čeká hromada nadpřirozena, nebezpečí a docela obyčejných životních milníků.

Za jeho zády stál někdo povědomej. „Ty seš doprdele Elvis!“ vylítlo ze mě. Zasmál se a ujelo mu „You were always on my mind...“ a já měla chuť ho roztrhnout za to kopí, co mi vrazil. Zakřenil se a řekl: „Trhat se dneska nebude.“ Sakra, ten parchant taky čte myšlenky! (41 % z e-knihy)

E-kniha Elvisovo kopí, první díl chystané série s názvem Kukly, propojuje několik žánrů, což už dnes není ničím neobvyklým. Vedle fantaskních prvků, jako jsou příšery, andělé, kouzla apod., tu naleznete motivy snové i sci-fi (např. Mars), lehčí romantickou linku a pár detektivních zápletek.

Knížka o patnácti kapitolách by se dala rozdělit do tří pomyslných oddílů, zaměřených na různá ústřední témata. Propojuje je klikatá dějová linka, ubíhající rychle a překotně jako řeka v peřejích, notná dávka vtipu a představivosti.

V úvodní části se Nell seznamuje se svou novou osobností a bojuje s Pramatkou, v další popisuje život na českém statku a výlet na Mars a ke konci se mimo jiné potýká s vlastním magickým dítětem. Všechny zmíněné úseky by pro množství informací, které autorka zakomponovala, klidně vydaly na samostatné romány, minimálně novely.

Počin je vyprávěný hovorovou češtinou z pohledu Nell (ich-forma), která je mladá, dost upovídaná a nebojí se zajít daleko pro ostřejší výraz. Jakožto hlavní postava vyznívá na jednu stranu sympaticky (hlavně díky humoru), na tu druhou poněkud bláznivě, pubertálně a nevyrovnaně – některé ne zrovna přirozené situace bere až s obdivuhodným nadhledem, jindy zas mezi řečí vykřikne, jaká je příšera.

Nell dost často sklouzává ke zbytečně zdlouhavým popisům věcí a událostí, u nichž to není zrovna nutné (kupříkladu práce a zabydlování se na statku). Kdežto u líčení akčních scén či podávání důležitých informací získáte pocit, že vám to vypráví rozverně hovorná kamarádka někde nad kávou, aniž by vás mezitím nechala nadechnout. Příběh kvůli tomu působí vcelku chaoticky a zároveň povrchově a vyvstává z něj více otázek než odpovědí – jako by autorka psala zrovna to, co ji právě napadlo. Některé podstatné detaily se tak vytratily do ztracena a nebylo jim dáno tolik prostoru, kolik by zasloužily (například když se z obyčejného mladého Edwarda stal archanděl Rafael, nebo kdo že byla ta Pramatka, co bylo jejím údělem…?).

Určitá povrchovost je problémem též u postav. Téměř u žádné nenarazíte na hlouběji propracovanější charakter, snad nikdo neprojde výraznějším vývojem, a to ani tehdy, kdy se jeho lidský život obrátí vzhůru nohama – třeba z důvodu, že je zničehonic archandělem, či dokonce vlkodlakem. Až na světlé výjimky nepoznáte jejich minulost, moc toho spolu v rámci knihy nenamluví… Veškerý prostor vyplňují myšlenkové pochody Nellien, tudíž dialogů příliš nenajdete. Jako by Jana Slaninová klouzala od jednoho k druhému a vymýšlela jim osudy za pochodu.

Hlubší propracování chybí i v případě milostné linky mezi Nell a Věnkem, českým opravářem. Nečekejte žádné motýlky v podbřišku či vášnivé jiskření, spíše jen jemný nástin věrné lásky na první pohled. I když jejich vztah – respektive jeho důsledky – hraje v příběhu důležitou roli a svým způsobem graduje, je značně upozaděn.

Berušky tu prej jahodovej džus milujou od doby, co se „povedlo“ Michaelovi při oslavě návratu z dovolený na Zemi rozlejt deset litrů tý dobroty do jezírka, kam lítaj berušky k napajedlu. Byl to tenkrát dost slušnej mejdan i na poměry, který panujou tady na Marsu. Michaelovi se tehdy prej trpaslíci opili grepovou šťávou a pak lítali na beruškách a padali lidem do jídla. (60 % z e-knihy)

Co se týká textu samotného, prospěla by mu důslednější korektura. Často se opakují slova i celá spojení, tu a tam se najde překlep, stylistika místy pokulhává. Styl vyprávění je ovšem velmi osobitý. Protkává ho humor, všelijaké hříčky, odkazy či metafory a až podivující množství závorek, které sice místy plní funkci dovysvětlení či pobavení, někdy se ale projeví býti spíše rušivé.

Jedno se však Janě Slaninové upřít nedá – oplývá neskutečně bujnou fantazií. Sama na konci e-knihy uvádí, že většina Nelliných příběhů vznikla na základě jejích vlastních snů, což možná vysvětluje onen „mišmaš“ (jak žánrový, tak scénický). Právě ta snovost je jedním z hlavních faktorů, proč nebudete chtít knížku odložit i přes veškerou nesourodost.

Vedle klišoidních lykantropů a andělů autorka stvořila i bytosti nové, neokoukané a rozhodně ne nudné – takového vlnatce, housenkovitou potvoru velikosti koně, byste potkat nechtěli. Asi jako byste netoužili narazit na parazitického svíječe, u něhož už jen název napovídá, že huňatý méďa to asi nebude…

Také zažijete výlety do vskutku zajímavých míst. Čímž nemyslím USA nebo Prahu, ale skvostně barevný a chlupatý Mars plný růžových berušek a domků ve tvaru šnečích ulit, Samayah, domov snobských čarodějů, nebo astrální prostor Asiah.

Zajímavé jsou též zmínky o slavných, již mrtvých osobnostech (Elvis Presley a Michael Jackson) a konspiračních teoriích, že vlastně nikdy nezemřely. S touto myšlenkou si autorka vyhrála po svém. Zpěváky přemístila na Mars. Minimálně zdejší Jacksonův velkochov zakrslých trpaslíků vám vykouzlí pobavený úsměv na rtech.

Ponechala jsem zubatce Myšovaka tam, kde se rozpadaly mrtvoly jeho druhu, a letěla za Věnkodlakem a pár „civilistama“, který (už) neměli tušení, co za různý hrozný tvory (spíš netvory) s nima sdílí pozemskej prostor. (82 % z e-knihy)

Zkrátka a dobře – Elvisovo kopí je bezpochyby od začátku do konce protkané nešvary prvotiny. Na kvalitě mu ubírají hojně se opakující výrazy, Nelliny rozmarné popisy všedních věcí v kontrastu se strohostí akčních a romantických scén, nedostatečně vysvětlené dějové důležitosti a citelná plochost postav. Přesto se jedná o netradiční a čtivý kousek, který pobaví autorčinou představivostí, neotřelým stylem psaní, povedenými slovními hříčkami i lehce praštěným humorem.

Na konci e-knížky kromě poděkování naleznete Nellin bestiář, kde protagonistka popisuje jmenované potvory a Marťany, a dokonce dvě bonusové povídky, které s Nellien nesouvisí. Po rozpadu civilizace je krátkým sci-fi textem o nepříznivé budoucnosti Země a Jardovi X5-02, v Kam odcházejí zetlelé duše je zas příběhem o Looně a jejím boji s chapadlovitou zetlelou duší.

Obálku, respektive upravenou fotografii Jany Slaninové, si vzala na starost Pavlína Markéta Pospíšilová.

Elvisovo kopí bych doporučila mladým ženám, jimž nevadí e-verze oddechové četby, mix témat i žánrů, potrhlá hrdinka a snová imaginace. Nadchnout by mohlo čtenáře, kteří si holdují v parodiích, zejména na young adult fantastiku.

Jana Slaninová (1974) je autorkou již dvou e-knih – fantaskní Elvisovo kopí (2022, E-knihy jedou), první díl Kukel, a román pro ženy Sex, prachy a potíže (2022, Petunky). Na jejím blogu janaslaninova.art si můžete přečíst povídku Nikdošovi nebo se dozvědět více o rozepsaných knihách.

Autorka kromě manžela a dvou koček vlastní maringotku v bažinách u Ploučnice, kde se cítí být nejvíce doma. 

Subjektivní názor: Elvisovo kopí se mi i přese všechny nešvary četlo celkem dobře. Bavila jsem se, ač jsem někdy měla pocit, že spíš než knížce čelím pokecu s hodně upovídanou kamarádkou, která „mluví páté přes deváté“, aniž by mě pustila ke slovu. Časem jsem si ale zvykla a dokonce se i těšila, co za další bláznivinu si spisovatelka pro svou hrdinku přichystala.

Větší problém jsem měla s nedořešenými záležitostmi. Věřím, že kdyby Jana Slaninová dotáhla své myšlenky do konce (a postavám vdechla o špetku víc uvěřitelnosti), dílo by tím pozvedla o laťku výš.

Přesto přečtení doporučuji, minimálně se dobře pobavíte. Na další díl se těším a pevně doufám, že jakmile se autorka dostatečně vypíše, že nám jednou díky své obrazotvornosti a osobitosti předloží skvělou, zábavnou tvorbu.

Závěrečné hodnocení: 58 %


Jsem obyčejná holka z USA. V mý bejvalý práci mě postřelili a já málem světu mávala ze záhrobí. S mým odchodem do pryč však nesouhlasil Elvis a udělal ze mě Lovce duší. Zpět do života jsem se vrátila jako nemrtvá bytost, která provází zbloudilý duše tam, kam patří. Vyšetřování případu jedný duše zavedlo mě a mýho nejlepšího kamaráda do Prahy. Tam se nám život magicky obrátil naruby. Z obyčejný holky nezbylo nic. Teď jsem příšera. A když je nouze nejvyšší, zabíjím vražedný monstra, který na Zemi škodí lidem!

Nakladatelství: E-knihy jedou
Rok vydání: 2022
Žánr: fantasy, sci-fi, dívčí román
Série: Kukly (1.)
Počet stran: 242
Formát: PDF, epub, mobi

Komentáře

  1. Vypadá to, že kniha Elvisovo kopí bude výborná v případě, že se člověk chce odpoutat od všední nudné reality.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat