Recenze: ZTRACEN V ZEMI MAMUTŮ (Pavel Radosta)

Přitažlivé pravěké dobrodružství ve stylu Eduarda Štorcha

Ztracen v zemi mamutů (Pavel Radosta, ilustrace: Kateřina Coufalová, nakladatelství Slovart), dobrodružný román

U táborového ohně panovala jakási spokojená nálada. Muži si znalecky měřili nezvykle velké valouny pazourku, Opál zkoumavě potěžkal v jedné ruce bílý, v druhé ruce černý kámen, ženy se s hašteřením přehrabovaly v hromádce mušliček. (str. 119)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart.
Chci zakoupit tento titul!


Dobrodružný příběh z pravěku v er-formě představuje život tlupy, ve které žije hlavní hrdina Niam. Autor prakticky líčí běžné nesnáze a dramata, s nimiž se neandrtálci potýkají. Autentické vyprávění není ochuzeno o emoce, vévodí mu silná atmosféra a v neposlední řadě také myšlenky, které dělají hrdiny živějšími. Pro někoho budou kladem vypravování starého Opála, který vzpomíná na bývalé lovecké výpravy či fantazíruje o budoucnosti. Jiného mohou tyto pasáže nudit, záleží na vašich preferencích, ale právě díky nim je titul zas o něco zajímavější. 

Styl psaní je čtivý, ačkoliv se vždy nejedná o akční scény. Tempo se vhodně mění. Autor má širší slovní zásobu, i když někdy ji opomene využít a na jedné stránce se třeba několikrát za sebou objeví slovo „chlapec“, než jej napadne využít synonymum. To může být pro některé čtenáře rušivé, stejně jako občasné vykolejení ze zajetého času  ačkoliv se vše odehrává v čase minulém, někdy se z ničeho nic přejde na přítomný. Takových zakopnutí bylo v textu bohužel několik.

Ztracen v zemi mamutů (Pavel Radosta, ilustrace: Kateřina Coufalová, nakladatelství Slovart), dobrodružný román
Zdroj: archiv recenzentky

Niamův věk přesně neznáme, stejně jako ostatních lidí z tlupy, ovšem předpokládám, že se jednalo o chlapce, který se dostává na hranici dospívání. Samozřejmě se liší od běžných knižních hrdinů, oplývá znalostmi, které jsou pro něj v době pravěku potřebné. Učí se stopovat zvěř, lovit ji a dělat si vlastní luk. Ovšem Niam nepostrádá vývoj. Zatímco na začátku to byl ještě hravý kluk, postupně jej hravost opouští a je z něj kluk, který si je vědom, jak nebezpečný život je. 

Stejným vývojem prochází i vedlejší hrdinové, jako je třeba Niamova sestra Žíně, která se stává čím dál šikovnější a také odvážnější dívkou. Dokonce i negativní postavy si prochází prozřením či je osud vyškolí po svém a zkrotnou. Uvěřitelné charaktery jsou promyšlené, některé samozřejmě přibližuje více či méně. 

Tématem je jednoduchý a přesto nebezpečný pravěký život, kdy si lidé museli obstarávat obživu sami. Lovili, vyráběli si různé vynálezy usnadňující jim bytí. Družili se a nahlíželi na svět jinak než my, což je velmi pěkně zobrazeno. Je možné, že někdy autor ohledně popisů výroby zachází dál, než by měl, ale jestli jste čtenáři podobných knih, předpokládám, že vám to vůbec nebude vadit. 

Ztracen v zemi mamutů je právem přirovnáváno k dílům Eduarda Štorcha, které se staly nezapomenutelným dědictvím české literatury. Pavel Radosta ještě kvalit zmíněného literáta nedosáhl, ale v nynější době se jedná o dílo, které je těm Štorchovým skutečně nejbližší. Pravěkých dobrodružství, která jsme kdysi hltali, se vydává stále minimálně, a proto je jen dobře, že se autor ujal motivu.

Ztracen v zemi mamutů (Pavel Radosta, ilustrace: Kateřina Coufalová, nakladatelství Slovart), dobrodružný román
Zdroj: archiv recenzentky

Příběh nepostrádá klidnější časy ani ty dramatičtější, někdy je riziku vystaven jedinec, jindy celý kmen. Radostovi se podařilo ztvárnit krutost i krásu přírody spolu s nutkáním lovit, a přesto ukazuje na rozdíl honu zvířat a lidí. Takové zásadní uvědomění na stránkách proběhne a občas i ponoukne k zamyšlení. 

Knížka má dvě stě stran, tempo se mění a tak ji můžete přečíst i během jednoho či několika dní. Počin opravdu hodně pozvedávají ilustrace Kateřiny Coufalové, které jsou na první pohled fantastické. Autentické, přitom záhadné a trochu fantaskní. Nádhera pohledět. 

Závěr je samozřejmě nejvíce dramatický a plný emocí. Děj se od začátku hodně změnil, stejně jako samotný hrdina. Lidem jde o život, ale i když kniha nekončí tak, že byste si napětím trhali vlasy, přesto budete v brzké pokračování doufat. 

Ačkoliv je titul cílen na děti a mládež, ocení jej i dospělí milovníci Štorchových knih, kteří touží po podobném pravěkém dramatu. Nenáročný čtenář ji zhltne, náročnější se občas sice zarazí, ale přesto si přijde na své. Rozhodně mohu doporučit a věřím, že si příběh užijete stejně jako já. 

Ztracen v zemi mamutů (Pavel Radosta, ilustrace: Kateřina Coufalová, nakladatelství Slovart), dobrodružný román
Zdroj: archiv recenzentky

Pavel Radosta není žádný debutant, i když někteří milovníci knih nejspíš uvidí ještě nedostatky ve stylu vypravování a práce s textem, které je potřeba vytříbit. Psaní se věnuje od roku 2008 a na svém kontě má již sedm knih. Tituly s motivem pravěku však začal vydávat až v roce 2021, kdy sepsal i Lidožrouty. Do té doby se věnoval spíše cestopisům. 

Subjektivní názor: Jsem Štorchova velká fanynka a jeho knihy jsem četla už na základní škole jako pohádky před spaním. Mám je hodně načtené a těšilo mě, že Radosta se mu skutečně dostatečně přiblížil. Jako nehty na tabuli mě obtěžovaly pasáže, v nichž přeskakoval z minulého času na přítomný. Kvůli tomu nemůžu dát plné hodnocení, protože to je chyba, kterou šlo snadno opravit stejně jako opakující se slova. Myslím, že v tomhle případě by měla mít kniha větší péči korektora, který by tohle určitě vychytal. Škoda, jinak bych dala plný počet, jak to bylo vydařené. 

Závěrečné hodnocení: 88 %


Anotace: 
Dospívající chlapec Niam žije v jednom z největších sídlišť lovců mamutů v období posledního vrcholu doby ledové. Spolu s ostatními i sám loví, učí se přírodním dovednostem, zažívá „bushcraft" v té nejtěžší a nejryzejší podobě v dějinách lidstva. Při útěku kmene před cizinci se ztratí a sám bloudí krajem. S příchodem zimy jej najde jeho o něco starší sestra. Oba sourozence ovšem zajmou v neznámém kraji pravěcí lovci. Příběh dětí dál pokračuje a jedna dramatická situace střídá druhou. Reálie jsou podloženy zjištěními současné antropologie a doprovodných věd (paleobotaniky, zoologie, klimatologie apod.). Kniha s působivými ilustracemi Kateřiny Coufalové současným jazykem a s ohledem na nové poznatky interpretuje období, které zpracoval klasik tohoto žánru, Eduard Štorch. V dynamické stavbě příběhu je vedle autenticky vyznívajících popisů a dramatických situací místo i pro humorné odlehčení děje. Kniha autora Pavla Radosty, který napsal dvě desítky odborných a několik set popularizačních článků převážně s tématy historie, přírody, antropologie, umění, vrací do české literatury pro mládež žánr dobrodružného příběhu v reálném přírodním prostředí.

Nakladatelství: Slovart
Ilustrace: Kateřina Coufalová
Série: Země Mamutů (1.)
Rok vydání: 2022
Žánr. dobrodružný román
Počet stran: 200
Vazba: pevná 

Komentáře