Recenze: ŘEZNÍCI (Jan Pavel)

 Fascinace krutostí pod rouškou řeznického řemesla

Řezníci (Jan Pavel, nakladatelství Slovart)

Třeba můj táta byl řezník, a máma je pěkná svině. A táta to kvůli ní nadobro vodsral, a byl to přitom kurva dobrej řezník! (str. 15)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Slovart.

Maggi, Krocan a Šuky se na učilišti připravují na povolání řezníka. Místo školy se však poflakují po místních lokálech, konzumují jakékoliv drogy, co jim přijdou pod ruku, a zcela bez skrupulí ubližují svým příbuzným i neznámým kolemjdoucím. Tahle banda se nezalekne ničeho a nikoho. Oprávněně se stali postrachem okolí. Nekorunovaným vůdcem party je Maggi, jehož přezdívka napovídá, že je milovníkem tohoto druhu koření. Společně s kamarády si plní zvrácené sny plné krutosti. Bez slitování brázdí město a nechávají po sobě spoušť.

Maggiho zvrhlá mysl k nám hned od prvních řádků proudí skrze autenticitou nabitou if-formu. Hovorová mluva plná nekorektností a vulgarit nás přivádí do světa, kde nic není nemožné. Věty jsou úsporné, dalo by se říci, že strohé. Jednoduchost souvětí vynahrazuje akční dějová linie bez hluchého místa.

Zpočátku děj plyne chronologicky, což se však zhruba po první třetině mění a my skrze retrospektivní záblesky Maggiho mysli nakoukneme až do jejích nejtemnějších zákoutí. Psychiku hocha definovala otcova sebevražda, kterou dává za vinu matce, a vším co dělá, se ji snaží ranit. Neutuchající vztek projektuje i do velmi pofidérní milostné romance s Terezou, kde narazíme na palčivost toxických vztahů toho nejhrubšího zrna. Maggi navenek vystupuje jako egoistický mačo, avšak uvnitř schovává duši plnou šrámů a labilní psychiku. Tyhle aspekty jsou silně prohlubovány nevhodně zvolenými přáteli a drogovými a alkoholovými excesy.

Protagonistovy vztahy s jemnějším pohlavím jsou již dávno za hranou rozumu. Kumpáni mu v tomto značně sekundují, neštítí se způsobit ohromné neštěstí a ještě stát za rohem a skrze fascinující herecké výkony pomáhat obětem.

Kniha je rozdělena do šesti částí včetně epilogu, každá z nich je uvedena jakýmsi lákavým poutačem na školu, kde se lze vyučit krvavému řemeslu a bourání zvěře všeho druhu. Tyto nekorektním vtipem nabité krátké černohumorné glosy zcela korespondují s náladou díla a tvoří jeho premisu.

Počin je prošpikovaný krutými explicitními výjevy bez jakékoliv cenzury, to samé můžeme říci i o velmi naturalistických sexuálních scénách, kde Pavel nešetří stereotypy. Maggi se tak například nevyhne klišoidnímu románku se svojí postarší vnadnou sousedkou.

Táta mi jednou vyprávěl, že když sem se narodil, vypadal jsem jako podříznutý jehně, všude samá krev. A vod tý doby prej věděl, že budu taky řezníkem, a byl na mě proto hrdej. Matka mu to nemohla zapomenout… (str. 73)


Autor se dotýká spousty kontroverzních témat, jako je hospitalizace v psychiatrické léčebně, sebevražda v rodině a její vliv na dítě, romská menšina a její zvyklosti nebo znásilnění.
Vše je vyobrazeno velmi detailně a opravdově.

Dialogy postav působí uvěřitelně, když vezmete do úvahy, s jakou sortou společnosti se tu setkáváme. Charaktery budí silné emoce až přímo odpor. Zdráháte se uvěřit tomu a jste v šoku. Pavlovi se partička psychopatů podařila vykreslit opravdu bravurně, i když v některých pasážích by mohlo být méně prvoplánově působících vulgarit. Žánr je velmi těžko zařaditelný, najdeme zde prvky psychologického románu, dobrodružné výpravy i hororovou gore tematiku (důraz je kladen na explicitně pojaté násilné a mučící scény).

Titul vás donutí klást si nespočet otázek, ale vítězit bude nejspíše jediná: Z čeho vzniká takovéto zlo? Spisovateli se ji pomocí psychologické sondy do života Maggiho podařilo alespoň částečně zodpovědět.

Řezníci jsou čtením pro silnější povahy vyhledávající tabuizované náměty a krví nabitou literaturu. Jistou podobnost s Mechanickým pomerančem či Trainspottingem nelze přehlédnout.

Jan Pavel pracuje jako redaktor nakladatelství Slovart a na svém kontě má již několik literárních děl. Zajímavostí je, že píše prózu i poezii. Psaní se věnuje od mládí a jak sám říká, vždy tíhl k nějaké tvorbě. V dětství to bylo divadlo a později se vrhnul na spisovatelskou kariéru. Jeho oblíbeným schématem je absurdita, která hojně prostupuje jeho tvorbou. Debutoval v roce 1993 lyrickou sbírkou Čtyřprocentní úrok.

Dílo se mi mnohdy nečetlo lehko, ale svým spádem si drželo mou pozornost. Temná duše tří přátel prosakuje mezi řádky a dlouho po dočtení vám nedá spát. 

Závěrečné hodnocení: 85 %


Anotace:
Ostřílený vypravěč Jan Pavel přichází v nové knize s příběhem až nesnesitelného egoisty a fanfaróna Maggiho. Ten kvůli naivní romantické představě o řeznickém řemesle, kterou ho ještě před sebevraždou naočkoval otec, odejde z gymnázia a nastoupí na učiliště, aby se i on stal tím nejlepším řezníkem a obnovil slávu rodinné firmy.

Rychle se naučí nejen dokonale vykosťovat a bourat, ale hned si najde i dva kumpány, se kterými pořádá alkoholické orgie, zkouší nejrůznější drogy a baví se zlomyslnými žerty, které jsou čím dál nebezpečnější, násilnější a zrůdnější. Symbolické kulisy pro jejich morbidní řádění tvoří masokombináty, řeznické provozovny i neútěšné prostory učiliště. Večírky a erotické scény střídají drogové vidiny a alkoholová deliria.

Vypravěčem příběhu je sám Maggi, jehož expresivní řeznická hantýrka a dialogy plné černého humoru staví po bok hrdinů Mechanického pomeranče a Trainspottingu, a stejně jako oni i Maggi se nakonec ocitne ve vleku zla, které sám páchá.

Ve chvíli, kdy se příběh překlopí do děsivé noční můry, povýší autor děj do symbolické roviny, aby se mohl ptát: kde a z čeho se takové zlo rodí?


Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2022
Žánr: psychologická, hororová novela
Počet stran: 232
Vazba: pevná

Komentáře