Recenze: PEJSEK A CESTA NA MĚSÍC (Ondřej Zabloudil Pechník, Leona Hlavinková)

 Vzhůru na Měsíc!

Pejsek a cesta na Měsíc (Ondřej Zabloudil Pechník, ilustrace: Leona Hlavinková, nakladatelství Pointa), literatura pro děti
Když pořad skončil, Pejsek seskočil z gauče a došel k oknu. Zadíval se na Měsíc. Něco v jeho srdíčku poskočilo. Rozhodl se, že už nechce mít nudný život. Rozhodl se, že chce být jako jeho psí hrdinové. Otočil se k akváriu své kamarádky Rybky a řekl: „I já chci zažít dobrodružství. Budu prvním psem, který přistane na Měsíci. Stanu se psiskonautem!“ (str. 22)


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa.
Chci zakoupit tento titul!


Pejsek je úplně obyčejný pes. Každý den u něj vypadá stejně. Celý jej prospí nebo kouká z okna. Ráno, odpoledne, večer ho vyvenčí pánička a dvakrát denně dostane misku žrádla. Pořád stejná nuda. To se ale změní v momentě, když v televizi uvidí pořad o přistání na Měsíci. Ten ho inspiruje k tomu, aby se stal Psiskonautem a vydal se vesmír prozkoumat na vlastní pěst.

Jedná se o autorskou zvířecí pohádku. Protagonisty jsou zvířata, takže se v ní setkáváme s antropomorfismem (zvířecím postavám jsou přisuzovány lidské rysy). Vyprávění v er-formě je tvořeno jednoduchými srozumitelnými větami. Využilo-li se souvětí, bylo krátké. Literární složka je produkována velmi hravým jazykem. Často se vyskytují originální hříčky a výrazy, jejichž význam všichni recipienti nemusí nutně znát, ale mohou jim posloužit k rozvinutí slovní zásoby. 

Pejsek a cesta na Měsíc (Ondřej Zabloudil Pechník, ilustrace: Leona Hlavinková, nakladatelství Pointa), literatura pro dětiPejsek a cesta na Měsíc (Ondřej Zabloudil Pechník, ilustrace: Leona Hlavinková, nakladatelství Pointa), literatura pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Hlavním tématem je cesta do kosmu. Nahlížíme na něj z pohledu Pejska, našeho ústředního hrdiny. Sám totiž netuší, co takový let přináší a musí se na něj připravit. Cvičí a studuje všemožné knihy, aby ho v neznámém prostředí nic nepřekvapilo. Děti s ním budou v mnoha ohledech jistě sympatizovat, neboť je jeho pohled a vnímání světa velmi podobný tomu jejich. Pejskovy nově nabité poznatky jsou tak zprostředkovány velmi přístupnou a zábavnou formou, která nicméně zaujme i kdejakého dospěláka.

Publikace je obrázkovo-textového typu, což znamená, že v ní převažuje obrazová stránka nad textovou. Ilustrace pochází z tvorby Leony Hlavinkové a jsou zasazeny do světlého a tmavého pozadí. Černá barva se vyskytuje v momentě, kdy se hrdina ocitá mimo naši planetu. V těchto částech je záměrně využito bílého písma, umocňujícího vnímání dítěte. Nejenže vizuální hledisko odpovídá dění v textu, ale taktéž si jej díky jeho způsobu vykreslení čtenáři snadněji představí. 

Pejsek a cesta na Měsíc je vhodnou knihou pro dítka předškolního i mladšího školního věku. Způsob zpracování je velmi nápaditý a motiv otevírá mnoho témat k diskuzi. Příběh je poutavý, dobrodružný a zajisté poslouží k rozvinutí fantazie a zájmu o vesmír.

Pejsek a cesta na Měsíc (Ondřej Zabloudil Pechník, ilustrace: Leona Hlavinková, nakladatelství Pointa), literatura pro dětiPejsek a cesta na Měsíc (Ondřej Zabloudil Pechník, ilustrace: Leona Hlavinková, nakladatelství Pointa), literatura pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Co se týče autorské dvojice, Ondřej Pechník není jen učitelem, ale je též chorobným sběratelem knih a jejich občasným čtenářem. Vlastní psa, který na rozdíl od protagonisty jeho prvotiny nejeví zájem o kosmický program. I Leona Hlavinková je učitelkou. Mimoto je srdcem i duší kreslířka a grafička a jejím životním snem bylo něco vydat, což se podařilo. 

Nedokážu slovy vyjádřit, jak moc mě tato publikace překvapila. Když jsem se do ní pouštěla, nečekala jsem, že v ní najdu něco tak milého a zábavného. Líbí se mi, jak si hraje s představivostí a že podporuje zájem o dobrodružství. Navíc je vhodná i pro předčtenáře, kteří jí porozumí i pouhým prostřednictvím obrazové stránky. Máte-li doma malé objevovatele a chtěli byste jim zprostředkovat pozoruhodný čtenářský zážitek, mohl by být počin správnou volbou.

Závěrečné hodnocení: 95 %



Uvažovali jste někdy, jaký život mají domácí mazlíčci? Po pravdě je to pořádná nuda. Venčení, granule, spánek a tak pořád dokola. Jeden pejsek chce ale od života víc než plnou misku a tři procházky denně. Vypravit se do vesmíru a být prvním psiskonautem na Měsíci se zpočátku zdá jako dobrý nápad – a hlavně přesný opak nudy! Podstoupit tvrdý výcvik a postavit si raketu z haraburdí, to se přece zvládne levou zadní. Jenže odpalem výprava do vesmíru teprve začíná – cesta se nakonec trochu zkomplikuje a návrat domů se ukáže jako pořádný voříšek.

Vydejte se s Pejskem na jeho cestu fantastickým vesmírem a třeba zjistíte, že dobrodružství nemusí být jen pro malé, odhodlané pejsky.

Nakladatelství: Pointa
Ilustrace: Leona Hlavinkvá
Rok vydání: 2022
Žánr: literatura pro děti
Počet stran: 112
Vazba: pevná

Komentáře