Recenze: LIŠKA ŠIŠKA V CUKRÁRNĚ (Iva Gecková)

Zapomenuté hračky a rozbitý dort

Liška Šiška v cukrárně (Iva Gecková, 3. díl ze série Liška Šiška, ilustrace: Marie Nováčková, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro děti
Dnes je 1. červen...
... to je den, kdy všechny děti na světě mají svátek. A taková událost se přece musí pořádně oslavit, to dá rozum! Proto malou Adélku dnes ze školky vyzvedává nejen maminka, ale také tatínek. Nestává se to často, protože ten obvykle jezdí domů pozdě. Má hodně práce.


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada.


Je prvního června, Dětský den. A malou Adélku ze školky, spolu s její milovanou plyšovou liškou Šiškou, vyzvedává nejen maminka, ale také tatínek. Takový velký svátek je třeba oslavit, proto se rodinka vydává do oblíbené cukrárny Vanilky. Nejsou tu sami, voňavý podnik je plný Adélčiných kamarádů! Proto není divu, že po sladkém občerstvení vyběhnou hrát si na náměstí – a na své hračky úplně zapomenou.

Poté, co v zámku zarachotí klíče, hračky uvnitř Vanilky obživnou. Liška Šiška, panenka Madlenka, plyšový medvěd i tygr, ti všichni se společně baví a pochutnávají si na sladkostech. Dokud opičák neztropí neplechu – nešika shodil velký čokoládový dort, který paní cukrářka upekla jako překvapení na další den pro děti do školky!

Panenku a plyšová zvířátka čeká večer plný uklízení a pokusů upéct dezert tak skvostný, jako byl ten původní. Ale povede se jim to?

Liška Šiška v cukrárně (Iva Gecková, 3. díl ze série Liška Šiška, ilustrace: Marie Nováčková, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro dětiLiška Šiška v cukrárně (Iva Gecková, 3. díl ze série Liška Šiška, ilustrace: Marie Nováčková, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Liška Šiška v cukrárně je již třetím příběhem o Adélce a její lištičce od Ivy Geckové. Útlá knížka je rozdělena do osmi navazujících kapitol, na konci doplněných o recept na čokodort panenky Madlenky.

Zatímco předchozí dva počiny – Liška Šiška ve školce a Liška Šiška u doktora – ilustrovala Bára Buchalová, sladkého dobrodružství se tentokrát ujala Marie Nováčková. Její ilustrace sice nepůsobí tak barevně jako ty od Buchalové, stále se však jedná o půvabné pastelkové obrázky, které si děti určitě zamilují. Navíc vypadají jako ručně malované, kdežto první díly doprovází digitální malůvky.

I Šiška se změnou ilustrátorky prošla určitou přeměnou. Je delší a celkově protáhlejší, více teď připomíná živou lišku než hračku, jak tomu bylo předtím. (V ohledu k obrázkům se však pohádkové knížky posuzují hůře než samotný text, neboť zde velmi záleží na vkusu jednotlivce.)

Iva Gecková není na poli pohádek žádným nováčkem, proto není divu, že její text je psaný dětem přímo na míru – jednoduchý jazyk, plynulost vyprávění a oproštění od zbytečně dlouhých souvětí udrží pozornost i těch nejmenších posluchačů. Dostatečně velká písmena jsou zas patřičně přizpůsobená nejen předčítajícím rodičům, ale i začínajícím čtenářům. Chybí však očíslování stránek, jež se u tak krátké publikace možná jeví jako zbytečnost, ovšem právě těm, kteří kouzlo čtení teprve objevují, by mohlo pomoci v rychlejší orientaci.

Výhodou bezpochyby je, že i když je Liška Šiška v cukrárně vydaná jako třetí v pořadí, lze ji číst samostatně, bez znalosti předchozích dílů. Příběh má Liška Šiška hezký i příjemný, ovšem ne nikterak výjimečný, aby mezi pohádkami vyčníval.

Liška Šiška v cukrárně (Iva Gecková, 3. díl ze série Liška Šiška, ilustrace: Marie Nováčková, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro dětiLiška Šiška v cukrárně (Iva Gecková, 3. díl ze série Liška Šiška, ilustrace: Marie Nováčková, nakladatelství Grada – Bambook), čtení pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Příběhově se jedná o vlídnou jednohubku, vhodnou třeba jako čtení před spaním. Doporučuje se pro předškoláčky od 4 let, celková barevnost zaujme klidně i menší zvídavce a milovníky historek ze světa obživlých hraček a zvířátek. Právě takováto milá vyprávění mohou dětem dodat pocitu naděje, že zapomenutí oblíbenci někde zažívají ohromná dobrodružství, což jen rozvíjí jejich krásnou, nekonečnou fantazii.

Iva Gecková pochází z Písku, kde vystudovala obchodní akademii. Po dlouholeté práci ve státní správě a třech mateřských dovolených se rozhodla naplno věnovat psaní. Na svém kontě má již slušnou řádku pohádek pro nejmenší (např. série o psí školce, Velká smůla trpaslíka Smůly, Páteční cesta za kočkoládou aj.), i pro větší děti (Florentýna a kouzelná kniha, Kamarádi ze záhrobí aj.). Její příhody o čertí babičce vysílal Český rozhlas v rámci Hajajových pohádek na dobrou noc.

Nakladatelství Bambook, které se textů Ivy Geckové ujalo, je značkou dětské literatury spadající pod společnost Grada. Maskotem se stal pandí kluk, o němž si můžete počíst na tomto odkazu. Od roku 2010 jsou zde vydávány knihy od českých autorů a ilustrátorů.

Subjektivní názor: Příběhy s obživlými hračkami, které někdo někde zapomněl jako zde Adélka svou lištičku, čtu dětem ráda. Dle mého názoru totiž rozvíjí jejich představivost a dodává naději, že plyšový oblíbenec namísto smutného čekání zažívá nějaké dobrodružství – třeba jako právě liška Šiška a její kamarádi.

Závěrečné hodnocení: 90 %



Dnes je Den dětí a Adélka s maminkou a tatínkem jdou do cukrárny, aby svátek pořádně oslavili. Je tady tolik dobrot! Příjemné odpoledne v cukrárně ale končí a na děti ještě čeká na náměstí program plný soutěží. Adélka spěchá, aby vše stihla, také paní cukrářka už zamyká a obchod je prázdný…

A jéje! Už je to tu zase! Na lišku Šišku se opět zapomnělo a ta si teď v cukrárně musí poradit sama.
Jedí lišky dorty? A pijí horkou čokoládu, nebo kafíčko? Všechno se dozvíte, když se začtete do třetího dobrodružství oblíbené lišky Šišky.

Nakladatelství: Bambook
Ilustrace: Marie Nováčková
Série: Liška Šiška (3. díl)
Rok vydání: 2022
Žánr: pohádka, literatura pro děti
Počet stran: 80
Vazba: pevná

Komentáře