Recenze: ČARODĚJNICE (Mirek Vostrý)

 Lehce mysteriózní příběhy ze všech koutů republiky

Čarodějnice (Mirek Vostrý, nakladatelství Tofana), sbírka mysteriózních povídek

Začínám o sebe mít obavy. Nežije tady s námi náhodou přítel Alzheimer? Tuhle možnost, v mém věku poněkud děsivou, si ale nepřipouštím. (str. 38)


Za recenzní výtisk děkuji autorovi Mirku Vostrému.
Chci zakoupit tento titul!


Sedm povídek
se na první pohled může zdát velmi odlišných, ale po bližším ohledání jsou spojeny  lehce mysteriózními náměty. Nechybí jim bodrost a humor tolik vlastní sborníkům od nakladatelství Tofana. Motivy jsou rozličné, některé vážnější a jiné až absurdní. Stejně jako u povídek Vostrého, kolegy Raichla, si nelze nevzpomenout na devádesátkový pořad Věřte nevěřte a na konci každé prózy by se dalo hádat, zda se opravdu stala či ne. Avšak autor hned v úvodu vyvrací jakoukoliv podobnost se skutečností

Čarodějnice

Několik časových údobí, která se rychle střídají a zdánlivě mezi sebou nesouvisí. Pojítkem je vždy vražda, u které je zprvu pachatel téměř nezpochybnitelný. Náhodou se vždy objeví svědek, co vyšetřování zcela zvrátí. Skáčeme mezi lety od 17 století plného procesů s čarodějnicemi až po úmrtí vesnického pijana, jenž na své ženě nenechal ani místečka bez modřiny. 

Vševědoucí vypravěč k nám promlouvá hovorovým jazykem, který se dle časové osy ohýbá a plní vhodně zvolenými archaismy. Pointa je i přes svou předvídatelnost úderná a uvěřitelná.

Ten, který je tu s námi

Bezejmenný úředník, žijící si svůj poklidný až nudný život na předměstí, je ze své letargie náhle a  krutě vytrhnut. Pokuta, jež mu nepatří, totiž rozehraje bizarní partii honu na kočku a myš. Nic netušící manželka je pachatelem nebo obětí?

Protagonista k nám promlouvá ich-formou protkanou přímou řečí se svou milovanou. Vidíme události pouze z jeho úhlu pohledu, což pátrání dodává punc opravdovosti a autorovi se zcela podařilo vystihnout bortící se chabé základy upadajícího manželství.

Vrah mého táty

Dezertující voják po zadržení vypráví kapitánovi pohnutý příběh svého života. Ve vazbě musí začít pěkně od začátku a všechny přítomné příslušníky překvapí tím, že začíná v době, kdy ještě nebyl ani na světě. Jeho matka bohužel zůstala na jeho výchovu úplně sama a události během jejího těhotenství jsou více než děsivé. Je však pravda tak jednoduchá, jak se zdá?

Děj se odehrává během jednoho dne a retrospektivními okénky se dostáváme hlouběji do vojákových příhod, které leč jsou mnohdy negativní, líčeny jsou tak naivně, že vyvolávají úsměvy. Přehršel přímé řeči budí lehce divadelní nádech a závěrečná scéna se sice očekává, avšak napětí jí nechybí.

Tunelář

Jirka je mladík lačnící po dobrodružství, když se seznámí s partou, která se bez obav vydává na cesty mezi soupravami metra za plného provozu, tak neváhá a okamžitě se k nim připojí. Jirka navíc zahoří citem k Denise a chce ji ohromit. Musí být nejlepší a porazit i kluka jménem Zí, kterého sice dlouho nikdo neviděl, ale v této disciplíně je legendou.

Vostrému se podařilo vykreslit touhy puberťáka skvěle. Dopomohl k tomu výskyt vulgarismů a autentické dialogy plné chlubení mezi adolescenty. Mysteriózní prvek je zasažen až do konce vyprávění a po dočtení vás zamrazí.

Divný hodiny

Cyklista po rozchodu touží po relaxační dovolené v Brdských lesích. Ačkoliv zprvu chtěl čas trávit pouze sám a udělat si i sociální detox, hned první den po vyjížďce neodolá a zavítá do lokální hospůdky. Poklidné pozdní odpoledne dostane nádech tajemna, když na slunečních hodinách uvidí dvojí čas. Místní štamgast si všimne jeho rozladění a povypráví mu jeho děsivý význam.

Nejsilnější povídka se sborníku láká nejen záhadou, ale propracovanou kompozicí a velmi překvapivým zakončením.

Projekt pana Steinera

Milovník nádraží a lokomotiv vyráží s manželkou na rekreaci začínající Kladskem. Při procházce narazí na postarší přátelský pár, který je varuje před neprůchodností terénu a raději je pozve na víno. Náš hrdina se přesto rozhodně trasu projít a jeho noční můra z předešlé noci najednou dostává reálné obrysy.

Potenciál je nevyužitý, snová krajina mísící se volně s realitou naráží na nelogické vyústění, které může čtenáře lehce iritovat. 

Poslední Vánoce na frontě

Rok 1917, první světová válka a Vánoce na frontě, tyto reálie slibují dějství plné děsu a zkázy. Statečný vojín se vydává na mírový průzkum na druhou stanu barikády. Vyústění je předvídatelné a komunikace mezi vojáky autentická. Po válce se Slávek vrací do své domoviny splnit, to co slíbil.

Vševědoucí vypravěč nám ukazuje pohnutky každé z postav tak, abychom chápali oba úhly pohledu a válečnou mizérii v pravém slova smyslu.

Kniha je vhodnou jednohubkou pro ty, kteří mají na čtení vyhrazených pár minut denně a chtějí si ho zpříjemnit záhadnými povídkami. Texty jsou úderné, bez zbytečných popisných pasáží jde Vostrý vždy k jádru problému. Ostrovtip provázející všechny prózičky je vítaným kořením publikace. Některé úryvky nutí k zamyšlení se nad smyslem našeho bytí a filozofický nádech jim bezesporu nelze upřít. Negativem je občasná pokulhávající originalita, nicméně to neubírá na čtivosti.

Udělalo se mi na nic z pomyšlení, že se mi něco stalo s očima, nebo – nedejbože – mi něco roste v hlavě, radši ani nedomýšlet. (str. 92)


Mirek Vostrý není na literární scéně žádným nováčkem
, na projektu vyšla například recenze na jeho Kostelníkovu závěť. Je spoluzakladatelem nakladatelství Tofana a vášnivým milovníkem české přírody, zejména Podkarpatské Rusy.

Nejpovedeněji hodnotím Divný hodiny, kde jsem konec vůbec neodhadla. Nejslabším počinem je Projekt pana Steinera, který zanechal mnoho nezodpovězených otázek. 

Závěrečné hodnocení: 82 %


Anotace:
Další, tentokrát už čtvrtá autorova sbírka povídek nabitých napětím, trochou záhadna a humoru. Některé jsou na vážnější téma a přinášejí i příležitost k zamyšlení, jiné jsou čistě pro pobavení. Do té první skupiny patří například příběh Vrah mého táty. Pátrání po tom, proč má jiné příjmení než zbytek rodiny, přivede mladého muže nejen do problémů, ale také k poznání, kdo je jeho otec. Projekt pana Steinera, si naopak klade za cíl vás zaujmout a nezatěžovat vás hlubokými myšlenkami. 

Nakladatelství: Tofana
Rok vydání: 2020
Žánr: mysteriózní povídky
Počet stran: 187
Vazba: brožovaná

Komentáře

  1. Myslím, že tato kniha by mě mohla bavit. Vždycky mě u příběhů bavilo, když mají nádech mesteriózna.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat