Recenze: PRŮVODCE LITERÁRNÍ HYSTERIÍ 19. STOLETÍ (Karolína Zoe Meixnerová)

Milostné skandály a jiné pikantnosti českých obrozenců

Průvodce literární hysterií 19. století (Karolína Zoe Meixnerová, ilustrace: Veronika Šálková, nakladatelství Albatrosmedia – CooBoo)

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Karolína Zoe Meixnerová (*1993) je známá především svou tvorbou na sociálních sítích, zejména na TikToku a Instagramu. Pod přezdívkou @cojezoe_ již přes rok sdílí originální videa, s jejichž pomocí seznamuje veřejnost s českými literáty 19. století.

Během krátké doby si vydobyla desetitisíce sledujících, natáčení rozšířila o besedy, podcast s názvem Literární hysterie a stylového knižního Průvodce literární hysterií 19. století (CooBoo, 2022). Zcela jistě se dá tvrdit, že svým neotřelým pojetím popularizace české literatury přesvědčila i nejzatvrzelejší odpůrce zejména obrozenců, že se v žádném případě nejedná o nudné patrony.
Průvodce literární hysterií 19. století (Karolína Zoe Meixnerová, ilustrace: Veronika Šálková, nakladatelství Albatrosmedia – CooBoo)Průvodce literární hysterií 19. století (Karolína Zoe Meixnerová, ilustrace: Veronika Šálková, nakladatelství Albatrosmedia – CooBoo)
Zdroj: archiv recenzentky

Pokud účty Karolíny Meixnerové sledujete, zcela jistě počítáte s tím, že v případě Průvodce literární hysterií 19. století nepůjde o klasickou učebnici kulturní historie o autorech národního obrození. Sama jej v úvodu mimo jiné nazvala „obrozeneckou telenovelou“. Knížka je obohacená o různé tipy na výlet, samozřejmě spojenými s dobovou literární scénou, ukázky z korespondencí a dvě fiktivní povídky přímo od Meixnerové.

Vylezl na střechu a hasil vodou z kýblů, které mu lidé bezhlavě podávali. Té vody se několikrát za večer napil – logicky, když hasíte požár, máte žízeň. Jenomže chudák netušil, že voda byla nabírána z nedaleké močůvky, tudíž byla kontaminovaná. (str. 39)

Devítka časově posloupných kapitol provede čtenáře zejména milostnými pletkami, vztahovými i rodinnými problémy známých – studenty základních a středních škol mnohdy zatracovaných – spisovatelů, od sporů o rukopisy až po furianty v Národním divadle. Počtete si o různých konspiračních teoriích či zdravotních patáliích nebo třeba zjistíte, že vaši romantičtí hrdinové nebyli zrovna… no, romantičtí. Každou z částí navíc uzavírá prostor pro vlastní poznámky.

Influencerka se při psaní tohoto počinu držela svého obvyklého humoru a nešetřila jím. Rozverné vyprávění je protkané obecnou češtinou a psané jednoduchým jazykem. Text se díky tomu čte s lehkostí a místy získáte dojem, že čtete spíš příspěvky ze Super drbny, v tomto případě o již dávno zemřelých celebritách než literaturu faktu.

Průvodce literární hysterií 19. století (Karolína Zoe Meixnerová, ilustrace: Veronika Šálková, nakladatelství Albatrosmedia – CooBoo)Průvodce literární hysterií 19. století (Karolína Zoe Meixnerová, ilustrace: Veronika Šálková, nakladatelství Albatrosmedia – CooBoo)
Zdroj: archiv recenzentky

Meixnerová se mezi všemi těmi pikantnostmi nebála nastínit i historické či politické situace, které však podala bez zbytečného přehlcení, jehož se vám ve školních lavicích dostane více než nadbytek.

Zaprvé mu za těch deset let Magdalena poněkud odkvetla a kdo by si chtěl v nejlepším věku brát pětatřicetiletou starou škebli, že ano. A zadruhé Magdalenina mladší sestra naopak dorostla do hříšného věku a Tyl k ní zahořel nehynoucí láskou. Já vím, svět je nespravedlivý. (str. 52)

Už na první pohled je patrné, že cílila na mladší čtenářstvo, o čemž vypovídá i grafická stránka knihy – nutno dodat, že vskutku povedená. Obálky a vnitřních ilustrací, sestávajících nejen z humorných nákresů jednotlivých osobností, se ujala Veronika Šálková. Barevně je vše dokonale sladěné, působí to minimalisticky, zároveň moderně.

Co bych Průvodci přece jenom vytkla, je nedokonalá korektura, obzvlášť jedná-li se o titul týkající se české literatury, ke všemu psaný vystudovanou bohemistkou. Tu a tam se objeví překlep, na první pohled možná nepatrný, avšak pozornému oku zcela jistě neunikne – minimálně jedno další opravné kolo by textu jen prospělo.

Průvodce literární hysterií 19. století (Karolína Zoe Meixnerová, ilustrace: Veronika Šálková, nakladatelství Albatrosmedia – CooBoo)Průvodce literární hysterií 19. století (Karolína Zoe Meixnerová, ilustrace: Veronika Šálková, nakladatelství Albatrosmedia – CooBoo)
Zdroj: archiv recenzentky

I navzdory tomu se jedná o zajímavé počtení napsané zábavnou a neotřelou formou, které by mohlo zaujmout i odpůrce podobně laděných publikací.

Podlipský obě sestry podporoval ve vlastní tvorbě a zejména Johanku dokopal k sepsání prvotiny do připraveného almanachu Máj. Johanka se pod svou první povídku Dvojí probuzení podepsala už jako Karolína Světlá. (str. 112)

Průvodce literární hysterií 19. století doporučuji zejména studentům znuděným monotónní a zastaralou výukou – a vlastně každému knižnímu nadšenci, který si chce rozšířit obzory o informace, jež se na školách běžně nevyučují. Věřím, že skvěle poslouží i kantorům jako zábavné doplnění učebních materiálů.

Nutno zdůraznit, že se skutečně nejedná o tradiční příklad školní učebnice literatury či jiné odborné literatury, což ostatně Meixnerová předkládá v samotném úvodu Průvodce. Je to vcelku krátké a dosti moderně pojaté, proto dle mého názoru obstarožní milovníky obsáhlých, s vážností sestavovaných historických skript zřejmě neuchvátí. Ale třeba je aspoň pobaví…

Závěrečné hodnocení: 90 %



Ve škole nás naučili, že Babičku napsala Božena Němcová. Zív. Aktivnější učitelé pro zajímavost dodali, že to byla pěkná rajda, tedy Božena, nikoliv Babička. Aha – a to je všechno? Ani nápad! Literární hysterie instagramerky Karolíny Meixnerové alias @cojezoe zbavuje známé postavy české literatury nálepek a popisuje jejich životy tak, jak skutečně proběhly. Plus minus. Literatura je sexy, pojďte si ji zamilovat!

Nakladatelství: CooBoo
Ilustrace: Veronika Šálková
Rok vydání: 2022
Žánr: kulturní historie, populárně-naučná
Počet stran: 184
Vazba: brožovaná s chlopněmi

Komentáře