Recenze: POLÁRNÍ ZÁŘE (Jiří Mazurek)

 Rusko, země (ne)omezených možností

Polární záře (Jiří Mazurek, nakladatelství Mystery Press)

Za recenzní výtisk děkuji autorovi Jiřímu Mazurkovi.
Chci zakoupit tento titul!


Jiří Mazurek je na poli české fantastiky známé jméno. V roce 2007 debutoval prvním samostatným románem Želes, do té doby publikoval v mnoha antologiích. Zaznamenat jste ho mohli také v časopisech Ikarie či Pevnost. Vystudoval fyziku na Karlově Univerzitě, v současnosti ji společně s královnou věd vyučuje na gymnáziu v Orlové. Jeho znalosti jsou ostatně velmi patrné i v Polární záři, jež vyšla u nakladatelství Mystery Press.

Petr Bruner je český fotograf, milující adrenalin. Poté, co se mu rozpadlo manželství, není nikým limitován. Kdykoliv může zdolávat vrcholy hor či si jet jen tak za dobrodružstvím. Kroky ho zavedou do tzv. Nové země, což je souostroví na severu Ruska. Cesta, v níž měl zachytit krásy přírody do běžného časopisu, se změní v okamžiku, kdy před jeho stanem stojí neznámá dívka. Netuší, že v následujících dnech mu půjde o život…

V téhle arktické slotě, pod nánosy smradlavého bahna, bláta a lidských hoven, za mlhou tak hustou, že by se dala vyvážet, se skrýval největší objev, jaký kdy lidstvo učinilo v celé dlouhé historii. Poprvé od rána se usmál, sám pro sebe. A já budu při tom. (ze 49 % knihy)

Vše ale začíná v Moskvě roku 2014. Vasilij Soboljev učiní přelomový objev, kdy zadá špatné souřadnice a místo monitorování uralské oblasti zachytí Severní ledový oceán. Své nadšení však nemá s kým sdílet, protože je záhy eliminován. Data totiž odkrývají informace z Nové země, s níž mají Rusové své plány a opravdu se o ně nehodlají s nikým dělit.

Kniha je rozdělena do třech částí, v nichž jsou číslované kapitoly, a jednoho intermezza. Sledujeme Světlanu Zareckou, geoložku se specifickým posláním, Petra Brunera, ruského pilot majora Volkova a kapitána ponorky Alexandra Gomelského. Jak jejich profese napovídají, čtenář bude mít možnost monitorovat zem, vzduch i vodu. Ve všech úrovních bude docházet k podivným náhodám i nevysvětlitelným jevům. Rusové neváhají obětovat lidské životy, protože utajení jejich cíle, je naprosto nezbytné.

Vyprávění kolísá mezi nezaujatým pozorovatelem, jenž působí až odosobněně, s pohledem konkrétních postav. Text je srozumitelný, s větším důrazem na popis okolí a technologií. Několik překlepů nenarušuje čtivost. Přestože je titul napěchován matematickými a fyzickými údaji, jsou podané natolik zjednodušeně, že i kdybyste neměli zdání, o čem se píše, hlavní příběh vám neunikne. 

Kromě Petra Brunnera je většina zmíněných ruské národnosti. Představí se nám ryzí vědecký pohled Rostova, i ten vojenský Nazarova. Jmen společně s hodností zazní ale mnohem více, což můžete delší dobu vstřebávat. Kromě všudypřítomného popíjení vodky a popisů kruté zimy dojde i ke zmínkám o Sovětském svazu, jeho vůdcích a jiných větších či menších válečných konfliktech.

Mísí se klasické sci-fi objevující mimozemskou aktivitu a jejich vědeckou vyspělost v kombinaci s thrillerem. Není nouze o akční scény, likvidaci nepohodlných osob, mocenské boje a vojenské taktikaření. U některých hrdinů je nastíněna i jejich pohnutá minulost. Nechybí ani zrnko lásky. Může ale v sibiřské zimě vyklíčit?

„Původní diagnóza zněla smrt utopením,“ začal s výkladem Smirnov. „Nasvědčovala tomu voda v plicích i poloha nalezeného těla. Ale ve skutečnosti byl příčinou smrti zlomený vaz. Teprve pak se mu dostala do tělních dutin voda.“ „Takže zakopl, nešťastnou náhodou si zlomil vaz a přitom spadl do bazénu?“ shrnul Gomelskij. Smirnov nešťastně zakroutil hlavou. „Ano i ne.“ „Doktore!“ „Popsal jste to skoro přesně, Alexandre Pavloviči. Tedy alespoň závěr příběhu. Jenže o náhodu nešlo. Někdo mu musel pomoct.“ (ze 43 % knihy)

Zprvu se může jevit, že spolu jednotlivé linky nesouvisí. Ve správný okamžik jsou však zdárně propojeny. Oceňuji i autorovu hru na konci, kdy se čtenáře táže, jestli ví, v jakém roce se román odehrává. Kromě prologu z roku 2014 se žádná další data nedozvíme, ale pozorný čitatel by jistě dovedl správně odpovědět.

Jiří Mazurek stvořil perfektní charaktery. Dal jim náležitou péči a každý z nich byl natolik velká osobnost, že vás zaujal. Co z mého pohledu trochu vázlo, byla gradace příběhu. Dlouhé a časté podrobnosti odvracely pozornost od toho, co nás nejvíc zajímá. Co přesně skrývá Nová země a jaké to bude mít následky pro lidstvo?

Aivars přestal váhat. Jedna z prvních lekcí, které ho naučil otec, zněla: „Chlapče, narodil ses v Rusku, tak nečekej žádnou pomoc a koukej se o sebe postarat sám!“ (z 80 % knihy)

S tím souvisí i určitý nadbytek postav
, který bych vzhledem k rozsahu seškrtala, nebo naopak výrazněji rozšířila rozsah románu. Ti, kdo měli být protagonisty, jako kdyby se zbytečně upozaďovali. Mnoho otázek tak zůstalo opředeno rouškou tajemna. Několik pasáží nebylo plně využitých a i konec, jenž mohl být mnohem více dynamický, vyzněl do ztracena a zanechal spíš příslib. Dostaneme větší ozřejmění ve volném pokračování s názvem Skryté dimenze

Při čtení jsem se nenudila, avšak místy jsem měla pocit, že čtu technickou příručku. Nutno říct, že přesto čtivou! 

Pokud máte ve sci-fi rádi spojení armády a pátrání po mimozemských aktivitách a jejich artefaktech, Polární záře je ta správná volba. Ruské prostředí vytváří atraktivní a neotřelou atmosféru. Nemyslím si, že titul musí nutně zaujmout jen muže, nicméně ženy by měly počítat s tím, že technickými detaily se nešetří. Milovníci tištěného papíru zapláčou, román vyšel pouze jako e-kniha.

Závěrečné hodnocení: 75 %



VYCHÁZÍ POUZE JAKO E-BOOK!

V Severním ledovém oceánu se kapitán jaderné ponorky ruské federace Alexander Gomelskij snaží vypořádat s řadou záhadných událostí a selhaní, ke kterým dojde při návratu z rutinního námořního cvičení.

Major Gennadij Volkov, stíhací pilot ruského letectva, vzlétá k neznámému létajícímu objektu a krátce na to je jeho stroj zničen a major zanechán na pospas oceánu.

Světlana Zarecká, postgraduální studentka geologie, je poslána do centra dění s tajnými instrukcemi a shodou okolností se zde setkává s Petrem Brunerem, českým fotografem a dobrodruhem. Její instrukce jsou jasné: nepohodlné osoby je nutné zlikvidovat.

Mezitím odkrývá ruská armáda na dalekém severu přísně tajné naleziště, které může změnit dějiny lidstva, a průzkumník Aivars Balakin se právě chystá vykročit tam, kam lidská noha dosud nevkročila...

Nakladatelství: Mystery Press
Rok vydání: 2017
Žánr: sci-fi, thriller
Počet stran: 304
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře