Recenze: POD MASKOU STÍN (Veronika Vieweghová)

 Manželská očista

Pod maskou stín (Veronika Vieweghová, ilustrace: Zuzana Kodymová, nakladatelství Albatrosmedia – CPress)

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Rodačka z Roudnice nad Labem Veronika Vieweghová se od roku 2009 věnuje domácímu vzdělávání, těhotenství, mateřství a osobnímu rozvoji. Je zakladatelskou mateřského centra Putti a dokonce dulou. Témata se prolínají i její literární kariérou, kterou započala autobiografií Být sama sebou, kde odhaluje jaké to je, ztratit kontakt s vlastní podstatou, tohoto schématu se drží i u novinky Pod maskou stín

Obálka i celá kniha je plná překrásných ilustrací Zuzany Kodymové, tak akorát na pomezí abstraktna a reality.

Tomáš a Tea jsou nějaký ten rok manželé. Navenek působí jejich svazek idylicky, ale za zavřenými dveřmi, už to tak růžové není. Děti, Lukášek a Anička jsou Tein celý svět, Tomovi se však pomalu, ale jistě vzdaluje. Trápí ji živé noční můry, z kterých se i po procitnutí nedokáže vymanit. Renomovaný kardiochirurg Tomáš se utápí v práci a alkoholových sedáncích s kamarády místo, aby vědomě trávil čas se svou rodinou. Kam tohle všechno povede a je nějaký způsob jak se od toho oprostit?

Pod maskou stín (Veronika Vieweghová, ilustrace: Zuzana Kodymová, nakladatelství Albatrosmedia – CPress)Pod maskou stín (Veronika Vieweghová, ilustrace: Zuzana Kodymová, nakladatelství Albatrosmedia – CPress)
Zdroj: archiv recenzentky

Vztahy jsou složité a emoce jakbysmet na tom se shodne každý z nás. Co dělat, když je vše zdánlivě v pořádku, ale vy cítíte, jak stále upadáte hlouběji do pastí každodenního života povinností a stresu? Všechny otázky se snaží publikace řešit s citlivostí a empatií.

Psychologický rozbor upadajícího manželství začne po první třetině pomalu, ale jistě sklouzávat do monologu odvíjejícího se v Teině hlavě a čtenář si uvědomí, že se ze společenského románu stává kniha o osobnostním rozvoji. Z anotace to na první pohled patrné není, takže je to mírným překvapením, které může působit negativně.

Strach možná odejde, když se dostanu do bodu, kdy nemám co ztratit, kdy mi druzí nemají co vzít, a i kdyby něco zůstalo a oni mi to vzali, nebude mi to chybět. Vše, co potřebuji, má m ukryté v sobě a čeká to, až si toho všimnu. Celý Vesmír čeká na okamžik, kdy se mu odevzdám. Zatím jsem se jen vzdávala. (str. 69)


Dílo je psáno spisovným květnatým jazykem bohatým na básnické figury. V některých pasážích je jich až přespříliš a souvětí se jeví kostrbatě.
Narazíme na spoustu opakujících se slovních spojení. Kapitoly jsou úsporné a na každém konci je část v kurzívě kdy protagonistka hovoří sama k sobě a hledá odpovědi na otázky a problémy, které se dějí nejen jí, ale prostupují celou lidskou společností. Občas promlouvá i formou legend a pohádek, na jejichž konci, vždy přichází jakési prozření a Tea začne vnímat souvislosti, které se pak snaží aplikovat sama na sebe. Čím dál tím více však balancuje na hraně mezi skutečností a snem a její myšlenky se často obrací k bohu a víře.

Pod maskou stín (Veronika Vieweghová, ilustrace: Zuzana Kodymová, nakladatelství Albatrosmedia – CPress)Pod maskou stín (Veronika Vieweghová, ilustrace: Zuzana Kodymová, nakladatelství Albatrosmedia – CPress)
Zdroj: archiv recenzentky

Polarita mezi mužem a ženou je vyjádřena poněkud stereotypně. Tomáš vystupuje coby velký egoista, dokonce se dá říci i šovinista, který se domnívá, že Tea musí být šťastná, protože nechodí do práce, pouze tráví čas svými koníčky a staráním se o děti. Nějak mu nedochází, že času pro sebe nemá rozhodně nazbyt. Oproti tomu Tea, jakožto mučednice, ublížená ženuška, které se nelíbí prací zaneprázdněný partner, který má málo času na manželské povinnosti a rodinné výlety.

Dialogy jsou silně odtržené od reality, nelze si přestavit, že se běžný pár doma po večerech hovoří tímto způsobem. Na druhou stranu spirituální konverzace k tomuto typu literatury bezesporu patří. Donutí vás přepnout mezi beletrií a vaším uvažováním a zabrousí až do niterných pocitů. 

Charaktery manželského páru jsou rozebrány do hloubky, zatímco ostatní hrají pouze epizodní role,  a zůstávají ploché.

Pod maskou stín (Veronika Vieweghová, ilustrace: Zuzana Kodymová, nakladatelství Albatrosmedia – CPress)Pod maskou stín (Veronika Vieweghová, ilustrace: Zuzana Kodymová, nakladatelství Albatrosmedia – CPress)
Zdroj: archiv recenzentky

Nelze říci, že před sebou čtenář má skutečný román, hlavní hrdinové působí spíše jako most do nitra nás samých a nutí k přemítání. Tento přechod je strmý a hmatatelný, najednou koncové promluvy kapitol nepromlouvají k Tee a Tomovi, ale přímo k nám. 

Dílo bych doporučila těm, kteří se nenásilnou formou rádi zavrtávají do psychologických úskalí vztahů a jejich propletení a hledají odpovědi na vlastní prožitá traumata a bolesti.

Kniha se mi do první třetiny četla lehce, pak dynamika dění upadala a stále více se pronikalo do osobnostního rozvoje a trošku jsem se ve složitosti myšlenkových pochodů ztrácela.

Závěrečné hodnocení: 58 %


Anotace:
Každý má svá tajemství. Emotivní román o nalezení cesty zpátky k sobě. 

Všichni něco skrýváme. Všichni si nasazujeme masky, které mají ostatní přesvědčit o naší dokonalosti. Platí to i pro Teu a Tomáše, manžele a rodiče, jejichž vztah se zmítá v krizi. Tea se utvrdila v tom, že perfektní bude jen tehdy, pokud zvládne všechny role: být skvělou manželkou, milenkou, matkou, dcerou, kamarádkou, sousedkou... Zrcadla, která si s Tomášem vzájemně nastavují, jim mohou ukázat, jací doopravdy jsou. Nastal čas, aby všechny masky spadly.


Nakladatelství: CPress
Ilustrace: Zuzana Kodymová
Rok vydání: 2022
Žánr: čtení pro ženy, osobní rozvoj
Počet stran: 224
Vazba: pevná

Komentáře