Recenze: NEMOŽNÉ SE DĚJE (kolektiv autorů)

Když stroje touží mít svá práva 
a lidé před povinnostmi utíkají do virtuálních realit 

Nemožné se děje (kolektiv autorů a autorek, ilustrace: Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna)

Zde povídky tvoří mozaiku příběhů spojených desítkami drobných netušených nitek a vytvářejí společně plastický obraz budoucnosti, která se může stát současností dříve, než knihu čtenář odloží. (str. 334) 


Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fortna.

Vítejte ve světě, kde se nejrůznější technologická udělátka poháněná umělou inteligencí stala nedílnou součástí každodenní rutiny. Jenže co když se nastavení programu tak úplně neslučuje s přáními uživatele? Co když obyvatelé tráví na síti tolik času, že už nepoznají, co je skutečnost? A snaží se firma Malý&Slabý opravdu zlepšit kvalitu života svých klientů, nebo sleduje jen a pouze vlastní prospěch? 

Ať už jste se s žánrem real prediction (zkráceně re-pre, významem sci-fi z budoucnosti s účelem ukázat, kam by se lidstvo mohlo vyvíjet technologicky, sociologicky, politicky či evolučně) setkali nebo ne, antologie Nemožné se děje (volně navazující na titul Už je to tady) čeká na všechny zvídavé nadšence se zálibou v inteligentním humoru se spoustou slovních hříček a referencí.

Ve sbírce nalezneme celkem dvanáct povídek, přičemž některé mají na svědomí i dva a více tvůrců (jakožto výsledek úzké spolupráce prostřednictvím pravidelných workshopů). Jeden z příběhů je psaný ve slovenském jazyce (*).

Martin Vondráček, Dagmar Pirochová Kdyby tisíc spotřebičů

V domácnosti, kterou obývá malé dítě a je zdrojem neustálého nepořádku, může dojít trpělivost nejen matce, ale také chytrým spotřebičům. Ti dávají do kupy manifest, jež se zpočátku tváří jako nevinná snaha o rovnoprávnost, avšak čím dál více směřuje k vizi o nadřazenosti...

Úvodní povídka manželského dua pozvolna uvádí čtenáře do chodu světa a kromě všudypřítomné nadsázky přináší i překvapivou pointu.

Veronika Salášková – Náramek

Blanka se na srazu s kamarádkou nestačí divit svým očím! Neviděla Renatu pouhé tři měsíce a z baculky se stala štíhlá kráska. Z konverzace vyplyne, že strůjcem dokonalé postavy je náramek SmartFIT a netrvá dlouho a Blanka už má na svém zápěstí taky jeden exempář… Jenže cesta za tělem snů není vůbec procházka růžovým sadem jako spíš pořádná honička.

Salášková je v re-pre kolektivu zcela novou tváří a její osobitý sloh nepochybně přináší svěží vítr, ačkoliv námět vykazuje určitou podobnost s Opičí kůrou od George R. R. Martina.

Jan a Zuzana Hlouškovi – Oxymoron

Centrum excelence, sdruženou federaci univerzit, navštíví profesor Achilleus Pata za účelem přednášky. Leč v tamních prostorách se děje cosi podivného a studenti záhadně mizí kdovíkam… Přestože každý kout snímá průmyslová kamera, obraz na záznamu se s děním na skutečném místě v témže čase ne vždy shoduje!

Poněkud zmatečný kousek, který svými filosofickými úvahami dokáže řádně zavařit obvody. Na šokující zvrat později se stejnou hlavní postavou naváže závěrečná povídka Neskutečné reálno.

Dagmar Pirochová – Zadejte klíčová slova

Elena se přidala na online seznamku, kde jí algoritmus během chvilky našel ideální protějšek. Vzájemné chatování jí však pomalu přestává stačit, ráda by konečně opravdové randě. V zájmu přípravy si svého potenciálního miláčka proklepne na internetu, což odstartuje sled naprosto šílených událostí.

Výborná ukázka toho, jak dalece může vyústit neschopnost umělé inteligence dát si věci do širších souvislostí. Seznamka a policie, obojí automatizované, jsou nicméně natolik silnými motivy, že se dohromady trochu tlučou.

Vojtěch Erbrt – Vinařské dobrodružství

Studenti z Centra excelence se ve volném čase rádi chodí odreagovat (či prokrastinovat?) do hry Winecraft. Jaký dopad na psychiku může ovšem takový pobyt pod vlivem alkoholu mezi samými kostkami mít?

Vtipné a trefné, se zajímavými úvahami o krychlovité Zemi a geniální pointou.

Dagmar Pirochová – Kočka na parapetu

Kočky Čikita a Ginger mají konkurenci! Jejich živitelé si domů pořídili dalšího mazlíčka, a rovnou robotického! Dojde k válce o teritorium, nebo se zvěřinec naopak spojí pro nějakou nekalost?

Pozoruhodně uchopený stereotyp o narcismu koček. Až se jednou ty potvůrky chlupaté naučí s počítačem, máme se na co těšit.

Martin Vondráček – Karanténa v zorném poli

Kterak zatoulaný robonetopýr odstartoval strašlivou epidemii… A dva mladíci v netradičním romantickém soužití (oba s nastaveným vizorem tak, aby toho druhého viděli jako sexy holku) snažící se nejenom přežít omezující nařízení vlády, ale především ze situace něco vytřískat.

Protagonisty Ferdu a Stejskyho autor představil již v předešlé knize (viz povídka TIRAN v Ráji), a přestože je koncept jejich vztahu dosti pošahaný, vyzařuje z nich skvělá synergie. Také nejspíš nastal správný čas si s odstupem udělat legraci z covidového období – Vondráček se zaměřuje zejména na mnohé nelogické restrikce tehdejší vlády. 

Dneska vám zakážou zpívat a večer tancovat, zítra mluvit, pozítří dýchat, protože jste ovčani, co si to zaslouží… (str. 170)


Veronika Salášková – Tancuj, tancuj

Wanda má díky svým videím nakročeno stát se hvězdou Instadrumu a ŤikŤuku, ale k tomu nestačí pouze kopírovat známé tance, musela by přijít i s vlastními kreacemi. A když jí jednoho dne babička pustí záznam moravských lidových tanců, přes počáteční odpor vytuší nevídanou příležitost…

Poutavé pojednání o retru a trendech, splněných a zmařených snech či mazanosti člověka, která se však s prohnaností softwaru nemůže měřit.

Vojtěch Erbrt, Jaroslav Svoboda, Jan Hloušek – Klient na prvním místě

Sonda do útrob psychiatrické léčebny, kde se léčí lidé závislí na virtuální realitě. Veškerý chod ovšem obstarávají robotičtí doktoři a ti z masa a kostí mají z nudy leda tak nakročeno stát se budoucími pacienty. Aleš je ale jiný než ostatní a nedokáže přehlížet podezřelé chování abota Lišky či tajemství za dveřmi ubikace klienta Spacehuntera.

Prvky napětí dovolují povídce krapet vybočit ze zajetého schématu, kromě hrozby technologií se otevírá i možnost mimozemské agrese.

Jaroslav Svoboda – Hukot

Pan učitel Kodluha právě nastoupil do karantény s podezřením na HOVID. Pandemie šířící se rychleji než fake-news se sice neprojevuje nijak hrozivými příznaky, zato ji provází přímo byrokratický očistec.

Stejně jako Vondráček se i Svoboda pokouší odlehčit neveselou koronavirovou minulost, avšak problémem je, že to oba pojali coby odlišné nemoci, jež spolu v rámci jedné reality příliš nekorespondují.

*Milan Kováč – Historická událosť

Jak by to vypadalo, kdyby se strojům doopravdy podařilo vydobýt si privilegium stanout na stejné příčce společenského žebříčku jako lidé? Řídil by pak člověk auto, nebo auto člověka?

Stejnou měrou komická jako mrazivá idea, vzbuzuje emoce.

Rovnoprávnosť každého je tak prísne strážená, že nikto už nemá nárok na nič. (Str. 289)

 

Jaroslav Svoboda, Zuzana Hloušková – Neskutečné reálno

Vracíme se k profesoru Achilleu Patovi, který se trhlinou v časoprostoru ocitá ve starověkém Řecku. Shodou okolností se zde setkává se s dalším zmizelým z Centra excelence a cílem jejich spolupráce není kupodivu najít cestu zpět, jakožto vypátrat legendárního filosofa Platotela.

Navzdory zasazení se prvky řecké mytologie vyskytují jen zkratkovitě, plusové body však povídka získává za uchopení mýtu o Atlantidě. Časový paradox, jakkoliv předvídatelný, dává ve svém nesmyslu perfektní smysl a důstojně uzavírá celou sbírku.


Za zmínku rovněž stojí doslov autorky/editorky Zuzany Hlouškové, který dává několik predikcí z předchozích dílů do kontextu reálných událostí a dokazuje, že tvrzení „My jsme vám to říkali!“ možná není zas tak daleko od pravdy.

Nemožné se děje (kolektiv autorů a autorek, ilustrace: Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna)Nemožné se děje (kolektiv autorů a autorek, ilustrace: Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna)
Zdroj: archiv recenzentky

Úlohy ilustrátora se opět zhostil Jaroslav Svoboda (jeden z přispěvatelů antologie). Stejně jako si umí vyhrát s textem, odráží důvtip i jeho kresby a koláže. Na stránkách se rovněž sporadicky objevují různé grafické tabulky: reklamy, výňatky z internetových diskusí, novinové články atp.

Nemožné se děje (kolektiv autorů a autorek, ilustrace: Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna)Nemožné se děje (kolektiv autorů a autorek, ilustrace: Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna)Nemožné se děje (kolektiv autorů a autorek, ilustrace: Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna)
Zdroj: archiv recenzentky

Nemožné se děje coby letošní novinka z dílny nakladatelství Fortna představuje již čtvrtou knihu v onom stylu a s lehkými obměnami se na scénu vrací zavedený kolektiv pisatelů, opět komponující v rámci fiktivního univerza reálného neskutečna, sestávající z jakési parodie na známé osobnosti, instituce, platformy aj.

Titul bych doporučila jindy náročným čtenářům fantastiky, kteří zrovna mají náladu na něco oddychového. 

Osobně mě kniha bavila, svět v ní mi připadá fascinující a zábavný, přestože dojmy leckdy zastíní přehršel pojmů. Z příběhů sálá zápal autorů a věřím, že studnice nápadů jen tak nevyschne. Asi teď budu za pokrytce (vzhledem k názvu našeho projektu, haha), protože se mi nejvíce líbila povídka Historická událosť od slovenského autora, ale velmi dobře hodnotím i obě díla Saláškové, dále pak Vinařské dobrodružství a Karanténu v zorném poli. Nejméně mne oslovila Kočka na parapetu, neb jsem pravděpodobně jakožto jedinec bez domácích mazlíčků nepochopila některé narážky.

Závěrečné hodnocení: 75 %


Anotace:
Už počtvrté se mírně obměněný česko-slovenský autorský tým vrátil do světa re-pre (real prediction), aby nám na příkladu 12 humoristicky laděných povídek předvedl, co všechno mohou v našich životech opanovat moderní technologie, pokud jim to dovolíme, tentokrát v duchu hesla „Je to nemožné, a přesto se to děje“.

Povídky jako vždy tvoří propojenou mozaiku příběhů a volně navazují na první re-pre sbírku Odpor je zbytečný (2012), druhou s názvem My jsme vám to říkali (2014) a třetí pojmenovanou Už je to tady (2021), rozhodně se však dají číst samostatně.

Byť jsou to knížky malého formátu (reprekaps), umí překvapit a není radno ani jednu podceňovat! Řada reálných předpovědí se totiž již splnila, jak se můžete dočíst ve výstižném doslovu.


Nakladatelství: Fortna
Ilustrace: Jaroslav Svoboda
Rok vydání: 2022
Žánr: sci-fi, humor, povídky
Počet stran: 374
Vazba: brožovaná

Komentáře