Recenze: ZAPRODANÝ CIT (Ella Trobok)

 Patriarchát v Myosoté

Zaprodaný cit (Ella Trobok, nakladatelství Pointa), historická romance

Za recenzní e-knihu děkuji na nakladatelství Pointa.
Chci zakoupit tento titul!


Ella Trobok je mladinká, začínající autorka studující na gymnáziu ve Svitavách. Miluje psaní, skrze něj může utíkat do svého světa, který si smí upravovat a přetvářet dle libosti. Mezi její další koníčky patří historie divadlo a hudba. Sama o sobě říká, že díky své tvůrčí osobnosti nad věcmi až zbytečně moc přemýšlí. Debutovala prostřednictvím nakladatelství Pointa historickou romancí Zaprodaný cit.

Vítejte ve fiktivním státě Myosoté na přelomu 18. a 19. století. Vanessa Smithová je velmi dobrou přítelkyní hraběnky a pohybuje se ve vyšších kruzích. Jakožto sirotek se snaží splnit slib, který dala svým rodičům a to, že se provdá za bohatého úředníka Filipa Holma, ten je v současné době jejím poručníkem a sdílejí tak spolu domácnost. Když však Vanessa potkává tajemného malíře Sebastiana, její příslib ji začne tížit a ona musí bojovat sama se sebou a celým mužským osazenstvem hlavního města Floronu.

Láska žije v tom, kdo miluje, nikoliv v tom, kdo je milován. Romain Rolland (str. 9)


Vypravěč k nám promlouvá er-formou z pohledu Vanessy. Jazyk je velmi květnatý, spisovný s občasnými archaickými slovními obraty, skvěle zapadající do atmosféry starých časů. Dojem kazí přehršel příslovcí a přídavných jmen např. str. 178, kde hrdinka špitla tiše. Šeptat se samozřejmě ani jinak nedá.

Prohlížela si jeho ustaraný výraz, usmála se, když se jí před očima mihnul obraz malého modrookého chlapce, s nímž si hodiny hrála na schovávanou v zámecké zahradě. „Ano,“ špitla tiše. (str. 178)


Dostane se nám detailních popisů garderoby hraběcího dvora včetně složitých účesů a honosných klobouků
. Muži navenek vystupují jako galantností překypující gentlemani, avšak opak je pravdou. Ženy v této době mají spoustu činností zakázáno, lovit, studovat a čímkoliv oponovat svému manželovi. Vanessa je však jiná a odmítá se přizpůsobovat patriarchátu.

Emancipovanost a odvaha protagonistky se zcela neslučuje s hodnotami dané doby a Vanessa je považována za nezkrotnou. Filip netuší co s ní a snaží se ji ovládat velmi nevhodnými způsoby. Je to přece pán tvorstva a taktéž neskutečný egoista, neštítící se i na veřejnosti chovat spíše jako otrokář. Jeho protipól, jemný, empatický Sebastian vyčnívá z davu a neumí najít své místo ve společnosti.

V textu najdeme spoustu feministických tezí, které jsou na svou dobu velmi pokrokové. Dívky nesměly nosit kalhoty a jezdit na koni obkročmo či se vůbec vyjadřovat bez vyzvání. Jejich kratochvílemi mělo by být pouze pití čaje a vyšívání.

Mohla bych studovat na univerzitě, jezdit na koni obkročmo, hrát v divadle, kouřit tabák, klít a vypadat u toho kultivovaně! (str. 79)


Zajímavostí jsou také pochybné lékařské praktiky a přehlížení domácího násilí. Doktoři léčili stres rumem, což by nejeden z nás uvítal i dnes.
Jakožto choťův majetek musela manželka snášet veškerá úskalí společného života mlčky, včetně bití a ponižování. Obyvatelům Myosoté vládlo pokrytectví a přetvářka, nikdo opravdu nedělal a neříkal, co by chtěl.

Trobok se dotýká těžších témat jako je hledání sama sebe, smrt blízké osoby, nerovného postavení žen a sebelásky, avšak nic z daných námětů není podrobně zpracováno a pouze klouže po povrchu. Zlehka se dotkne homosexuality, bohužel ji nastiňuje pomocí velmi nekorektních stereotypů.

Některé scény se neobejdou bez přílišné účelovosti a silně patetických povzdechů. Trobok tak sklouzává do červené knihovny.

„Lidé mi často říkají, že jsem podivín, snílek, zahleděný až moc sám do sebe. Aniž by věděli, že jediný důvod, proč se uzavírám před okolním světem, je ten, že se stále hledám. Jak bych někoho mohl milovat, když jsem se ještě nenaučil milovat sám sebe?“ (str. 77)


Počin je plný skvělých námětů, avšak působí poněkud překombinovaně, Trobok se nedrží jasné osy, ale skáče z jednoho na druhé bez jakékoliv komplexnosti. Zvraty jsou rychlé a nedostatečně osvětlené ba přímo nelogické.

Velkým plusem jsou romantické citáty, které se namátkově objevují napříč knihou a činí tak vítané zpestření.

Romanci bych doporučila nenáročným čtenářům milujícím láskyplná vyznání a patos soubojů o ženskou náruč.

Mně osobně se velmi líbila první polovina zabývající se postavením jemnějšího pohlaví ve světě ovládaném muži, avšak v druhé části, jako by se jednalo o jinou knihu a tento směr zcela vymizel.

Závěrečné hodnocení: 48 %


Anotace:
Příběh se odehrává v zemi zvané Myosoté, kde „zamrzl čas“ mezi 18. a 19. stoletím. I přesto se mezi místními najdou i moderně smýšlející lidé. Jedním z nich je Vanessa Smithová, blízká známá hraběnky, které dělá společnost, když hrabě odjíždí do ciziny hájit zájmy země. Přestože byl Vanessin otec velice bohatý muž, rodinný majetek po jeho smrti padl do rukou jeho nejstaršímu synovi. Ve Vanessině zájmu by tak mělo být uzavření sňatku se zámožným ženichem a zajištění si vlivného místa ve společnosti. Jejím nastávajícím má být její bývalý kamarád z dětství, sir Filip Holm. Ten je sice společností uznávaný, nelíbí se mu ale Vanessiny ostré feministické názory. Věci se začnou dávat do pohybu, když do země přijíždí Filipův dávný přítel Sebastian, který má na její vyjadřování zcela odlišný pohled než Filip.  

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022
Žánr: historická romance
Počet stran: 304
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře