Recenze: CO NAPOVÍ STROMOVÍ (Vladimíra Ottomanská)

Milé povídání o stromech a jejich síle

Co napoví stromoví (Vladimíra Ottomanská, ilustrace: Eva Chupíková, nakladatelství Portál), čtení pro děti

Za recenzní výtiskuděkuji nakladatelství Portál.
Chci zakoupit tento titul!


Vladimíra Ottomanská je autorkou několika knih pro děti a pedagogy, které vydává nakladatelství Portál. Její první publikace nese název Když se řekne rozcvička (2019), nejnovější se jmenuje Co napoví stromoví (2022). Mgr. Ottomanská vystudovala FTVS a předškolní a speciální pedagogiku. V současné době působí jako ředitelka MŠ Ottománek, která vznikla v roce 2007 jako rodinná firma.

Co napoví stromoví je souborem deseti navazujících příhod, kterými nás provází dvojčata Anička a Honzík. A také jejich děda se svou kouzelnou špacírkou (vycházkovou holí), s jejíž pomocí učí vnoučata poznávat stromy v různých fázích ročního období, jejich sílu, symboliku i léčivé účinky. Od podzimu do léta se děti postupně seznamují s dubem, kaštanem, lískou, modřínem nebo třeba s vrbou a spolu s nimi zažívají drobná dobrodružství.

„… V životě na tebe i Honzíka bude číhat spousta nástrah, všelijaké nemoci, zkoušky a někdy i zlí, závistiví a škodolibí lidé. A jediná cesta, jak všechny tyhle nástrahy zvládnout, je být sám silný. Nebudeš mít pořád po ruce maminku, tátu nebo mě. A kaštanovník ti může být dobrým pomocníkem. Pomůže ti najít tvoji vlastní sílu, zbavit se strachu a zlepší ti náladu. Odjakživa se o něm říká, že je symbolem odolnosti a síly…“ (str. 22-23)

Každý z příběhů je zpestřen názornou kresbou stromu, o němž daná kapitola pojednává, jeho plodů i tvarů listů, doplněn o několik zajímavostí (například o délce života, tvrdosti dřeva, významu v léčitelství apod.) a otázek s odpověďmi, jež vyzkouší, zda si děti při čtení něco zapamatovaly.

Co napoví stromoví (Vladimíra Ottomanská, ilustrace: Eva Chupíková, nakladatelství Portál), čtení pro dětiCo napoví stromoví (Vladimíra Ottomanská, ilustrace: Eva Chupíková, nakladatelství Portál), čtení pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Jak je uvedeno výše, hlavními hrdiny jsou dva sourozenci, Anička a Honzík. Kromě nich zde vystupuje jejich moudrý a lesaznalý děda, mihne se tu i babička s rodiči. Autorka u postav nejde příliš do hloubky, přesto u dětí zahlédneme běžné sourozenecké škádlení, těšení se k prarodičům, různé dětské radosti i trápení, pocítíme dědečkovu lásku a podobně. Všichni jsou tu lidští, přívětiví a milující jak sebe vzájemně, tak též přírodu.

Když tady pod břízami chvilku posedíte, budete se cobydup cítit jako znovuzrození! Bříza má velkou sílu! Celou zimu spí, aby ji na jaře mohla rozdávat. Je to takový posel jara… (str. 71)

Knížce by ovšem prospělo ještě jedno kolo korektury, co se týká překlepů, pravopisnou hrubku jsem nezaznamenala. Styl psaní je jazykově přizpůsoben dětem, čte se lehce a bez zadrhávání, vyprávění je pozbyto zbytečně složitých souvětí i cizích výrazů.

Příběhová linka jako taková je spíše povrchní a jednoduchá, týkající se zejména dědečkových vyprávění a výprav do nedalekého lesíka. V titulu se skutečně jedná hlavně o poznávání stromoví naší krajiny.

Co napoví stromoví (Vladimíra Ottomanská, ilustrace: Eva Chupíková, nakladatelství Portál), čtení pro dětiCo napoví stromoví (Vladimíra Ottomanská, ilustrace: Eva Chupíková, nakladatelství Portál), čtení pro děti
Zdroj: archiv recenzentky

Dobrodružné návštěvy prarodičů, procházky lesem i zahradou s dědem a jeho magickou holí, zachycuje několik půvabných ilustrací od Evy Chupíkové, která je i autorkou knižní obálky. Obrázky v přírodních barvách, oproštěné od nadměrné barevnosti, dokonale vystihují celkovou atmosféru.

Cítila obrovskou úlevu. Děda to trefil přesně. Nikdo jí nemusel nic říkat a nic vysvětlovat. V hloubi svojí duše přesně věděla, co je a co není dobré, a úplně stačilo se jenom vypovídat. Vylezla z dutiny a protáhla se. Svět byl najednou barevnější! (str. 80)

Co napoví stromoví
je didaktickou literaturou určenou pro děti od 5 let. Vhodná je pro každého malého čtenáře, začínajícího i pokročilého, který rád poznává přírodní bohatství a baví ho drobné kvízy. Písmena jsou zde drobnější, ale stále dostatečně velká pro samostatné čtení či předčítání od dospělých.

Vyprávěcí část ocení jistě všichni milovníci laskavých příběhů, edukativní pasáže mohou být přínosem jak pro učitelky ve školkách či na prvních stupních základních škol, tak pracovnice v jiných dětských zařízeních.

Závěrečné hodnocení: 85 %


Anička a Honzík jsou dvojčata. Kromě mámy a táty mají taky prima babičku a dědečka s kouzelnou holí špacírkou. Ta je složená ze dřeva různých stromů. Zpočátku oba sourozenci o stromech mnoho nevědí, než jim ale o nich začne dědeček vyprávět. I vy se můžete zaposlouchat do příběhů, které Honzík a Anička s dědou a občas i s babičkou v lese a na zahradě zažili.

Kniha má děti nejen pobavit krásným vyprávěním, ale také je poučit o tom, jak vypadá který strom, kde roste, jaké má listy, jaké roční období předznamenává a v čem je pro nás užitečný. V rozpoznávání stromů dětem pomáhají názorné ilustrace a jednoduché otázky, díky nimž si budou moci jednoduše ověřit, jestli si nově nabyté vědomosti zapamatovaly.

Kniha vychází z velmi úspěšného programu pro MŠ, který Vladimíra Ottomanská vydala roku 2020 v nakladatelství Portál pod názvem Rok stromů a dočkal se už několika dotisků.

Kniha je určena dětem od 5 let.


Nakladatelství: Portál
Ilustarce: Eva Chupíková
Rok vydání: 2022
Žánr: didaktické příběhy, dětská beletrie
Počet stran: 104
Vazba: vázaná

Komentáře