Recenze: VAŘÍME BEZE ZBYTKU (Kateřina Bičíková)

Recepty od kořínku až po květ

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada.
Chci zakoupit tento titul!


Recepty od kořínku až po květ, tak zní podnázev publikace, která v dnešní době rozhodně zaujme svým tématem, jelikož se snaží předejít plýtvání a plně využít všechny suroviny. Na druhou stranu v době, kdy je kůra chemicky ošetřená se nálepce bio se nedá plně věřit, když je v půdě, která byla už kdysi přesycená chemickým hnojením, vystavená kyselým dešťům. A to ještě nevíme, co všechno vdechujeme ze vzduchu… 

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Názory na bio ovoce a zeleninu se různí, ale jestli je skutečně vhodné využívat plně všechno, co nám surovina nabízí, to už je otázka spíše pro každého z vás. Ovšem v případě, že jste zvědaví jako já a věříte, že některé recepty (zejména týkající se domácích surovin) využijete, pojďte se společně se mnou podívat blíže. Jelikož já si myslím, že tato kniha by zákonitě měla zaujmout všechny hospodyňky i ty, kteří se snaží v nesnadné době vyjít a šetřit, a přesto kvalitně vařit.

Kateřina Bičíková (Harudová) debutovala na české scéně počinem Chilli kuchařka – vaříme zostra! Jedná se o průvodce pěstováním, zpracováním a vařením s chilli papričkami, což je rozhodně zajímavé téma, ale ne pro všechny jako její nejnovější počin. Autorka píše také pro magazín Pro ženy, kde má podle medailonku na starosti kulinářské umění. Vystudovala sociologický výzkum, ale nakonec se rozhodla pro vaření a psaní. 

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Autorka nás bez obsahu hodí do svých receptů… Ale ne, jen obsah se v tomto případě nachází v závěru. Dělí se na tři podstatné kategorie: 

Ze spíše

Celkem pětadvacet receptů, dotýkajících se surovin, které obvykle máte ve spíži. Zbylé těstoviny, rýže, chléb, dokonce i vánočka či nálev z cizrny. Někdy více čí méně známé využití, jindy naopak překvapující. 

Ze zahrady

Čtyřicet tři receptů, které se týkají zahradních ingrediencí. Jedná se samozřejmě o ovoce a zeleninu, některé na zahradě možná přímo pěstujete. Příjemným překvapením je, že se můžete díky této knize naučit vytvořit svůj vlastní kečup nebo povidla, což mi připadá opravdu fantastické. K. Bičíková se rozhodla pro opravdu pestrý seznam receptů, které podle mě běžné kuchaře nadchnou.

Z lesa a louky

Po takových receptech se rozhodně těšíte i na poslední část, která ukrývá sedmnáct působivých receptů. Samozřejmě nebude nouze o využití kopřiv, šeříku či fialek. Zkrátka jedlé a chutné květiny v autorčině podání. Pokud se však těšíte na využití lesního ovoce, tak bohužel… 

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Fotografie lákavých pokrmů připravila Eva Malúšová a je na ně opravdu radost pohledět. Máte je k dispozici na každé pravé straně, zatímco levá strana standardně zobrazuje krátký úvodní odstavec, seznam ingrediencí, jednoduchý postup a také jako bonus malý tip, který však není k dispozici u každého receptu. 

Možná by bylo vhodné na titulku publikace napsat, že kuchařka obsahuje čistě vegetariánské pokrmy. Bohužel nenajdete nic, co by vám pomohlo vyřešit náhlý problém s odřezanými kousky masa. Většina z nás už ví, že na polévku všechno dobré, ale pokud bychom chtěli speciální recepty, v této knize je nenajdeme. To může být pro spousty lidí svým způsobem minus, přesto však kuchařka nabízí velké možnosti využití. Záleží jen na vás, zda se rozhodnete je vyzkoušet. 

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Já jsem několik receptů už zkusila a nejenže mě baví s kuchařkou pracovat, ale recepty jsou funkční a chutné. Nicméně jestli už jste kuchaři, kteří nepotřebují přesné návody a jedou podle svého jako já, vždycky si můžete daný recept upravit. Některé receptury už nejspíš znáte nebo je využíváte, ale i přesto věřím, že najdete takové, které vás pošoupnou o kus dál. Mně osobně se ne všechny zdají vhodné k využití v kuchyni, protože ne vše pěstuju na zahradě a nikomu jinému v tom nevěřím. Nicméně kdyby se u nás bramborám dařilo lépe, hned bych je sázela. V takovém případě bych klidně šla i do využití bramborových slupek. To mě láká. Na knize se mi mimo zmíněného líbí i způsob prezentace, přestože je jednoduchý.

Myslím si, že jestli hledáte netradiční kuchařskou knihu, která vás může oslovit recepty k ušetření surovin i vaší peněženky, pak se nezdráhejte jít do této.

Závěrečné hodnocení: 80 %


Anotace:
Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Krémová polévka s mrkvovou natí, řepný burger, kopřivový špenát, šeříkový sirup nebo plněné kedlubnové listy, saláty, dezerty i likéry – množství lahodných bezmasých receptů, stravitelných přitom i pro fajnovější jazýčky a zapřisáhlé masožrouty, kterým se při pohledu na porosty medvědího česneku či ředkvičkové listy prostě (zatím!) nesbíhají sliny. Vyzkoušeno!


Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Žánr: kuchařky
Fotografie: Eva Malúšová
Počet stran: 176
Vazba: pevná 

Komentáře