Recenze: ŠUMAVSKÁ KUCHAŘKA (Radek Pálka)

Krásy Šumavy na talíři

Šumavská kuchařka: Krása Šumavy na talíři (Radek Pálka, fotografie: Lucie Chramostová, nakladatelství Grada), kuchařka

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada.
Chci zakoupit tento titul!


Kuchařek, zaměřujících se na kulinářské umění regionu Šumava, je poměrně dosti. Sepsali je, ať už amatéři, sběratelé receptů či nadšenci, tak i právě šéfkuchař Radek Pálka. Autora můžete znát díky jeho webu Šéfkuchařův deník nebo také z Českého rozhlasu, kde vás provádí pořadem Putování s šéfkuchařem. Objevil se i v pořadu Sama doma. Na svém kontě má již dvě knihy. Debut Šéfkuchařův deník, který vyšel loni u nakladatelství Flétna, a také nejnovější počin Šumavská kuchařka. Tu vydal Nakladatelský dům Grada a já vám ji ráda přiblížím. 

Šumavská kuchařka: Krása Šumavy na talíři (Radek Pálka, fotografie: Lucie Chramostová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Obsah vás informuje o těchto zajímavých tématech, které věřím, že zaujmou. 

Houby 

Kategorie představuje celkem pět houbových pokrmů. Některé jsou velmi známé, jako kupříkladu růžovky na másle, kde však šéfkuchař navíc využívá mouku. (Já znám tento recept bez ní.) Mezi další zajímavé receptury patří guláš či klasická šumavská omáčka. Osobně vidím nejzajímavější a nejméně profláknuté houbové karbanátky a vošouchy, které si podle této kuchařky jistě snadno připravíte. 

Polévky 

Opět pět receptur na spíše tradičnější šumavské polévky, které však možná už dávno děláte doma. Kulajda je myslím už v podvědomí všech Čechů spolu s bramboračkou, ale možná více zaujme zelnice či polévka z podmáslí. 

Šumavská kuchařka: Krása Šumavy na talíři (Radek Pálka, fotografie: Lucie Chramostová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Maso, ryby a zvěřina

Nejobsáhlejší pasáž musí být samozřejmě tato, jelikož velká část strávníků má v oblibě pokrmy z masa. Ne vždy se v tomto případě jedná o jídlo, kterému dominuje pořádný kus flákoty, ale překvapí například receptem na škvarkovou pomazánku či zapečené škvarkové brambory. Šéfkuchař Pálka se nebál sáhnout i po méně známých receptech šumavských lahůdek, takže některé z vás nadchne gulášem z hovězího srdce, skřivánky, apod. 

V obsahu od sebe nejsou jednotlivé druhy masa nijak odděleny, ale předpokládám, že i tak se budete snadno orientovat. Je jen dobře, že se R. Pálka nevydal jednoduchou cestou klasického vepřového/kuřecího masa, ale naopak uvažoval o receptech i pro nás, milovníky hovězího a jehněčího masa.

Strávníky, kteří si oblíbili ryby, potěší celkem pěti recepty, u kterých užijete tuzemské ryby. Např. Siven asi nespadá do tradiční šumavské kuchyně, ale pokud se jedná o moderní užití, proč ne. 

Dalších pět receptur se dotýká zvěřiny a v případě, že hledáte zajímavé recepty, jak si poradit s kančím, srnčím, zaječím a dalším rozmanitým masem, budete potěšení. 

Šumavská kuchařka: Krása Šumavy na talíři (Radek Pálka, fotografie: Lucie Chramostová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Přílohy

Taková kategorie samozřejmě nemůže v kuchařské publikaci chybět. Od tradičních škubánků přes špecle až po různé druhy knedlíků vás autor snadno provede kulinářským uměním, které v této době už není všude tolik známé, ale o to více věřím, že naláká. 

Sladká jídla

A jako sladká tečka na závěr je tu pět receptů, které vás naučí připravit tradiční a možná i méně tradiční šumavské recepty. Kynuté knedlíky asi nikoho nepřekvapí, ale bramborové smaženky s dušenými jablky či Volarské guladschen by už mohly. 

Šumavská kuchařka: Krása Šumavy na talíři (Radek Pálka, fotografie: Lucie Chramostová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

V úvodu knihy nám Radek Pálka sděluje, proč se rozhodl právě pro kuchyni Šumavy. Lásku k této části České republiky se nám snažil předvést i ve svých receptech. Z textu se tak můžete  dozvědět nejen více o autorovi, ale také o jeho výběru pokrmů. 

Kniha obsahuje opravdu lákavé fotografie lahodně vypadajících pokrmů. Ty připravila Lucie Chramostová, což rozhodně oceňuji. Není nic smutnějšího, než když jsou recepty působivé a ilustrační fotografie autor prostě zakoupí kdesi ve fotobance. 

Na pravé straně vám tak zbystří chutě opravdu povedená fotografie jídla, vlevo vás čeká receptura. Po krátkém úvodním odstavci následuje seznam ingrediencí, jednoduchý a stručný popis jak na to, a také doporučení, čím jídlo doladit. Osobně mi chyběly značky, na které jsem u jiných knih zvyklá. Ať už se týkají doby vaření, počtu porcí, náročnosti přípravy atd.

Pokud jste zvyklí, že ve své oblíbené kuchařce máte i povídání o ingrediencích či přiblížení dané kuchyně, tak si na své nepřijdete. Tohle je publikace zaměřená čistě na pokrmy. Možná by neuškodilo, kdyby ji Radek Pálka trochu vyšperkoval, aby nebyla jen obyčejnou kuchařkou, ale obsahovala aspoň maličko něčeho navíc. 

Šumavská kuchařka: Krása Šumavy na talíři (Radek Pálka, fotografie: Lucie Chramostová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Pokud tohle není vaše první kuchařka, tak v případě, že doma běžně vaříte, budete už některé recepty znát. A jestli máte více kuchařek na toto téma, nejsem si jistá, jestli vás Radek Pálka překvapí. 

Šumavská kuchařka vypadá opravdu krásně i recepty jsou zajímavé, ačkoliv polovinu z nich už jsem vařila, další část znám a je jen málo receptů, které pro mě byly nové. Ono je to těžké, když se v posledním roce najednou vyrojilo šumavských kuchařek víc, jako by šlo o nějaký trend. Bohužel šéfkuchař R. Pálka se svezl na této vlně. Sice udělal kuchařku, ale nedal jí nic navíc. To, co u běžných publikací už máme zažité, chybí. Tohle jsou čistě stručné recepty a ingredience. Zatímco jiní do kuchařek vkládají spoustu maličkostí a snaží se o nějakou přidanou hodnotu, tady snahu vytvořit něco víc než jen průměrnou kuchařku zkrátka není vidět. 

Záleží tedy, co očekáváte. Pokud chcete čistě kuchařku s recepty, méně či více známými, z regionu Šumava, můžete být spokojení. 

Závěrečné hodnocení: 60 %


Anotace:
Vydejte se s Radkem Pálkou na procházku šumavskými hvozdy, plnými hub a borůvek, okolo zurčících vod, přes malebná údolí a pastviny. Čeká tam na vás houbová polévka, hovězí líčka na pivu, škvarkové brambory, marinovaný lín nebo sladký povidloň. A nejen to. Poznejte všechny krásy Šumavy – NA TALÍŘI!

Houby, knedlíky, lesní ovoce, polévky, ryby, vepřové i zvěřina... spousta delikátních receptů na slaná a sladká jídla doplněná úžasnými fotografiemi Lucie Chramostové, z nichž se vám budou sbíhat sliny.
Pojďte s námi ochutnat Šumavu a poznat trochu jinak tento krásný, svébytný kus Česka.

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Žánr: kuchařky
Fotografie: Lucie Chramostová
Počet stran: 136
Vazba: pevná 

Komentáře

  1. Dobrý den, jen si dovoluji upozornit, že ryba Siven americký je ryba sladkovodní. V Evropě není původní, byl dovezen koncem 19. století ze Severní Ameriky. V ČR se prakticky vyskytuje na všech pstruhových revírech, do nichž byl vysazen. Například Černé jezero na Šumavě. To jen pro upřesnění, když už píšete recenze na moji knihu. Děkuji Pálka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkujeme za upřesnění. :) V recenzi jsme upravily, nicméně tahle informace neměla na konečné hodnocení žádný vliv.

      Vymazat

Okomentovat