Recenze: PAS A PES (Jakub Kynčl)

 Cestování po Střední a Jižní Americe může být pěkné vzrůšo

Pas a pes (Jakub Kynčl, nakladatelství Grada), cestopis

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada.
Chci zakoupit tento titul!


Novinář Jakub Kynčl o sobě prohlašuje, že „v Česku přežívá, v zahraničí na cestách žije“. I přes svou práci pro zpravodajský server Novinky.cz, jež ho s výjimkou pěti týdnů dovolené přikovala ke klimatizované kanceláři neboli noční můře každého dobrodruha, zvládá podnikat výpravy, za které by se nestyděl ani leckterý profesionální cestovatel. Jeho nadšení pro takzvaný temný turismus a fotografování je z publikace Pas a pes více než patrné. 

Kdyby jen mohl mozek vydávat při přemýšlení nějaký chrastící zvuk, vypadalo by to teď v našem autě jako v mateřské školce, do které před malou chvílí dorazila dárková zásilka z hračkářství. Po nějakých sedmi, osmi vteřinách se Felipe jen stroze zeptá. „Chceš mi říct, že seš v Kolumbii na jeden den?“ Přikývnu. (str. 18)


Toužíte objevovat svět, ale zároveň vás limituje zaměstnanecký poměr či finance? Jakub Kynčl dokazuje, že možné je téměř vše – a to třeba i jednodenní výlet z Panamy do kolumbijského Medellínu či přelétávání z Nikaraguy do Kostariky a naopak, pokud počasí zrovna nepřeje. Se svými doporučeními levného ubytování či stravování potěší nejednoho milovníka cestování s omezeným rozpočtem. Zároveň je jeho kniha doslova prošpikovaná konkrétními tipy, co kde rozhodně (ne)vynechat a na co si dávat pozor.

„Zítřek prospím. Seš magor, ale fandím ti“, říká mi ještě Felipe, směje se doširoka a objímá mě. (str. 35)


Co se například na cestách rozhodně vyplatí a některé lidi možná vůbec nenapadne je najmout si alespoň na pár dní místního průvodce. Zejména na druhém konci světa rozhodně není k zahození mít vedle sebe někoho znalého tamějších poměrů, jenž vám navíc může ukázat mnohem více než jen obyčejná turistická lákadla. Takový „parťák“ se hodí obzvlášť při kratších cestách – na něž je Jakub mimochodem expert – kdy je třeba naplánovat snad každou minutu. Pokud někdo cestuje sám, získá navíc i zpravidla příjemnou společnost.

Za chvíli zastavujeme u podniku, kam bych nahodile jako turista asi vážně nevkročil. A o tom přesně to je. (str. 34)


Autor navštívil k dnešnímu datu sedmdesát pět zemí, titul Pas a pes zasvětil ale jen šesti státům Střední a Jižní Ameriky, které navštívil při několika na sobě nezávislých příležitostech. Konkrétně se jedná o Kolumbii, Panamu, Kostariku, Nikaraguu, Belize a Chile. Všem tak věnuje dostatek prostoru, tedy samozřejmě v závislosti na délce svých typických rychlocest. Každé z nich je vymezena samostatná kapitola. Ta poslední se věnuje fence Norii, do níž se jako do toulavého psa zamiloval při návštěvě dnes již neexistujícího těžebního městečka – překvapivě – Noria a přivezl si ji přes půl světa. 

Pas a pes (Jakub Kynčl, nakladatelství Grada), cestopisPas a pes (Jakub Kynčl, nakladatelství Grada), cestopis
Zdroj: archiv recenzentky

Popis jeho výprav není ucelený, informačně vyčerpávající (a tedy potenciálně nudný) cestopis, nýbrž spíše jakýsi mix situací a líčení autenticky zachycujících jeho putování. Během nich se většinou snaží v poměrně krátkém možném čase co nejintenzivněji „zažít danou oblast“. Známé památky či přírodní úkazy se střídají s místy neznámými, vynechána není ani lokální fauna. Rovněž zmíněných gastro tipů najde čtenář přehršel. Kynčl se svému publiku snaží každý cíl přiblížit, jak nejvíce to jde, a sice přepisem skutečných příhod. Člověku se tak naskytne obraz Střední a Jižní Ameriky v celé jejich kráse – ale i drsnosti. I vážnější scény jsou však podány s humorem a nadsázkou.

„Co to bylo??“ slyším z druhé strany pokoje. 
Než se pořádně proberu a stihnu zareagovat, slyším z dalšího rohu pokoje až úsměvně klidnou odpověď. „Tys nikdy neslyšel výstřel?“ 
„Pojeď se mnou do Belize, bude to tam super, říkali. Uvidíš jiný svět, říkali. Je to bezpečný, říkali,“ ozve se doposud nejtišší člen výpravy a všechny v trochu rozpačitou chvíli rozesměje. Pro jistotu se ozvou ještě dva další výstřely. (str. 136)


Jak již bylo řečeno, pisatele přitahuje i temná historie. V Kolumbii se s ním samozřejmě vydáme po stopách Pabla Escóbara, v Panamě objevíme jeřáb Hermann the German sestrojený inženýry nacistického Německa a v Chile hřbitovy v oblastech, kde se dříve těžil ledek a podle náhrobních kamenů se zde nežilo zrovna dvakrát vesele. Odlehčení přichází v podobě kostarických termálních pramenů a luxusních resortů. Inspiraci zde tudíž najdou i náročnější turisté.

„Tady se psaly hrozně smutné osudy. Životní podmínky v těch těžebních vesnicích byly mizerné. Když potomek přežil prvních pět let života, byl to spíš takový malý zázrak. Dětská mortalita byla extrémně vysoká,“ podotkne Billy. (str. 208)


Tvůrce v sobě rozhodně nezapře novináře. Na rozdíl od jiných cestovatelů, již se rozhodli své zážitky publikovat, je jeho povídání čtenářsky přístupné a neskutečně čtivé. Styl se vyznačuje plynulostí a svižným tempem. Z ich formy si občas odskočí do ihr formy, díky čemuž má člověk pocit, jako by se v dané zemi skutečně právě nacházel.
 
Pas a pes (Jakub Kynčl, nakladatelství Grada), cestopisPas a pes (Jakub Kynčl, nakladatelství Grada), cestopis
Zdroj: archiv recenzentky

Pas a pes musí nutně potěšit každého s vášní pro objevování cizích krajin, nejlépe mimo Evropu. Díky Kynčlovu vypravěčskému a popisovacímu talentu budete mít i doma v obýváku pocit, jako byste se právě nacházeli na druhém konci světa. Atmosféru svých destinací totiž dokáže vystihnout opravdu bravurně. Nemalou zásluhu na tom mají i jeho profesionální, téměř dechberoucí fotografie tvořící dobrou čtvrtinu titulu. Všechny rady a doporučení jsou navíc k nezaplacení.
 
Osobně jsem z knihy byla více než nadšená, zejména díky svému dlouhá léta trvajícímu snu vydat se alespoň na pár týdnů do Jižní Ameriky. Rovněž jsem i načerpala inspiraci pro vlastní plány. Čtení jsem si neskutečně užila a doufám, že autor přivede do tištěné podoby i své návštěvy jiných kontinentů.

Závěrečné hodnocení: 90 %


Může Čech se stálým zaměstnáním vměstnávat do pěti týdnů dovolené hromadu dobrodružství na druhém konci světa? Autor propojil životní hobby hraničící s posedlostí se svou prací a pravidelně dokazuje, že ano. Z klimatizované kanceláře rovnou do pralesa s hloupým úsměvem na rtech a jet lagu navzdory. V barvitých příbězích ze Střední a Jižní Ameriky se dozvíte, proč mohou být krevety ta nejbezpečnější objednávka, spolu s autorem budete stopovat jaguára v belizském pralese, navštívíte nejděsivější hřbitov světa ležící zapomenutý hluboko v poušti Atacama a potvrdíte si, že v Kolumbii nejdou pro výstřel daleko. A když dojde na osudové setkání se čtyřnohou tulačkou Norií ve vysušené chilské pampě, přesvědčíte se o tom, že láska hory přenáší. A někdy i ty šestitisícové.
 
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Žánr: cestopis
Počet stran: 248
Vazba: brožovaná

Komentáře