Recenze: FILIP A MATĚJ VE ŠKOLCE – S ÚKOLY PRO PŘEDŠKOLÁKY (Zuzana Pospíšilová)

 Ve školce se děti nejen baví, ale mnohému se i naučí

Filip a Matěj ve školce: S úkoly pro předškoláky (Zuzana Pospíšilová, ilustrace: Daniela Skalová, nakladatelství Grada – Bambook)

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada.

Spisovatelka Zuzana Pospíšilová děti pravidelně zásobuje novými pohádkovými knížkami a i my jsme si ji oblíbili. Dnes vám přinášíme recenzi na její novinku s názvem Filip a Matěj ve školce s podtitulem S úkoly pro předškoláky. Tento počin tradičně vydal Nakladatelský dům Grada pod značkou Bambook a veselými obrázky obohatila ilustrátorka Daniela Skalová. 

Ilustrace z knížky Filip a Matěj ve školce
Zdroj: archiv recenzentky

Dvojčata Filip a Matěj jsou od sebe skoro k nerozeznání, ale povahově je každý trochu jiný. Oba chodí do mateřinky. Filipa musí maminka ráno přemlouvat, aby vylezl z postýlky, protože se mu nechce, zato Matěj tam chodí rád a je na nohou natotata. Ve školce na ně čeká mnoho hraček, kamarádů a také paní učitelka, kterou mají děti moc rády. 

„Výborně, děkuji,“ řekla paní učitelka a rychle kufřík otevřela, aby mohla vyndat stetoskop. Tím lékaři poslouchají, jak nám buší srdíčko nebo jestli nemáme potíže při dýchání. Paní učitelka ho ale přiložila Sabince na ruku a řekla: „Vypadá to, že noha je v pořádku.“

„Ne noha, ruka!“ opravil ji Honzík.

Paní učitelka přikývla a přiložila stetoskop na Sabinčino bříško. „Vypadá to, že záda jsou taky bez zranění.“

To dětem připadalo legrační, a tak se začaly nahlas smát. Hra na popletenou paní doktorku se jim moc líbila. I Sabinka přestala plakat. Bylo štěstí, že kostka byla měkká, jinak by mohla mít odřeninu nebo by jí naskočila boule. (str. 12)


Paní učitelka je velmi vynalézavá a dětičkám vymýšlí samé hravé a zároveň poučné aktivity.
 Malé ratolesti si například zahrají na zlatokopy v jeskyni, učí se správným hygienickým návykům zábavnou formou, ukazují si, jak se správně drží příbor a mnoho dalšího. Ve třinácti kapitolách tedy zažívají dobrodružství a zároveň se vždy něco nového naučí. V poslední, čtrnácté pasáži, nalezneme shrnutí s názvem: Co všechno už umím?.

Ilustrace z knížky Filip a Matěj ve školce
Zdroj: archiv recenzentky

Součástí všech třinácti částí jsou dvě až tři stránky úkolů s názvem Umím, zvládnu, dokážu…, kde si malí čtenáři ověří, zda znají vše, co se v příběhu dočítají. Potrénují si barvy, části lidského těla, hlásky ale například i pravidla slušného chování. 

Když skončil odpolední odpočinek, paní učitelka děti jemně vzbudila tím, že začala potichoučku zpívat písničku, se kterou se jim lépe vstávalo. Dobře ji znaly, protože ji zpívala každý den.

„Je čas vstávat, hola hej, do práce se zase dej! Nejprve se protáhneme, pak postýlku usteleme. Honem vstávej, hola hej, na svačinku pospíchej!“

Jakmile děti rozlepily ospalé oči, začaly si pobrukovat s paní učitelkou. Písničku znaly zpaměti a díky ní vstávaly vždycky s dobrou náladou. (str. 39)


Zuzana Pospíšilová píše jednoduchým a čtivým způsobem. Zážitky ze školky Filipa a Matěje je souvislý příběh, dělený do krátkých úseků tak, aby děti udržely pozornost, pochopily vše, co se mají naučit a ještě zvládly odpovědět na otázky a splnit úkoly, které najdou za každou příběhovou částí. 

Ilustrace z knížky Filip a Matěj ve školce
Zdroj: archiv recenzentky

Dílo se zalíbí nejen čtenářům ze školek, ale i těm nejmenším, kterým o Filipovi a Matějovi budou předčítat rodiče. Ti jim mohou na úkolech zatím ukazovat, co vše jednou budou umět a určitě najdou i takové úlohy, které už zvládnou, i když ještě ani do školky nechodí. Osobně jsem vyprávění o Filipovi a Matějovi četla ani ne tříletému synovi a aktivity jsme museli vynechat, věřím ale, že za rok se ke čtení vrátíme a zvládneme i něco z části pro předškoláky. 

Závěrečné hodnocení: 90%


Anotace:
Filip a Matěj jsou dvojčata. Společně chodí do mateřské školy, kde se seznamují s novými kamarády. Zatímco Matěj se do školky těší, Filipovi se tam příliš nechce. To se záhy změní díky hravé paní učitelce, se kterou si děti užijí spoustu zábavy a naučí se kupu věcí, což se jim bude hodit nejen ve škole.

Nakladatelství: Bambook
Ilustrátorka: Daniela Skalová
Rok vydání: 2022
Žánr: čtení pro děti
Počet stran: 88
Vazba: pevná 

Komentáře