Recenze: VAŘÍME BEZE ZBYTKU (Kateřina Bičíková)

Jak si pochutnat a zároveň neplýtvat

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada.
Chci zakoupit tento titul!


Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková se řídí heslem: „lokálně – sezónně – zdravě“. A ačkoliv žijeme v době relativní hojnosti, plýtvání jídlem se příčí jejímu ekologickému smýšlení. Zatímco se ve své prvotině Chilli kuchařka, vaříme z ostra! (CPress, 2021) věnovala pěstování a zpracování pálivých papriček, v novince Vaříme beze zbytku s podtitulem Recepty od kořínku až po květ ukazuje, jak efektivně zužitkovat zbytky i jak uvařit tak, aby se upotřebily všechny připravené suroviny.

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Celkem se můžete těšit na pětaosmdesát receptů, které jsou tematicky rozdělené do tří oddílů. Část Ze spíže se primárně zaměřuje na zdělání zbytků, kdy například ze zbylé rýže či oschlých knedlíků vykouzlíte vmžiku plnohodnotný pokrm. Další část Ze zahrady má za úkol spotřebovat veškeré nachystané ingredience i včetně opomíjených částí zeleniny jako třebas brokolicový košťál či kedlubnové lupeny. Poslední část Z lesa a louky láká ke sběru divokých bylin a jedlých květů, od pesta z medvědího česneku po voňavé šeříkové dortíky.

Každý recept provází krátký odstavec s představením a doporučením, následuje výčet surovin a postup, leckdy autorka přihodí i nějaký tip na závěr, přičemž protější strana bývá věnována fotografii daného chodu. Sice chybí klasické členění na polévky, hlavní jídla dezerty a spol., ale má to svůj význam, neboť se recepty řadí za sebou podle variací na spotřebu určité suroviny a navzdory této osobité organizaci i absenci rejstříku se dá v kuchařce poměrně dobře orientovat. Co se týče náročnosti přípravy, tak ani ta není uvedena, leč si troufám tvrdit, že více než polovinu receptů zvládne i úplný začátečník.

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Ještě než se pustíte do čerpání inspirace nových jídel, nezapomeňte si přečíst předmluvu. Bičíková se v ní zmiňuje o vyrůstání v komunistickém nedostatku i útrapách zákulisí life-stylových magazínů (samozřejmě s nadsázkou) a vysvětluje, co formovalo její přístup k šetrnosti v jídle vůči planetě.

Z autorčiných textů napříč publikací čiší profesionalita žurnalisty – jsou čtivé, poutavé a úderné. Nebojí se glosovat a vsaďte se, že dovede vyvolat Pavlovův reflex i u těch nejzarytějších odpůrců zdravé výživy.

Knize nelze upřít skvělé grafické zpracování. Fotografie jsou až na výjimky (kdy se recept krapet protáhne) přes celý list a opravdu precizní (ostré, detailní), v různorodých kompozicích a díky pestrému výběru ingrediencí ze zahrádky hrají všemi barvami.

Vaříme beze zbytku (Kateřina Bičíková, fotografie: Eva Malúšová, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky

Přiznám se, že pár jídel už jsem uměla uvařit z dřívějška, protože nepochází přímo z autorčiny hlavy (viz kultovní knedlík ve vajíčku, řepné brownies nebo chipsy z bramborových slupek). Kulinářská filosofie Bičíkové je mi nicméně velice blízká a kuchařka mi dokázala rozšířit obzory (trik s cizrnovým nálevem, náhrada vejce lněným semínkem aj.), ačkoliv coby člověk z bytu v centru města ji nejspíš nedovedu ocenit tolik jako někdo s vlastní zahrádkou… Z toho, co jsem si zatím stihla vyzkoušet, bych vyzdvihla brokolicovo-sýrové kuličky či cuketové placky; a v budoucnu se určitě chystám dát šanci trhanému „masu“ z banánových slupek.

Vařit beze zbytku se dozajista vyplatí – šetříte totiž své zdraví, peněženku i životní prostředí! Navzdory trendu ovšem kuchařka na obálce nezmiňuje jednu zásadní informaci… Je kompletně vegetariánská! Pokud tedy neplánujete zpestřit svůj jídelníček nebo vás hlavně zajímalo, kam „schovat“ zbytky kuřete, tady se to rozhodně nedozvíte.

Závěrečné hodnocení: 90 %


Anotace:
Zbylé přílohy, okrájené kousky zeleniny, přezrálé ovoce… Také si s nimi mnohdy nevíte rady, ale vyhodit je nechcete? To je dobře, protože i z těchto surovin můžete připravit spousty skvělých a chutných jídel!

Přinášíme vám osmdesátku úžasných receptů ze zbytků – i beze zbytku. Zkrátka receptů, kde zpracujete kompletně celou surovinu: od kořínku až po květ! Nevyhazujte nať kořenové zeleniny, slupky jablek nebo brambor ani okoralé zbylé knedlíky. Kulinární redaktorka Kateřina Bičíková vás ve své kuchařce Vaříme bez zbytku naučí, jak tyto surovinové outsidery jednoduše a lahodně zpracovat.

Krémová polévka s mrkvovou natí, řepný burger, kopřivový špenát, šeříkový sirup nebo plněné kedlubnové listy, saláty, dezerty i likéry – množství lahodných bezmasých receptů, stravitelných přitom i pro fajnovější jazýčky a zapřisáhlé masožrouty, kterým se při pohledu na porosty medvědího česneku či ředkvičkové listy prostě (zatím!) nesbíhají sliny. Vyzkoušeno!

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Žánr: kuchařka
Počet stran: 176
Vazba: pevná 

Komentáře