Recenze: CESTA Z PRACHU (Soňa Císařová)

V životě se člověk nikdy nesmí vzdát

Cesta z prachu (Soňa Císařová, nakladatelství Pointa), autobiografie

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa.
Chci zakoupit tento titul!


Soňa Císařová pracuje jako marketingová ředitelka v jedné střední firmě, ovšem už odmalička toužila stát se spisovatelkou. Svůj sen si splnila vydáním svého životního příběhu Cesta z prachu prostřednictvím crowdfundigu v nakladatelství Pointa. Sama se označuje za milovníka přírody, zvířat a sportu.  
 
Nevím, jestli jsem si to tehdy uvědomovala. Že oběť není jen ona, ale i my, její děti. Zprvu se jen hádali. Pak přišla první facka… (str. 45) 


V autobiografii Cesta z prachu se autorka vypisuje ze všech těžkostí, jimiž si musela projít – a že jich nebylo málo. Domácí násilí, jemuž v dětství musela přihlížet, toxické vztahy, neúspěšné podnikání, smrt v rodině… Dalo by se říct, že existuje jen málo negativních věcí, které se jí vyhnuly. Navzdory nepřízni osudu si však vždy zachovala naději a touhu bojovat za lepší existenci.

Zdroj: archiv recenzentky

Je poměrně evidentní, že Císařová nemá s literární tvorbou prakticky žádné zkušenosti. I přesto se však její prvotina dá označit jako relativně zdařilá. Styl je povětšinou jednoduchý, což ovšem ničemu neškodí. Kniha se tak (až na výjimky) čte velmi snadno. To ale neznamená, že je povrchně napsaná – autorka se naopak pouští i do těch nejtemnějších kapitol svého dětství a mládí, přičemž z některých detailů až mrazí. Emotivní části zvládla vykreslit velmi dobře, a tak se snad nenajde čtenář, jehož by nechaly chladnými.

Hodně dlouho mě bolelo, že jsem jí musela říct tu nejhorší pravdu života. Mami, za pár dní umřeš. Dívala se na mě v naději a já ji musela polít ledovou pravdou. (str. 160)

Na druhou stranu jsou však některé pasáže popsané až zbytečně podrobně – mnohé úseky tak působí zmatečně či dokonce neučesaně. Pro lepší orientaci a celkový dojem by také bylo vhodné rozdělovat text do více odstavců. Dialogy zatím rovněž bohužel nepatří k silným stránkám pisatelky. Dílu by tedy prospěla i důkladnější korektura, již by současně mohla odhalit chyby v interpunkci – tyto se naštěstí nevyskytují v příliš hojném počtu. 

Zdroj: archiv recenzentky
 
Soňa Císařová prokázala velkou odvahu, když šla takzvaně „s kůží na trh“ a odhalila tak ne svou třináctou komnatu, ale rovnou hrad. Cesta z prachu je intimní zpovědí člověka, jenž se i přes nelehký start do života a mnoho překážek na trati nikdy nevzdal a – byť s občasným postrčením ze strany rodiny – šel si za svým snem. Přestože forma poněkud zaostává za obsahem, určitě stojí za přečtení.

Tehdy mi moje mladší sestra Milena řekla něco, co mi tolikrát v životě pomohlo. „Jednou jsem četla, že nejschopnější podnikatelé museli několikrát v životě zkrachovat. Co je činí úspěšnějšími než ostatní, je to, že se dokázali zvednout ze země, ponaučit se a jít dál.“ (str. 109)

Cesta z prachu
je pro mne útlá knížečka, jež však skrývá velké množství pocitů, neštěstí, zmaru – ale i naděje. Autorka tak dle mého názoru dosáhla svého cíle inspirovat své okolí a předat víru v lepší budoucnost. Co ale celkový dojem kazí, je již výše zmíněna formální stránka a úprava.

„Jakmile padneme na zem, do prachu, pak pochopíme, že jediný, kdo nám skutečně ubližuje, jsme jen my sami“ (str. 192) 

Samostatnou kapitolou, jež si rozhodně zaslouží vyzdvihnout, je obálka a grafické zpracování vůbec. Za působivými abstraktními malbami stojí sourozenci Císařové a tvorbu své sestry tak posunují minimálně o úroveň výše.

Závěrečné hodnocení: 68 %


Anotace:
Cesta z prachu zrcadlí skutečný příběh jedné ženy. Příběh o domácím násilí, zneužívání, smrti, ale zároveň o naději a cestě, jak najít sama sebe. V autobiografické knize autorka surově vypráví o životní pouti, která v sobě skrývá šokující odhalení a tajemství.

„My ženy jsme nádherné bytosti, které stvořil život. Každá bolest, kterou jsme zažily, nás jen posílila a udělala z nás silné osobnosti. Vydejte se spolu se mnou na cestu z prachu, která vás odnese do tajů vlastního života. Otočte stránku a prožijte svůj příběh skrz ten můj.“  


Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022
Žánr: autobiografie
Počet stran: 200
Vazba: pevná

Komentáře