Recenze: MŮJ PŘÍTEL VLK (Oldřiška Ciprová)

Pokračování vlčího dobrodružství 

Můj přítel vlk (Oldřiška Ciprová, ilustrace: Lenka Němcová, nakladatelství Grada – Bambook), dětská literatura

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelskému domu Grada.
Chci zakoupit tento titul!


Příběh o přátelství vlka a chlapce začal románem Vlk a já (recenze) který spisovatelka Oldřiška Ciprová vydala u nakladatelského domu Grada – Bambook. Autorka se specializuje na tituly pro ženy, ale taktéž i dětské příběhy. Vlk a já v sobě skrývá krásné dobrodružství o chlapci a štěněti, ze kterého se vyklube skutečný vlk. Jejich osudy se odvíjí dále v tomto pokračování.

Styl psaní je velmi podobný, což je příznivé. Klidně můžete přečíst obě knihy najednou, jelikož se jedná o čtivé, příjemné čtení. Jednoduchý, dynamický a lehce nadnesený styl psaní je vhodný pro děti od deseti do patnácti let, jelikož i náš protagonista Jonáš samozřejmě vyrostl, zvyšuje se s ním i doporučený věk čtenářů. 

Můj přítel vlk (Oldřiška Ciprová, ilustrace: Lenka Němcová, nakladatelství Grada – Bambook), dětská literaturaMůj přítel vlk (Oldřiška Ciprová, ilustrace: Lenka Němcová, nakladatelství Grada – Bambook), dětská literatura
Zdroj: web nakladatelství

Jonáše jsme si oblíbili již v prvním díle, jelikož to byl opravdu správný kluk, i když ve škole ho to příliš nebavilo. S dějepisem válčí pořád, ale už má smysluplný cíl. Rád by se stal veterinářem, k čemuž má rozhodně vlohy.

Pamatujete si jeho přátele, sourozence Kubu a Sáru, či dokonce i paní učitelku Vomáčkovou? Se Sárou jsou spolu a dětská láska velmi jemně a vhodně pokračuje. Milostná linie není výrazná, opravdu je vhodná pro dětské milovníky literatury a dočkají se tak jedné pusy, která nemá sexuální podtext. 

Mimo přátelství s dětmi se Jonáš samozřejmě věnuje svému vlkovi. A také nejnovějšímu přírůstku Buddymu. Nakonec mu rodiče pejska přece jen dovolili, a tak se v této publikaci dozvídáme fakta nejen o vlcích, ale také o psech. Spisovatelka připomíná rovněž i jednu legendu, o zrození Říma, což si starší čtenář připomene a mladší bude zase o něco moudřejší. Jonáše a jeho přátele čeká spousta zajímavých zážitků, kupříkladu od zkoušek vodičů, které Jony musí skládat, až po přednášku o vlcích, jež zaujme všechny nadšence těchto zvířat bez rozdílu. 

Můj přítel vlk (Oldřiška Ciprová, ilustrace: Lenka Němcová, nakladatelství Grada – Bambook), dětská literaturaMůj přítel vlk (Oldřiška Ciprová, ilustrace: Lenka Němcová, nakladatelství Grada – Bambook), dětská literatura
Zdroj: web nakladatelství

Ovšem tentokrát se něco mění. K vlčkovi do výběhu přichází nová hrdinka, která děj pořádně osvěží a zamotá. Jonáš má vše naplánované a vážně se snaží, ale co když se shodou okolností bude příběh odvíjet jinak, než očekává? Naložil toho na sebe opravdu hodně a mnohokrát ho svírá nervozita, a dokonce se dostává i do nebezpečných situací, ale nebojte se, však on to zvládne! 

„Dobrý pocit, co?“ zeptal se táta. 

„Ten nejlepší, tati. Já se tak strašně bál. A jsem tak moc unavený a přitom šťastný,“ vydechl Jonáš. (str. 95)


Publikace byla opět velmi povedeným a příjemným čtením o Jonášovi, jeho životě i přátelství se psovitými šelmami. Vlk už sice nehrál prim, ale zábavy a zajímavostí bylo hojně. Věřím, že cíloví čtenáři si knížku užijí.

Určitě se zalíbí i ilustrace Lenky Němcové, která je vytvářela, jak pro první, tak i pro druhý díl. Jsou vytvořeny počítačovým stylem v originálním tajemném formátu a děj krásně doplňují. 

Závěrečné hodnocení: 87 %


Anotace:
Jonáš miluje zvířata. Kromě psa Buddyho má ještě jednoho neobvyklého mazlíčka - vlka. Ten je prozatím umístěn v záchranné stanici v nedaleké zámecké zahradě. Jednoho dne k vlkovi přibyde mladá vlčice, v zajetí se jí však nelíbí a při první příležitosti se pokusí o útěk. Jonášův vlk uteče s ní a srazí ho auto! Vlček po zranění nechce žrát ani pít, a tak je na Jonášovi, aby do něj nějaké jídlo dostal a pokusil se ho zachránit. Podaří se mu to? A co vlčí slečna Lily? Zvykne si na nový domov s novým kamarádem?

Nakladatelství: Bambook
Rok vydání: 2022
Žánr: pro děti a mládež
Ze série: Vlk a já (2.) 
Počet stran: 156
Vazba: pevná 

Komentáře