Recenze: LEVIAR – KRÁLOVA MLHA (Aleš Diviš)

 Magické dobrodružství pro fanoušky RPG

Leviar – Králova mlha (Aleš Diviš, 1. díl ze série, nakladatelství Albatrosmedia – Fragment)

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.


Moravský rodák Aleš Diviš se po studiích anglického jazyka – specializace v pedagogice vrhl na grafiku, kterou se živí. Králova mlha je jeho prvotinou a prvním dílem série Leviar. Do příběhu promítá také svou lásku k počítačovým RPG hrám.
 
Patron jednoho z městských království, Asorilu, se nechá korunovat králem, i přes hrozbu návratu Bílého krále, právoplatného vládce Sylothysu. Nedlouho po skončení slavností se městem prožene armáda satyrů a všem je jasné, že stará legenda byla pravdivá.

Během útoku na Asoryl unikne zlodějíček Nydeon za pomoci elfa Theliena z vězení. Společně se vydávají do barbarské vesnice, ve které čekají Thelienovi společníci. Po shledání začíná jejich dlouhá a nebezpečná cesta za porážkou Bílého krále a nastolení pořádku v pěti královstvích Sylothysu.


Klady:
  1. Seznamování se světem, ať již shrnutí vypravěčem, tak i samotnými postavami při rozhovoru. Sem tam však problematika není vysvětlena úplně srozumitelně a chvíli trvá, než ji člověk pochopí.
  2. Souhrn původu záporné postavy i vrozených magických schopností Leviar. Pro příběh jako takový je to nedůležité a více je přiblíženo v samotném ději.
  3. Nastavená pravidla pro používání magie autor neporušuje.
  4. Spád – pořád se něco děje a nebyl okamžik, kdy by postavy jen seděli na místě a nic se nedělo.
  5. Celá cesta hrdinů připomíná počítačovou RPG hru – úkol, přesunutí na další stanoviště a takto pořád dokola. Tuto podobnost zvyšuje také fakt, že ony úkoly jsou jen jiné označení pro bitku s někým neznámým.
  6. Přehledná mapa Sylothysu.

Nedělej, že je ti nadpřirozeno cizí, usmál se Nydeon. S čaroději hraješ karty, Merontha jsi v opilosti několikrát vyzýval na souboj a doma máš nemrtvého sluhu. (str. 145)

Leviar – Králova mlha (Aleš Diviš, 1. díl ze série, nakladatelství Albatrosmedia – Fragment)
Zdroj: e-kniha


Zápory:
  1. Podobnost jmen vedlejších postav.
  2. Předvídatelnost děje – o nějaké věci se mluví a po pár stránkách se to stane.
  3. Úmrtí vedlejších postav nemá žádný emocionální dopad na čtenáře, neboť nebylo dost prostoru k tomu je poznat. Fakt, že netruchlí ani jim blízký člověk, nepomáhá.
  4. Opakování slov, přibližujících zaměstnání osob a jejich kulturní a rasovou příslušnost. V případě Nydeona je to jediná indikace, že je jedním z nejlepších zlodějů Asorylu.
  5. Popisy postav se opírají o stereotypy a někteří by je mohli shledat sexistickými. 
  6. Souboje jsou chaotické a odbyté větami: máchal mečem, mlátil ho hlava nehlava a vykrýval údery. 
  7. Deus ex machina při každé situaci, kdy se hrdinové dostanou do úzkých.
  8. Hrdinové buď někam jdou, nebo bojují, žádné klidné posezení u ohně, poznávání nebo jen zastávka pro zásoby. Skoky během cesty svádí k myšlence, že se to děje mimo záběr, ale je škoda, že nemáme možnost to vidět.
  9. Autor se snaží psát tak, aby text zněl vznešeně – vykání, spisovné i zastaralejší tvary slov. Přeskakuje však mezi plně současným jazykem, díky čemuž může být pro někoho těžší se začíst. Nutno podotknout, že po zvyknutí to člověk nevnímá. 

V boji je zapotřebí občas improvizovat, pane, vzdychl Fayen. Vy taky volíte nezvyklou kombinaci. Dva meče ve městě náruživých lučištníků. (str. 11)

Postavy: Čtenáři je představeno mnoho postav. Hlavní pětice se dá popsat jako odvážná, zdvořilá, ochotna nasadit pro přátele krk a jsou to dobří bojovníci, odlišující vlastnosti nejsou dostatečně silně ukázány, aby je čtenář zaznamenal a zapamatoval si je (pohlaví nebo rasa není dostatečný odlišovací faktor). Jediný výraznější hrdina je neurvalý trpaslík/rantir Yogrif.

Můj názor: Měla jsem vyšší očekávání než obvykle, když začínám novou knihu. Díky propagačním materiálům jsem se těšila na dobrodružné fantasy s jednoduššími postavami (podobně jako je tomu v Hobitovi), na příběh podobný těm, které jsem četla v rané pubertě. 

Přišlo tedy velké zklamání, když jsem dílo otevřela a narazila na něco, kde jsem si musela asi padesátkrát přečíst, že je hlavní hrdina zloděj, jinak bych neměla šanci to poznat. Postavy byly jako přes kopírák, souboje připomínaly ty ze špatných fanfikcí na Wattpadu a nejednou mi nějaká věta přišla sexistická.

Autor má skvělou představivost, sálá to zpoza zmíněných negativ, a je škoda, že je právě jimi zastíněna. Znovu mi to také připomnělo již několik let trvající trend snížené kvality knížek pro mladší osmnácti let.

Závěrečné hodnocení: 45 %



Sylothys, rozmanitá říše pěti království bez jediného krále, je v nebezpečí. Nekonečný příliv satyrů a mlhy neustává a hrozí, že celou zemi zahalí bílá tma. Zloděj Nydeon a jeho pět přátel nehodlají jen přihlížet a rozhodnou se vyrazit do boje. Pomůže jim nejen síla a důvtip, ale i magické schopnosti Leviar, se kterými lze dokázat takřka cokoli. Třeba i rozhodnout bitvu proti Bílému králi. Ten má ale vlastní děsivý plán a nehodlá si ho nechat překazit…

Nakladatelství: Fragment
Série: Leviar (1. díl)
Rok vydání: 2022
Žánr: fantasy pro mládež
Počet stran: 320
Formát: epub, mobi, PDF


Logo portálu Palmknihy



Komentáře