Recenze: S RADKOU NA CESTÁCH (Radka Darebná)

Radka a její cizokrajná dobrodružství

S Radkou na cestách (Radka Darebná, nakladatelství Pointa), cestopis

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa.
Chci zakoupit tento titul!


Radka Darebná je nebojácná cestovatelka s duší opravdového dobrodruha. Příliš informací o ní samotné není k zjištění. Tedy kromě toho, že ráda své příběhy a zážitky sdílí s ostatními. V minulosti napsala několik článků o cestování a také ráda vzpomínky předává recipientům na blogu Radka na cestách. 

Většinu cest, o nichž se rozepisuje, podnikla sama na vlastní pěst, a právě to jí dalo plno životních vzpomínek a zkušeností. Ve své publikaci S Radkou na cestách přibližuje své zážitky z putování po světě. Navštívila spoustu zemí a mnoho kontinentů, poznala značné množství kultur, ale seznamuje nás pouze s některými z nich.

S Radkou na cestách (Radka Darebná, nakladatelství Pointa), cestopisS Radkou na cestách (Radka Darebná, nakladatelství Pointa), cestopis
Zdroj: archiv recenzentky

Největším problémem, jenž je patrný v celém textu, je práce s jazykem, sloh i stylistika. Kniha by si zasloužila větší míru pečlivosti při redakční práci, jelikož se ve všech úsecích objevuje mnoho banálních chyb, zejména v interpunkci, a překlepů. Navíc hned na první stránce (str. 6): Už jako malá, asi osmiletá holka, jsem s rodiči navštívila pár destinací jako například Chorvatsko nebo Itálii. Takže první dojem po otevření není zrovna přívětivý.

Bohužel vyšší úroveň nemá ani stylistika a celkový způsob vyjadřování. Autorka užívá mnoho opakujících se slov, nějaké věty jsou krkolomné a celé to působí spíše jako příspěvky narychlo zveřejňované na Facebooku než jako kapitoly v tištěném díle. Což vlastně i odpovídá skutečnosti, neboť vše je výsledným produktem sestaveným z facebookového blogováníVšechny výše jmenované nedostatky mohly být zavčasu podchyceny při pozorné korektuře.

Blogerka, ještě před oficiálním vydáním prvotiny, přispívala svými články na několik internetových portálů. Po přečtení lze potvrdit, že ještě není příliš vypsaná a přehlédnuté chyby najdeme i v nich.

Když vylezu z vlaku, ochutnám u stánku s občerstvením svoje první australské kafe a banánový chleba. Mňam! Lepší kávu jsem snad nikdy v životě nepila. Banánový chleba se stává mou závislostí na další tři měsíce, což se taky lehce projeví na mojí váze. 

Mám to dovoleno, jsem přece daleko od domova a musím si dopřát a ochutnat místní speciality. 

Hledám školu a nemůžu ji nikde najít. Jsem zmatená. Útěchu najdu v agentuře, kde pracují Češi, kteří se tu starají o všechny Čechy a Slováky.

Uvítá mě milá slečna a hned si ode mě přebírá papíry a údaje ze školy. Chvíli dumá a potom pozvedne obočí a říká mi, že moje škola je vzdálená ještě 40 minut jízdy trajektem. (str. 52–53)


Nedostatky z lingvistické sféry jsme si už objasnili, teď se zaměříme na obsahovou rovinu. Na devatenáct kapitol je k dispozici pouze sto čtyřicet dva stránek. Jednotlivé pasáže jsou opravdu krátké, často se z nich nedozvíme nic zásadního o dané turistické oblasti. Navíc velkou část z vyhraněného prostoru ubírají ještě fotky. Pouze nahlédneme pod pokličku toho, co autorka jedla, co dělala nebo co zlého se jí při dobrodružství přihodilo. Ano, samozřejmě i takové chvíle do cestopisů patří, protože mají svůj podíl na utváření autentičnosti a čtenáři pak mají pocit, že nečtou jen geografickou příručku, ale dílo s osobní hodnotou. 

S Radkou na cestách (Radka Darebná, nakladatelství Pointa), cestopisS Radkou na cestách (Radka Darebná, nakladatelství Pointa), cestopis
Zdroj: archiv recenzentky

Na druhou stranu, pokud se v textu objevují popisy přírody nebo zvyklosti dané země minimálně, tak o cestopisu nemůže být příliš řeč. V tomto případě všechny aspekty po pospojování dohromady působí ve finále jako velmi zkratkovitě psaný deník. 

Každá z kapitol má odlišný rozsah, vybraným destinacím je věnováno více pozornosti než jiným, asi také podle toho, kolik času na místech strávila. Nejvíce se zabývá pobytem v Austrálii, kde studovala tři měsíce angličtinu a poté tam více jak tři a půl roku žila. Posloupnost navštívených zemí není nijak časově datována, ale logicky lze odvodit, kdy a kam Radka vycestovala. Zmiňuje například, kolik ostrovů kolem protinožců a v jakém pořadí stihla objet. 

Balím kufr a letím na Vánoční ostrov v prosinci. To je ale klišé. Vánoční atmosféra se tady však nekoná. Ostrov dříve sloužil jako nápravné zařízení a také jako přístav pro migranty. 
Zapůjčím si po příletu na malém letišti auto a vyrážím se ubytovat. Nefunguje mi tady ale signál na mobilu. V chatce, kde mám bydlet, jsou zavřené dveře, nemůžu se bez signálu dovolat majiteli, a tak přemýšlím, jak situaci vyřešit. Proč jednou nemůžu někam přijet a mít všechno tak, jak má být? (str. 108)


Barevné fotografie, o něž není ve svazku nouze, jsou velmi zdařilé. Většina z nich vystihuje atmosféru krajů a jsou zvoleny adekvátně. Jen škoda, že nejsou vytištěny na papíře vyšší jakosti. Vzhledem k velikosti, rozsahu a množství použitých snímků jsou některé zmenšené opravdu na hranici viditelnosti a ovlivňují konečnou kvalitu.

S Radkou na cestách (Radka Darebná, nakladatelství Pointa), cestopisS Radkou na cestách (Radka Darebná, nakladatelství Pointa), cestopis
Zdroj: archiv recenzentky

Dobrý dojem naopak vytváří povedená knižní obálka. Minimalismus a pastelové barvy byly skvělým výběrem pro oko čtenáře.

Za mě je kompletně i v jednotlivých segmentech tento debut zklamáním. Četnost jazykových nedostatků (už na první stránce chyba v interpunkci) a špatná úroveň vyjadřování udělala z titulu hluboko podprůměrný pokus o vstup do literárního světa.

Závěrečné hodnocení: 38 %


Radka Darebná je cestovatelka s duší opravdového dobrodruha. Většinu cest podnikla sama a právě to jí dalo mnoho životních vzpomínek a zkušeností. Ve své knize S Radkou na cestách popisuje své zážitky z cestování po světě, které opravdu stojí za to. Cestujte společně s Radkou a ponořte se do této knihy.

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2022
Žánr: cestopis
Počet stran: 146
Vazba: pevná s přebalem

Komentáře