Recenze: ODBOČKA V LESÍCH (Kateřina Karolová)

 Temné tajemství lesa v Beskydech

Odbočka v lesích (Kateřina Karolová, nakladatelství Albatrosmedia – XYZ)

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia.
Chci zakoupit tento titul!


Kateřina Karolová je dětskou lékařkou. Lékařské praxi se věnovala v Německu a z jejích zážitků vznikl blog Já, Doktorin, který jí vynesl první místo v anketě Bloger roku v sekci nováček. V současné době se vedle medicíny a výchovy tří synů věnuje stále více své spisovatelské kariéře. V roce 2020 na literární scéně debutovala thrillerem Zítřek ti nikdo neslíbil. V dnešní recenzi se zaměříme na její nejnovější hororový počin Odbočka v lesích.

Obálka zaujme hned na první pohled svou propracovaností. Titulek je perfektně vystínovaný a klade důraz na pochmurnost oblasti, v níž se celý román odehrává. 

Parta dvacátníků vyráží do Beskyd. Jejich nekorunovaný vůdce Michael ostatní musel dlouze přemlouvat, aby strávili dovolenou v Čechách. Šestici spojují společné zážitky a dlouhodobé přátelství, které se jim podařilo udržet již od střední školy. Z rekreace v česku však nadšením zrovna nehýří. Cílovou destinací je zrenovovaný ranč uprostřed beskydských lesů, Michael ho objevil na instagramu. Učaroval mu svou tajemností a možným dobrodružstvím.

V záhadném antikvariátu si od ještě podivnějšího prodavače pořídí starobylou mapu, která má dodat výletu na autentičnosti. V průběhu se však ukáže, že právě ona jim způsobí nemalé problémy. Kamarádi z mladistvé arogance ignorují značku zákazu vjezdu a zvolí zkratku lesem. Po odbočení se začnou dít věci, které se vymykají logice i racionálnímu uvažování. Zvládnou dojet do cíle včas, než je tma pohltí?

Hned prolog slibuje strašidelné vyprávění. Postupně poznáváme jednotlivé charaktery. Laura, zakřiknutá podnikatelka, která má sklon k podceňování sebe a příliš závidí ostatním, hlavně své nejlepší kamarádce Karin. Ta je jejím pravým opakem, sebevědomě kráčí životem a svou krásou oslňuje i všechny kolem. Štěstí našla s nevýrazným Felixem, který ji nosí na rukou a plní jí bezvýhradně každé přání, jeho posláním se stala starost o její spokojenost. Manželský pár Gábina a Dalibor se vzájemně doplňují, ona je plánovací maniak a on se veze, a tak trošku působí dojmem neinteligentního ňoumy.

První čtvrtina proudí v pomalejším tempu, seznamujeme se s povrchními téměř třicátníky, kteří jsou rozmazlení technologiemi a až příliš lpí na sociálních sítích. Bohužel ani jedna z postav není sympatická, pomlouvají se navzájem. Kluci vystupují jako zachránci, před ženami nedávají najevo svůj strach a stres. Holky budí dojem rozmazlených dětí zvyklých na luxus.

Dílo je psáno hovorovou češtinou v er-formě s občasným výskytem vulgarismů. Přítomné jsou hlavně v dialozích mezi přáteli a prohlubují tak jejich opravdovost. Jazyk je úsporný až strohý. Rušivým elementem jsou prazvláštní přirovnání a personifikace. Působí poněkud krkolomně, mnohdy úsměvně.

„Řecko rozhodně ne. Nemám na letenku, a ty víš moc dobře proč “, ozvala se Gábina kousavě a založila si ruce na prsou. V místnosti znovu zavládlo ticho, muži přehodili pohled zpátky na Lauru a čekali na reakci, stejně jako rozhodčí na odpal tenisové přihrávky přes síť. Hodiny sebraly odvahu a hlasitě odbyly. (str. 15)


Po poněkud zdlouhavějším úvodu se pomocí stále se zkracujících kapitol graduje napětí. V každé části vidíme úhel pohledu jednoho člena skupiny. Karolová nové informace dávkuje postupně, od knihy se díky tomu téměř nelze odtrhnout.

Pro Lauru byl pokaždé nejhorším momentem okamžik těsně před odjezdem. Směsice pochyb a starostí, představa úmorné cesty a hotelu, který ji zklame. Nerada opouštěla své zázemí, svůj stereotyp. Nechápala, jak se někdo nemůže dočkat odjezdu. „Tak jo, za pár dní jsem zpátky,“ kývla tiché předsíni na pozdrav. Neměla tušení, jak hluboce se mýlí. (str. 28)


Během čtení jsem jako zápor viděla nelogické chování postav, zejména to, že tak mladí lidé mají nulovou fyzickou kondici a nejsou schopni ujít ani třináct kilometrů v lese. Vše má však svůj důvod a spěje k bravurně vyvedené závěrečné pointě.

Autorce se podařilo mistrně vykreslit atmosféru zoufalství, při kterém tuhne krev v žilách a napětí je tak hmatatelné, že po dočtení budete mít problém usnout. Ústředním tématem je boj o holý život a přátelská soudržnost. Chování lidí se vlivem tísnivých situací mění k nepoznání. Nepříjemně mrazivá nálada vás neopustí až do poslední strany.

Dílo bych doporučila milovníkům hororů, thrillerů a všem, co se rádi bojí. Jedná se o velmi svěží, čtivou jednohubku. Zhltnete za pár dní či hodin.

Odbočka v lesích předčila mé očekávání, na začátku jsem měla problém s naivitou postav a jejich mezilidskými vztahy, které mi tak trochu připomínaly foto romány s dívčích časopisů, ale tento dojem se stránku po stránce vytrácel. Prostředí temného lesa a jeho mrazivého tajemství mě zcela pohltilo. Díky překvapivému závěru Karolová získala dalšího věrného fanouška.

Závěrečné hodnocení: 80 %


Parta přátel vyrazí na dovolenou do opuštěné oblasti Beskyd. Po vydařeném začátku volna se ovšem všechno zvrtne v momentě, kdy narazí na neudržovanou odbočku v lesích. Podle navigace by mělo jít o zkratku vedoucí přímo k cíli, k ranči, kde mají být všichni ubytovaní, ručně psaná poznámka na staré turistické mapě ale před touto cestou varuje. Stmívá se a připozdívá, někteří sice váhají, ale nakonec se skupina odbočkou vydá. Nikdo z přátel v této chvíli ještě netuší, jak hluboce budou svého rozhodnutí litovat. Les skrývá tajemství a projít skrz se jen tak někomu nepodaří. Dobrodružství začíná, ale rozhodně ne takové, o jakém by někdo z party snil.

Nakladatelství: XYZ
Rok vydání: 2022
Žánr: mysteriózní thriller/horror
Počet stran: 256
Vazba: pevná

Komentáře