Recenze audioknihy: STARÉ ŘECKÉ BÁJE A POVĚSTI PRO DĚTI (Michal Vaněček)

Bohové se nudí, vy však nebudete

Audiokniha Staré řecké báje a pověsti pro děti (Michal Vaněček, čte Ondřej Kepka, vydavatelství Grada – Bambook)

Za recenzní audioknihu děkuji nakladatelství Grada.
Chci zakoupit tento titul!


Ačkoliv se Michal Vaněček profesně zabývá informačními systémy (coby spolumajitel a ředitel společnosti T-SOFT a.s.), na psaní si najde čas vždycky. Vyjma povídek a pohádek má na kontě již přes třicet knih a podílel se i na mnoha dalších titulech, zejména pod nakladatelstvími Maxdorf a Grada. Je autorem bestseleru Co má vědět správný Čech a jeho tvorbu si oblíbili jak děti, tak dospělí.

Staré řecké báje a pověsti pro děti poprvé vyšly v tištěné podobě roku 2017 u nakladatelství Bambook a doplnil je veselými ilustracemi výtvarník Václav Ráž – ten mimochodem spolu s Vaněčkem vystupuje jako autorské duo Marvin specializující se na kreslené vtipy. Loni se rovněž knižní předloha dočkala audioknižního zpracování, jemuž propůjčil svůj hlas herec, režisér, scénárista a moderátor Ondřej Kepka.

„Budeme tahat za nitky a spřádat jejich osudy, pomáhat jim budeme,“ pravila nadšeně bohyně Athéna.
„A taky jim budeme škodit,“ dodal Hádes. (citace ze stopy 3, 02:49)

Na hoře Olymp probíhá zasedání bohů, jenže stejně jako na všech předešlých poradách záhy zjišťují, že vlastně nemají co řešit… Naštěstí se kolem potlouká Prométheus, který jim přednese geniální návrh – stvoření lidstva

Jakmile se svět zaplní bytostmi uplácanými z vody a hlíny, začne ta pravá zábava! Bohové nejenže sledují lidské osudy, ale také se do nich rádi nepřímo vměšují. Ovlivňují jejich volby, sesílají jim do cesty překážky a nechávají je prožít nejrůznější dobrodružství.

Jenom bůh války Arés stále není spokojený, drobné konflikty mu nestačí. A tak mocní páni Olympu svými intrikami rozpoutají doposud nejdelší a nejstrašlivější krveprolití, při němž proti sobě stanou slavná Troja a nelítostné Řecko! Který z bohů se přikloní na jakou stranu?

„Dionýsos má co dělat, lidi pijou jak zjednaní. Afrodita s Erotem se nezastaví, protože pořád se někdo zamilovává. Hádes je taky v pohodě, protože lidé nejsou nesmrtelní a umírají o sto šest. Ale poslední dobou nejsou války.“ (citace ze stopy 14, 00:42)

Příběh je vyprávěn v er-formě minulého času z perspektivy vševědoucího vypravěče, který občas situaci trefně glosuje. Audiokniha je rozdělena na dvacet jedna kapitol (plus úvodní slovo), přičemž jejich názvy představují zevrubné shrnutí obsahu (někdy naneštěstí prozrazují příliš mnoho, viz Theseus zabíjí Minotaura a zapomene na břehu nevěstu) a poslech jedné stopy trvá převážně od pěti do deseti minut.

Dílo zachycuje etapy řecké mytologie spíše zevrubně, například z období Věku bohů vynechalo mýtus o stvoření světa. Děj začíná krátce před stvořením lidí, čemuž je věnováno jeden a půl kapitoly; druhá polovina druhé kapitoly by se pak dala zařadit do Věku bohů a lidí, kdy se lidé seznamují s bohy a vznikají první konflikty. Autor dané období prozíravě seškrtal na nejnutnější fakta, jelikož v ostatních pramenech tato doba pojednává výhradně o páření bohů s lidmi, což by asi nebylo pro děti to pravé.

Nejvýznačnější část je věnována Věku hrdinů a nalezneme v ní spoustu napínavých bájí o lidech a polobozích, odvážných i lstivých. Perseus se vydá na Medusu, Herakles na Hydru nebo psa Kerbera do podsvětí, Daidalos postaví labyrint a pak se trochu proletí… Dojde samozřejmě i na legendární trójskou válku, a ještě legendárnější Odysseovy cesty

Přestože autor oplývá bohatou slovní zásobou, jeho sloh je jednoduchý – tak, aby mu porozuměly děti (přestože se najde i pár skrytých vtípků pro dospělé). Vypravěč nasazuje žoviální tón a ani bohové mezi sebou nemluví nijak vznešeně, působí spíš jako parta kamarádů, což v kombinaci s humornými popisy snadno udrží pozornost malých čtenářů.

Povídám, brzděte, jo? Takovému blábolu nikdo neuvěří. Tolik dobrodružství se přece jedinému člověku nemůže přihodit.“ (citace ze stopy 19, 04:59)

Interpreta Ondřeje Kepku hodnotím jako vynikající volbu! I když mu už dávno není dvacet, zachoval si jakési rošťácky mladické zabarvení hlasu, jímž děti snadno okouzlí. Zkušenosti v herecké branži mu zajišťují procítěný a živelný projev bez sebemenšího zaškobrtnutí. Audioknihu rovněž doplňují krátké hudební vsuvky (pravděpodobně akordy či melodie syntetického klavíru), které umocňují dramatičnost příběhu.

Čí je to vlastně hrdinství? Jeho, nebo naše?“ čílila se Héra. Taháte za provázky tak, že by bez vás neudělal ani krok.“ (citace ze stopy 4, 08:50)


Přiznávám se, že mám slabost pro báje a mýty všeho druhu (přeci jen má tenhle žánr blízko k fantasy), a pakliže navíc vyprávění okoření špetka humoru, jsem více než spokojená. Staré řecké báje a pověsti pro děti sice nejsou taková liga jako například „řecký cyklus“ Stephena Frye (Mýty, Hrdinové, Trója), ale i tak mi poslech navodil chvíle pohody.

Ač titul pouze převypravuje známé příběhy, pojímá je osobitě a s lehkostí. Dokonale splňuje definici „škola hrou“ a kromě dětí určitě potěší i jejich rodiče (zejména pokud si chtějí občas odpočinout od předčítání pohádek).

Závěrečné hodnocení: 75 %


Anotace:
Byli to bohové, kdo byli hlavními hybateli života ve starém Řecku. To oni tahali za neviditelné nitky lidských osudů. Z některých dobrodružství a příběhů se dozvíte, že bohové museli být často i velkými šprýmaři! Velkým hrdinům připravovali tajemné úkoly a stavěli do jejich cest nejrůznější překážky. 

Vydejte se za slavnými bohy na posvátný Olymp, a dozvíte se KDO, CO, PROČ a JAK tvořil dějiny. Poslechněte si, kdo byli Zeus, Herakles nebo Prométheus či Afrodita, Kyklopové nebo Sirény. Nejen, že se dozvíte spoustu zajímavostí, ale hlavně se skvěle pobavíte.


Nakladatelství: Grada – Bambook
Interpret: Ondřej Kepka
Rok vydání: 2021
Žánr: dětská literatura, báje a mýty, humor
Délka: 2h 52m
Formát: mp3

Komentáře