Rozhovor s knihovnicí Barborou Javorkovou: „Pro mě je moje práce srdcovou záležitostí.“

Pamatujete si na naši recenzentku Barboru Javorkovou, která s námi byla v redakci několik let a představila vám pěknou řádku titulů? Baru je v běžném životě knihovnicí a my jsme neodolaly, abychom se jí nevyptaly na všechno, co nás ohledně jejího zaměstnání zajímá a na co bychom se běžně možná nezeptaly. Jestli vás tedy zajímá, jak to chodí v knihovně a co vlastně povolání knihovnice obnáší, pak pro vás bude tento rozhovor jako dělaný.

Barbora Javorková pracuje jako knihovnice od roku 1997 v Regionální knihovně v Karviné (odkaz). Sice u nás už nerecenzuje, ale její nová knižní hodnocení si stále můžete přečíst na jejím blogu Knihomilka nebo také na Instagramu Knihomilka

Baru Knihomilka Javorková
Zdroj: archiv B. Javorkové


Otázky od Nikol Horákové:

Jak se vlastně knihy dostanou do knihovny? Jaký je to proces? Mohla bys nám ho přiblížit? 

Každý týden máme tzv. nákupní komisi, kdy se scházíme spolu s kolegyněmi spolupracujících knihoven a nakupujeme knihy, které nám dodávají distributoři. Některé knihy se do fondu dostávají jako dary čtenářů, občas knihovnu osloví i samotní spisovatelé. Knihy, které nakoupíme, pro nás zpracuje oddělení akvizice (obalí, označí, rozdělí na patřičná oddělení).


A jaké jsou nejvyhledávanější žánry?

Vždycky letí nejprve „sezónní věci“, takže když je v kurzu Radka Třeštíková, Patrik Hartl nebo Anne Jacobsová, nestačíme dělat objednávky na jejich aktuální tituly. Jinak, co jsem vypozorovala, čtenáři milují thrillery a psychothrillery a příběhy ze života. 


Otázka od Ivany Gašparíkové:

Dochází ke krádežím knih, které nemají dotisk (tzv. nesehnatelné kusy) a jejich cena je vysoká nebo vyšší? 

Občas ano, ale ťuk, ťuk, ťuk, už dlouho jsme takovou situaci nezažili.


Otázky od Zuzany Boháčové (Wish Sue):

Jak probíhá objednávání knih? Inspirujete se na knižní blogové, booktuberské nebo bookstagramové scéně? A pokud ano, máte své oblíbené uživatele? Kteří to jsou?

Viz odpověď ohledně nákupu knih – tituly nám dodávají distributoři a vesměs jsou to aktuální novinky, takže kupujeme to, co čtou blogeři knižního světa. Občas nám dají tip i samotní čtenáři. Máme i svou databázi, kam si píšeme naše i čtenářské tipy a pak si knížky objednáváme.


Může vám běžný uživatel knihovny, autor či nakladatel nabídnout knihu, kterou v knihovně k dispozici nemáte? 

Ano, může a spousta spisovatelů to tak dělá.


Podléhá nákup knih jen danému postupu, nebo můžete nakupovat knihy i od jednotlivých spisovatelů či je dokonce brát zdarma?

Nákup knih jsem už zmínila, stejně tak i možnost, že knihy získáváme jako sponzorské dary většinou od našich čtenářů. Samozřejmě nemůžeme brát starší tituly, které nám s oblibou lidé nosí, protože je nechtějí vyhodit, jenže knihovny nejsou nafukovací. :)


Jaké knížky a autoři jsou teď v kurzu? 

V tomto okamžiku je to 15 roků Patrika Hartla, Tajemství Radky Třeštíkové a všechny tituly Aleny Mornštajnové, ze zahraničních spisovatelů vede Robert Brynzda a Anne Jacobsová se všemi svými pseudonymy. :)

Baru Knihomilka Javorková
Zdroj: archiv B. Javorkové

Otázky od Kláry Jankové

Podle čeho vybíráte autory, které zvete na knižní besedy? 

Podle toho, jestli se jejich knihy čtou, jestli mají o besedu v knihovně zájem, někdy nás osloví i sami.


Zvýšil se s příchodem pandemie zájem o služby knihovny, nebo naopak?

Čtenářům jsme chyběli, proto velmi vítali službu tzv. knihovnických okýnek, kdy se jim připravovala četba k vyzvednutí, tato služba se stala velmi oblíbenou. Po rozvolnění začali navštěvovat knihovnu znovu, nejprve pozvolna, teď už naplno, nejen pro knížky, ale chodí také na kulturní akce a do nově otevřené kavárny. 


Otázky od Kamily Válové:

Máš v práci čas na čtení? 

Číst si knížky v knihovně. To je hodně rozšířená mylná představa veřejnosti o práci knihovníka. V práci si můžu číst během obědové pauzy, jinak musím pracovat jako všichni ostatní. :)) Samozřejmě, že si tituly můžu prohlédnout, prolistovat, abych měla ponětí o tom, co čtenářům nabízím, ale že bych si za pultem četla, to opravdu ne. :))


Co děláte s vyřazenými knihami?

Prodáváme je za tzv. „babku“, to znamená za pár korun na knižních jarmarcích a blešácích, které pravidelně pořádáme.


Otázky od Lindy Dobřické

Proč jsi odešla z projektu a jak dlouho jsi v něm byla?

V projektu jsem působila necelé čtyři roky, a odešla jsem z časových důvodů, potřebuji skloubit práci, rodinu a blogerskou činnost, takže jsem se musela něčeho vzdát. Myslím, že zrovna projekt Čteme české autory si zaslouží, když do něj recenzent ze sebe vkládá, co nejvíc a já jsem cítila, že už to nedělám.


Čteš stále české autory, nebo teď preferuješ spíše zahraniční? A které konkrétně?

České autory čtu stále, tvoří jednu třetinu z mých přečtených knih. Z našich spisovatelských luhů a hájů mám ráda Karin Lednickou, Alenu Mornštajnovou, kontroverzní Radku Třeštíkovou i Janu Bernáškovou, oblíbila jsem si Dagmar Digmu Čechovou, čtu každou knížku, kterou vydá Patrik Hartl, a dopustit nedám na stálice mého dětství – Stanislava Rudolfa, Valju Stýblovou a Helenu Šmahelovou, k nimž se ráda opakovaně vracím. 

Baru Knihomilka Javorková
Zdroj: archiv B. Javorkové

Otázky od Ivony Salvové-Šabíkové (Chensie Ips)

Jaká je příprava pro dětské besedy, jak to probíhá a co na nich většinou děti nadchne? 

Nejsem „děcař“, už dlouho působím na oddělení pro dospělé čtenáře, ale myslím, že do přípravy musí člověk vložit nejen spoustu informací, ale i nadšení a hlavně musí být kreativní a nemít připravený pouze text. Beseda by měla být interaktivní, aby děti zaujala a nenudily se. 


Co je podle tebe největším přínosem knihoven? 

Knihy v první řadě. :)) Jejich cena jde neustále nahoru, takže chodit do knihovny je skvělé – knihy si půjčíte a nemusíte všechny kupovat. Knihovna je také komunitní a vzdělávací centrum, lidé se scházejí na kulturních akcích a vzdělávacích kurzech, spousta lidí bere knihovnu jako relaxační a odpočinkovou zónu. Po dvou covidových letech máme zase otevřenou kavárnu s příznačným názvem Andělská literárka, kde si návštěvníci mohou spolu s našimi knížkami vychutnat dobrou kávu a zákusek.


Co vlastně znamená být knihovnice? Co to obnáší? 

Teoreticky může dělat tuhle práci každý, kdo umí číst a psát. Ale podle toho by to pak vypadalo všelijak, takže za mě musí člověk být srdcař, mít rád knihy a vyznat se v literatuře. A co to obnáší? Neustále sledovat novinky v literárním světě, vzdělávat se, umět komunikovat s lidmi. Knihovník je vždy tak trochu učitel, psycholog i kamarád. :)


Ptají se tě lidé na tvé knižní tipy? Chtějí, abys jim doporučila knihy ke čtení? 

Ano, ptají se a někteří chodí rovnou s prosbou, abych jim něco vybrala.


Rozmlouvají s tebou čtenáři o knihách? Sdělují ti své názory? 

Někteří čtenáři se rádi o své dojmy dělí, což vítáme, protože můžeme jejich názory tlumočit dalším zájemcům o dané knížky. Navíc takové povídání pro spoustu lidí působí jako terapie, někdy jsme jediní, s kým si můžou (nejen) o čtení popovídat.


Kdybys měla možnost vybrat si jakékoliv povolání, stala by ses znovu knihovnicí?

Ano, pro mě je moje práce srdcovou záležitostí. Když pominu školková léta, kdy jsem chtěla být popelářkou :)), vždy u mě vítězily knížky a na knihovnu jsem si i hrála. 


Komentáře