Recenze: YORRÂN – JEDNOU TĚ NAJDU (Jan Dobšenský)

 Do třetice všeho dobrého

Yorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství Kknihy

Za recenzní e-knihu děkuji autorovi Janu Dobšenskému.
Chci zakoupit tento titul!


Jan Dobšenský, literát z jižních Čech zve čtenáře na jízdu krajinou fantazie. Pro svůj epos vytvořil obsáhlý a barevný svět, ve kterém očividně rád tráví čas. Takový dojem alespoň vyvolává návštěva webu, kde vystavuje portréty hrdinů, propracované mapy, erby i povedené ilustrace znázorňující válečníky různých fantasy ras.

Pokud se také rádi propadáte do fiktivních literárních říší, mohlo by vás zajímat, jak si poradil s třetím pokračováním své ambiciózní ságy. Na našem webu si můžete přečíst i hodnocení předchozích přepracovaných dílů V časech stínu (1.) a Z prachu cesty (2.).

Yorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství KknihyYorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství Kknihy
Zdroj: e-kniha

Třetí část eposu dává vyniknout především charakteru Ekrama Dhara, válečníka, který celý život platí za svůj lid daň z krve. V dětství byl odevzdán spolu s mnoha dalšími jako hrůzná platba za mír, přišel o rodinu, kořeny, málem zapomněl i mateřskou řeč. Po mnoha letech nyní pomalu procitá ze slepé poslušnosti svým pánům a zpočátku tápavě, ale čím dál rozhodněji se pokouší pochopit své předurčení a naplnit osud. Stává se vyslancem ve skalním městě obklopeném vyprahlou pouští a nachází lásku, kde by se nikdy neodvážil ji hledat. Exoticky krásná a nezvykle vzdělaná orientální princezna je okouzlena jeho příběhy z cest a žádá, aby ji učil cizí jazyky – a brzy i více.

„Bije jako splašené,“ řekla Nidar tiše, když mu položila ruku na srdce a zdvihla k němu oči. Ekram se podíval do těch tmavých tůní a spatřil v nich touhu a vášeň. To stačilo, aby se přestal ovládat. (str. 316)

Další postavou, které se dostává prostoru, je sličná Parsa z rodu Góniů. Dívka z oázy na okraji Velké pouště, zamilovaná až po uši do mladíka, jehož dostal na vychování její otec. Nejsou pokrevní sourozenci, ale jelikož spolu vyrůstali, její okolí takový vztah neschvaluje a odrazuje ji od bláhových snů. Brzy se však její vášni postaví do cesty horší věci, než nesouhlas rodiny. Oázu dobudou pouštní bandité a ona musí uprchnout. Přejde nehostinnou písečnou pustinu a objeví skryté dary. Bude však to, co se naučila, stačit? A dokáže své vědomosti využít skutečně správně?

Hlavní hrdina eposu, Abarhil, se tentokrát projevuje velmi málo. Konečně se dozvěděl pravdu o svém původu – nebo alespoň tu část, kterou mu dokázala vysvětlit jeho adoptivní matka – a vydává se pátrat po dalších střípcích své minulosti.

Každá z postav něco hledá a všechny doufají, že to jednou najdou.

Yorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství KknihyYorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství Kknihy
Zdroj: e-kniha

Jako u předchozích dílů rámuje hlavní příběh rozhovor starého mnicha a dvou princů za hvězdné noci na opuštěném ostrově. Stařec se tak stává fiktivním vypravěčem, který v er-formě ukazuje děj z úhlu pohledu různých postav.

Toto krátké uvedení do děje pomáhá čtenáři najít ztracenou nit a rychle se po delší odmlce opět chytit.

Vývoj charakterů je pozvolný, k čemuž rozsah díla poskytuje dostatek příležitostí. Oceňuji především, jak spisovatel uchopil moment přiznání Abarhilovy nevlastní matky. Velice povedená je i Ekramova milostná linka a jeho přerod z poslušného vojáka v suverénní osobnost.

Postavy se chovají logicky nebo alespoň pochopitelně v rámci nastavených pravidel a zvoleného temperamentu. Znalost lidských povah a reakcí není Janu Dobšenskému cizí. Co by se místy dalo vytknout, je jistá topornost při převádění chování protagonistů do literárního ztvárnění. Způsobují to většinou dialogy, které mají sklon sem tam působit knižně a neživě.

Styl všech dosud publikovaných pokračování Yorrâna je konzistentní, stále se drží mírně patetického až archaického tónu. Na mnoha místech je však znát obrovský posun ve spisovatelském řemesle. Vyprávění většinu času lehce a pohodově plyne a navozuje pocit, že si vychutnáváte zcela profesionální dílo. Čtenář (alespoň v první části knihy) není rušen neobratnostmi nebo chybami. Nemohu to tvrdit s určitostí, ale zdálo se mi, že ke konci překlepů mírně přibylo.

Yorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství KknihyYorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství Kknihy
Zdroj: e-kniha

Jednou tě najdu nabízí i veršované pasáže. Na svých sociálních sítích autor zmiňuje, že schéma poezie kopíruje středověké sonety a jejich tvorba patřila k nejobtížnějším částem psaní. Básně jsou zajímavé, ale na můj vkus je jich až dost, a ačkoliv nabídnou i půvabné obrazy, výrazně zpomalují plynutí.

Snem se plachý motýl na mou snáší dlaň.
Srdce na váhy osudu lásku vkládá, 
ten neúprosný pán však po něm žádá, 
nejdřív splatíš z minulosti krutou daň.
Lásce ochotně splácím tu těžkou daň.
--- Věř, že jednou tě najdu
a do tvé pak vložím svoji dlaň. (str. 332)

Do tohoto pokračování ságy se nevešla žádná epická bitva, v jejíchž popisech Dobšenský exceluje, avšak zařadil alespoň několik sympaticky svižných akčních scén. Přílišnou popisnost z dřívějška omezil, takže se odvíjejí v rychlém tempu, což jim prospívá.

Z celého eposu je cítit vášeň pro nejrůznější světová etnika a jejich historii. Způsob, jímž jsou spleteny střípky skutečných národních kulturních odkazů do zcela nové mozaiky, která zároveň působí uvěřitelně a velice živě a barevně, je fascinující a prozrazuje na svého tvůrce, že má velký všeobecný přehled.

Jste-li fandové složitě a promyšleně konstruovaných fantasy světů a anotace Jednou tě najdu vás zaujala, přijměte varování: Ságu je nutné číst od prvního dílu, přeskakovat silně nedoporučuji, neboť ani jeden nefunguje samostatně.

Yorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství KknihyYorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství Kknihy
Zdroj: e-kniha

Kniha je zřetelně součástí většího celku, takže je obtížné vyhledat její dramatický oblouk. Zdá se, jako by celý tlustospis byl ve skutečnosti jen kapitolou něčeho, co by se snad dalo nazvat super nebo giga románem, který by ovšem technicky nebylo možné vydat najednou. Dle předchozích dílů a dalších indicií usuzuji, že se nyní nacházíme na počátku druhého dějství té obří dějové klenby a jsem opravdu zvědavá, zda spisovatel dokáže ukočírovat množství rozběhnutých zápletek a příběhových vrstev.

Publikaci opět provází výborné ilustrace od Petera Eliáše a Pavla Talaše. Také oni se viditelně stále zlepšují.

Jako i v dříve vydaných Yorrânech se ani zde nedá vyhnout spoustě specifických a originálních časových údajů, pozdravů, titulů a místopisných názvů. Po přečtení třetí Dobšenského bichle se v nich začínám konečně částečně orientovat a dokonce si je i docela užívat, což ovšem neznamená, že by jich nemohlo být alespoň o trošičku méně.

Máte-li rádi podžánry historické a dobrodružné fantasy, nenechte si tento obsáhlý počin utéct. Je nevtíravě napínavý, sympaticky inteligentní a nabízí mnoho hodin příjemného čtení.

Yorrân: Jednou tě najdu, Jan Dobšenský, Ilustrace: Peter Eliáš, Pavel Talaš, nakladatelství Kknihy
Zdroj: e-kniha


Anotace:
Na počátku každého skutečného příběhu je sen, který následuje touha po jeho naplnění. Má-li hrdina dostatek odvahy, vydá se na osudovou pouť, která však bývá málokdy přímočará, a brzy narazí na zkoušky, které prověří jeho odhodlání. Slepé cesty, chybná rozhodnutí, falešné rady i ztráta víry způsobují, že putování se mění ve strastiplné hledání. Stejné je to i s našimi hrdiny, kteří zatím tápou, bloudí a ztrácí se.

Abarhil zjišťuje, že kromě domova ztratil ještě něco mnohem důležitějšího – své kořeny. A právě tady, v okamžiku rozhodnutí najít odpověď na otázku, kdo je, začíná jeho opravdový příběh. Ekram dochází k trpkému poznání, že sny nemusí být vždy v souladu s naší cestou, a když už víme, co je naším cílem, už nelze kličkovat. A konečně, Parsino putování je důkazem, že utrpení a strádání často bývá nelehkou cestou k objevení darů, které nám osud pro tento život přichystal.

Už vědí, že život nikomu nic zadarmo nedává, ale ještě netuší, že osidla a léčky mohou být zahaleny do pozlátka slávy a dočasného úspěchu. Slepá ulička, na jejímž konci čeká sázka na vlastní život, je v takovém případě trpkou odměnou za licoměrné rozhodnutí. Přitom času už mnoho nezbývá, obloha je stále temnější a přicházející bouře nevěstí nic dobrého. V jejím stínu dozrává dlouho očekávané ovoce. Jaké bude? Sladké, kyselé, či dokonce jedovaté? Příběh ještě nekončí, a tak věřme, že každý, kdo hledá, jednou najde.

E-book – Jednou tě najdu – obsahuje přepracované texty, které byly obsažené v knihách Psanec a Údolím stínů (2017) a v knize Zvol život (2018).


Nakladatelství: KKnihy
Série: Yorrân (3.)
Ilustrátor: Peter Eliáš, Pavel Talaš
Rok vydání: 2022
Žánr: epické fantasy
Počet stran: 596
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře