Recenze: POSTNÍ KUCHAŘKA (Pavel Drdel)

Od kořene po nať

Postní kuchařka (Pavel Drdel, nakladatelství Smart Press)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Smart Press.
Chci zakoupit tento titul!


Spisovatel Pavel Drdel měl v dětství dva sny, být kuchařem a spisovatelem. Ten první si splnil už kdysi a ten druhý nyní vydáním své Postní kuchařky. Strakonický rodák je ambasadorem sbírky Post(n)i se a šéfkuchařem restaurace Sůl a Řepa. Ve svém podniku spolupracuje s malými farmáři a místními dodavateli, k čemuž nabádá rovněž i ve své publikaci. 

Kuchařský debut obsahuje také předmluvu Jak česká mrkev pomáhá. Text napsala ředitelka Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE jako takové poděkování autorovi, který byl ambasadorem sbírky, jež finančně podpořila lidi v nouzi z pěti zemí. Ke všemu honorář za tuto knihu Pavel Drdela předává projektu Postní sbírky, takže i vy můžete koupí knihy projekt podpořit. 

Postní kuchařka (Pavel Drdel, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky

V úvodu se poučíte o postním období, ale také o tom, jak titul používat. Je totiž rozdělený na čtyři části. Zaprvé pasáže o půstu z hlediska křesťanských a lidových tradic a z hlediska přírodního koloběhu a lidského zdraví. Naleznete i klasické postní recepty našich předků a samozřejmě moderní recepisy kuchaře Pavla Drdela – předkrmy, polévky, saláty, hlavní chody, rozdělené podle ročních období. V závěru je podstatná kapitola s názvem Spíš, poučující o uchování a fermentaci zeleniny. Nechybí zajisté ani slovníček, jelikož některé pojmy nemusí čtenář znát. 

Publikaci o své texty obohatilo několik lidí, kteří se vyjadřují k postnímu období a přibližují vám jej. 
  • Pavel Ruml, vojenský kaplan
  • Martina Viktorie Kopecká, farářka Církve československé husitské 
  • Martina Boledovičová, zakladatelka nakladatelství Smart Press a spoluautorka Tradináře
  • Monika Kindlová, spoluautorka Tradináře
  • Hanka Zemanová, spisovatelka knih Biokuchařka, BioAbeceda, atd. 

Postní kuchařka (Pavel Drdel, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky

Recepty, kterých je více než osmdesát,
 mají jednoduchý popis a seznam surovin. Tučně informace, týkající se jiných recepisů, které v knize naleznete nebo také ve velkém formátu textu informaci o tom, co kuchař využívá při vaření a co doporučuje také vám. V dnešní době se třeba hodí, že upřednostňuje řepkový olej a připravuje většinu recepisů právě s ním. 

Návody pokrmů jsou dělené na roční období, ale možná některým čtenářům bude chybět rozdělení na polévky, hlavní chody atd., jelikož takhle budou muset kupříkladu listovat pasáží Zima a objevovat, co nabízí. Ovšem mohou samozřejmě využít pro snadnější orientaci abecední rejstřík. 

Postní kuchařka (Pavel Drdel, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky

Pokud předpokládáte, že pokrmy budou vegetariánské, tak máte samozřejmě pravdu. Ale jak vždy říkám já, maso se kdykoliv a kamkoliv dá přidat. Ovšem už by to zřejmě neplnilo účel půstu. To už je ale na vás. 

Kapitola Spíž přináší nápady a recepty, vlastně celkem šedesát návodů, na několik možností uskladnění potravin, zejména zeleniny. 
  • Sušené 
  • Nakládané 
  • Fermentované 
  • Pesta
  • Omáčky
  • Nápoje a sirupy
  • Oleje
  • Ostatní dobroty, kde naleznete třeba návod na přípravu Kvásku či čočkové klobásy. 
Postní kuchařka (Pavel Drdel, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky

Z pole do kuchyně je pasáž, věnována farmářům a malovýrobcům. Jedná se vlastně o podporu a postrčení k nákupům u našich farmářů namísto, abychom nakupovali v supermarketech. 

Součástí jsou samozřejmě barevné fotografie, které přímo vyzývají k tomu, abychom jídla uvařili a ochutnali. K tomu také několik fotografií autora či lidí, kteří do publikace přispěli, či hodících se fotek. 

Postní kuchařka od kořene po nať je spíše pro ty, kteří se opravdu rozhodnou věnovat se půstu a zajímat se o něj. Jestli je pro vás téma neznámé, možná ho neoceníte, ale můžete získat nové znalosti ohledně tradic postního období, ale i receptů. Tahle kvalitní kuchařka se rozhodně v kuchyňské knihovničce neztratí. 

Postní kuchařka (Pavel Drdel, nakladatelství Smart Press)
Zdroj: archiv recenzentky



Anotace:
Půst nabírá různých podob dle dané tradice a náboženství. Nejběžnější je vzdát se na určitou dobu masa. Postní kuchařka Pavla Drdela ukazuje, že to nemusí znamenat ochudit se o dobrou chuť jídla nebo radost z vaření. Navzdory používání lokálních a sezónních potravin představuje pestré pokrmy ze zeleniny, luštěnin a občasného mléka nebo vajec.

V kuchařce Pavla Drdela najdete i text o významu půstu v křesťanství od farářky Martiny Viktorie Kopecké, povídání o sezónní stravě se zaměřením na postní období od Hanky Zemanové, autorky zásadních knih o zdravé výživě i ochutnávku receptů od Martina Jiskry, šéfkuchaře restaurace zájezdního hostince U Jiskrů a Petra Klímy, šéfkuchaře bistra Country Life a autora tří veganských kuchařek.


Nakladatelství: Smart Press
Rok vydání: 2022
Žánr: kuchařka
Počet stran: 200
Vazba: pevná 

Komentáře