Recenze: NEPEČENÉ DEZERTY KATEŘINY A. (Andrea Čekanová)

Dezerty s příchutí bolesti

Nepečené dezerty Kateřiny A. (Andrea Čekanová, nakladatelství Moba)

Za recenzní výtisk děkuji autorce Andree Čekanové.
Chci zakoupit tento titul!


Andrea Čekanová vyrostla na vesnici v Brdech, kde se formovala její láska k přírodě. Nakonec se však přestěhovala do Plzně, kde žije s manželem a vychovávají společně tři holčičky. Psaní bylo již od dětství jejím koníčkem a k její prvotině Nepečené dezerty Kateřiny A. ji inspiroval smutný případ spisovatelky Simony Monyové, která byla zavražděna svým manželem. I já milovala knihy paní Monyové, takže jsem se na počin Čekanové velmi těšila.

Kateřina Aronsonová žije ve velkém krásném domě a je obklopena luxusem. Má dvě zdravé děti, které jsou již téměř dospělé. Vypadá skvěle a o svůj vzhled dbá do nejmenšího detailu. Její manžel Albert podniká v realitách a celé toto pohodlí jí zajišťuje. Ona vede svůj obchod s klavíry Bé tón a zdá se, že jí nic nechybí. Je tomu opravdu tak? Mezi přepychovými bankety se smetánkou však něco nehraje. Navenek je Kateřina šťastná a bezproblémová, ovšem na domácí půdě se mění v ustrašenou a poslušnou puťku, a pokud se jen na malou chvíli rozhodne odporovat svému manželovi, stihne ji krutý trest. 

Jednoho večera je manželem odvlečena na další nudnou obchodní večeři, mimo přátel Davida a Markéty, se setkají i s dalšími dvěma muži. Jeden z nich Zbyněk má velký zájem o práci u Kateřiny v krámě. I když je k jeho zaměstnaneckému poměru přinucena téměř násilím, nakonec je za něj ráda. Roztočí to kolotoč událostí úplně novým směrem. Jak dopadne hon na kočku a na myš?

Ústředním tématem je domácí násilí. Navenek spořádaný manžílek a obětavý otec Albert se za zavřenými dveřmi mění v monstrum, které nemá s ničím slitování. Manželku znásilní a ponižuje kdykoliv se mu zachce a ona vše trpně a mlčky snáší a před dětmi udržuje iluzi rodinného klidu a zázemí. Modřiny maskuje za šátky a make-up, roztržené lokty za nešikovné uklouznutí na schodech. Tohle však nejde vydržet věčně a temno pomalu vyplouvá na povrch.

Nešlo jen o fyzické násilí, Albert žil v dojmu, že manželka je ve vlastnictví muže, protože nosí jeho příjmení. Nejenže si ji může brát, kdy chce, ale žena se musí také automaticky o všechno postarat. O děti, dům, zahradu a teplé večeře. Vyprat, vyžehlit, uklidit. Sex. V našem případě jsem sloužila i jako módní doplněk místo manžetových knoflíčků. (str. 147)

Děj sledujeme ve dvou rovinách. Minulost a začátky vztahu mezi Kateřinou a Albertem a současnost, kdy jejich osmnáctileté manželství pomalu, ale jistě ztroskotává. Příběh je psaný ich formou a vtahuje nás tak přímo do Kateřininy mysli.
Nebere si servítky a popisuje svůj život syrově, bez zbytečných vytáček jde rovnou k tomu nejtemnějšímu. Její dětství nebyl zrovna ideální, otec ji opustil a matku alkoholičku moc nezajímalo, co její dcera zrovna dělá. Nejspíše proto, bylo její okouzlení Albertem tak rychlé, hned si ji omotal kolem prstu a pomalu začal její život uzurpovat a vynucovat si stoprocentní poslušnost a slib doživotní lásky a péče. Ani Albert nepochází z ideálních rodinných poměrů a skrývá mnoho tajemství. 

V retrospektivní části se seznamujeme s jeho sestrou Alžbětou, ke které ho váže silné sourozenecké pouto. Mezi další charaktery patří Markéta, jediná kamarádka Kateřiny, která má svých problémů také více než dost. Posledním důležitým hrdinou je Zbyněk, bratr Markéty, který po dlouhém čase stráveném v Anglii, přijíždí zpět do Čech hledat štěstí a práci, stává se Kateřininým důvěrníkem a přítelem. 

Dějová linie vás může zaujmout od první strany a to díky formě deníkových zápisů naší hrdinky, kde bez příkras věcně popisuje svůj život po boku psychopata. Nelze s ní nesoucítit. Žánrové zařazení je psychotriller, ale dají se zde najít i prvky detektivky. Napětí v závěru by se dalo krájet. Je to jedna velká akční jízda. Postavy, jejich jednání a dialogy jsou uvěřitelné, avšak závěrečné odhalení bylo trochu zbrklé a předvídatelné.

Oba časové úseky jsou vyprávěny vhodně zvolenou ich-formou. Jazyk je hovorový, plný přímé řeči a okořeněný troškou vhodně zvolených vulgarismů dodávajících Albertovi na krutosti. Občasné naturalistické scény jsou vykresleny věrohodně. Vytkla bych pár nepropracovaných dějových linek, například Kateřina si šetří na antikoncepční tělísko, které si pak stejně nepořídí. Proč? V momentě, kdy peníze našetří, už se autorka tomuto detailu nevěnuje.

Cílovou skupinou jsou všichni, kteří milují knihy, co mají rychlý spád, překvapivé nechávající čtenáře v nejistotě. Citlivé duše, které si libují v knihách, jež mají přesah a nesou důležité poselství.

Můj subjektivní názor? Jak už bylo na začátku zmíněno, námětem byla vražda Simony Monyové. Po dočtení už takový dojem nemám, kauzu jsem sledovala a má k naší knize velmi daleko. Tento fakt mě trošku zklamal. Informace tak působí zavádějícím dojmem, protože se nejedná o příběh podle skutečné události. Nicméně stylem Čekanové jsem nadšena, dílo je velmi čtivé a zábavné. Přestože se člověk neklepe strachy, po dočtení se dostavuje pocit nepříjemného mrazení. Oceňuji doslov na závěr, kde je zmíněna neustálá bagatelizace domácího násilí. Věřím, že pomůže problém více dostat do povědomí společnosti.


Anotace:
Co mají společného nepečené dezerty a domácí násilí? Všechno, řekla by Kateřina, toho času vzorná stepfordská panička. Nepečené dezerty je ten poslední soubor v počítači, který by její manžel otevřel. Proto zde ukrývá deník, v němž zpytuje svědomí a vysvětluje, že ne vždy se věci mají tak, jak se na první pohled zdá. Obzvlášť to platí o Albertovi, jejím manželovi, který světu ukazuje pouze své lepší já. To horší si šetří na doma. Zná Kateřina všechny jeho tváře, nebo ji může ještě něčím překvapit? Co je motivací jejího nového zaměstnance, který naléhá, aby neodkládala řešení svých problémů? A kam zmizel realitní makléř, který si kromě úplatku vyžádal na Albertovi společnost jeho ženy? A co když je tu tajemství, které vyrazí dech i těm nejotrlejším? 

Nakladatelství: Moba
Rok vydání: 2022
Počet stran: 240
Žánr: psychotriller
Vazba: pevná

Komentáře