Rozhovor s Oldřichem Suchým alias Zaníceným knihkupcem: „Instagram je vizuální prostor a já jsem hračička.“

Oldřicha Suchého zřejmě budete znát jako Zaníceného knihkupce, který je na Instagramu hodně v kurzu a prostřednictvím osobitých příspěvků nám přináší zajímavé knižní tipy! Co vlastně obnáší povolání knihkupce a jak on sám vnímá jako čtenáře? Jací autoři jsou právě teď nejvíce čtení a co jsou to vlastně Klasikomilové? 

To a mnohem více se dozvíte v našem rozhovoru, ve němž nám tvůrčí instagramer zodpověděl mnohé. Děkujeme za rozhovor i poskytnuté fotografie! 

Oldřich Suchý alis Zanícený knihkupec a audiokniha Příběhy z mezisvětů (Patrick Griel)
Zdroj: archiv Oldřicha Suchého


Jaké je to být knihkupcem a co všechno takové zaměstnání obnáší? Dovolíte nám nahlédnout do zákulisí?

Být knihkupcem je hlavně dost zábavné a pestré, ač se to na první pohled nemusí tak jevit. Každý den přináší nová knižní setkání, stále je potřeba nějaké místo v prodejně upravovat, přestavovat atp. Pochopitelně toto zaměstnání obnáší styk s lidmi. A tak se stává, že se potkají sobě blízké duše, které naváží zajímavý dialog. Když mají štěstí, vznikne pěkný důvěrný vztah, kdy jako knihkupec už vím, co pro onoho člověka je vhodné ke čtení, byť o tom třeba ani nevěděl. Například mám zákazníka, který mi tvrdí, že jsem mu trochu změnil jeho čtecí okruh. A je za to rád.


Na Instagramu @zaniceniknihkupec vynikáte díky netradičním a originálním kolážím i videím, které někoho fascinují a jiného možná trochu děsí. Co stálo za jejich zrodem? 

Doufám, že je více té fascinace. (Směje se). Instagram je vizuální prostor a já jsem hračička. Od dětství mě zajímal film, animace a výtvarno. To vše se až po letech projevilo právě na Instagramu. Nejprve jsem začal úplně obyčejnými fotografiemi knih na stole atp. Ale přiznejme si – je to nuda. Posléze do fotografií pronikl červený dřevěný panáček, určitý symbol Kosmasu. A to už byl jen krok k tomu změnit se právě v toho panáčka. A v současné době už ve většině případů vstupuji přímo do samotné ukazované knihy – s nadhledem, ale úctou, protože stále tvrdím, že třeba na té knižní fotografii má být hlavní právě ona kniha. O ní to je. Všechno okolo, co se třeba vyjadřuje k obsahu, je jen dekorace, která mě při čtení napadla. 


Na sociálních sítích se představujete jako virtuální knihkupec. V jakém knihkupectví vás můžeme navštívit osobně? Prozradíte? :)

Profesi se věnuji přes dvacet let, poslední tři roky patřím do stáje firmy Kosmas, přičemž „bydlím“ v pražské pobočce Perlová. Právě odtud každý den ukazuji v tzv. stories přehlídku všeho zajímavého nového čtiva, kterého se nám právě toho dne dostalo.

Oldřich Suchý alis Zanícený knihkupec a kniha Poupátka (Hana D. Lehečková)
Zdroj: archiv Oldřicha Suchého

Na instagramovém profilu představuje pěknou řádku knih. Máte ale své oblíbence?

Těch je opravdu mnoho. Je v tom jistě velký kus sentimentu, že v mém srdci sídlí tolik autorů. Ani je vlastně nechci vyjmenovávat, mám rád všechny ty, co mám rád. Když mě nějaký autor zaujme, mám potřebu zkoumat další jeho díla. Také velmi rád sleduji návaznost a příbuznost některých autorů, baví mě ty souvislosti. 


Můžete nám prozradit něco o sobě? Jaký jste typ čtenáře? 

Jsem čtenář intuitivní, nedělám si žádné předem stanovené plány co a kdy budu číst. Většinou při čtení jedné knihy si má hlava ujasní následující titul. Jsem pravý beletrista, byť bych rád sáhl po literatuře faktu, ale to se mi věru již dlouho nepodařilo. Asi že je té zajímavé beletrie stále hodně. 

Ve většině se věnuji vždy jen jedné knize, nemívám jich rozečtených několik. Čtu hodně, čtu rychle a téměř všude. Umím to i za chůze – na rovném povrchu. Takhle jsem třeba kdysi před lety hltal právě vydaný díl Harryho Pottera. Některé knihy prostě nemůžete odložit. A já nerad odcházím od rozečtené kapitoly.


Mohl byste našim čtenářům doporučit nějaké kvalitní české knihy? 

Asi je to jako se dřívím a lesem, ale ze současné doby všem doporučuji Šikmý kostel Karin Lednické. Postavy z něj pro mě nejsou fiktivní. A ony opravdu nejsou, byť se třeba v jedné postavě snoubí tři skuteční lidé. Cítím k nim ale velkou úctu – a tu zase cítím u samotné autorky. Myslím, že to je právě to kouzlo, které si podmanilo tolik čtenářů. 

A pak také moc rád ukazuji na titul Rozsypaná slova, biografická román o Karlu Poláčkovi. Rozhodně čtenáře naláká k přečtení samotného K.P., ale také mu vzdává silný hold. A když budete mít štěstí, tak s vámi zapracuje stejně jako se mnou. 

Oldřich Suchý alis Zanícený knihkupec a kniha Honzlová (Zdena Salivarová)
Zdroj: archiv Oldřicha Suchého

Jací čeští autoři jsou podle vás právě teď v kurzu? 

Ta největší jména současnosti jsou Soukupová, Mornštajnová, Hartl, právě paní Lednická, Horáková, Lukášková, Rudiš, Čapek, Hrabal, Pavel a Kafka (podle toho, kam ho řadíte).


Jste taktéž zakladatelem klubu #klasikomilove. Povězte nám o něm více. Kdy, jak a proč vznikl. Jestli se mezi čtenáři uchytil. Zda s ním máte nějaké větší plány do budoucna. 

Stalo se to v září roku 2020, kdy jsem se večer zadíval do jedné ze svých knihoven, která je klasiků plná. A uvědomil jsem si, že je jich tam sice hodně, ale mnoho jsem jich ještě nečetl. A že by se třeba našel někdo, kdo by je se mnou rád přečetl. Vznesl jsem tedy na svém účtu skromný doraz, jestli se někdo nepřipojí. Čekal jsem nás pět. A je nás sto padesát. Fungujeme na jednotlivá čtenářská kola, která jsou vždy např. žánrově vymezena. K jeho splnění stačí přečíst jeden z nabídnutých titulů, ale jsou mezi námi tací, kdo si dají vše z našeho pestrého menu.

Klasikomilové se uchytili opravdu velmi dobře. Velké slovo v nich mají sami členové, protože vždy mají možnost zasáhnout do budoucího dění/čtení. Tato volnost je doufám příjemná nejen mé osobě, ale hlavně jim. Mou největší odměnou jsou jejich krásné fotky a zprávy, když je nějaká (třeba mnou preferovaná) kniha okouzlí.


Jakou českou klasiku jste v rámci klubu už přečetli a kterou se číst chystáte? 

Největší ohlasu se v Klasikomilech dostalo románu Neviditelný od Jaroslava Havlíčka. Byl jsem opravdu překvapen počtem lidí, kteří tento skvělý román nikdy nečetli, dokonce o něm ani neslyšeli. O to větší byla radost, když si všechny svou mocí tak podmanil. V současném kole (Spisovatelky celého světa) našla své místo Karolina Světlá a opět od našich členů získává hlavně ovace. Jisté pak je, že nás v nějakém dalším budoucnu čeká samostatné kolo české literatury – a to pak bude výběr opravdu těžký, neboť nejsme na zajímavé autory nijak chudá země.

Oldřich Suchý alis Zanícený knihkupec a kniha Pět úkolů pro Rudolfa (Pavla Šebková)
Zdroj: archiv Oldřicha Suchého

Mimo Instagramu vás nalezneme také na Youtube kanálu Zanícený knihkupec, kde zveřejňujete neméně kreativní videa. Můžeme vás na internetu najít ještě někde jinde?

I ten Youtube kanál valně nežije. Ukázalo se, že „doma“ jsem opravdu na Instagramu. Je na něm možné téměř vše – a nejvíc se mi líbí bezprostřední rychlá reakce jak z mé strany, tak ze strany mých diváků.


Jsou nějaké knižní novinky, na které se v tomto roce nejvíce těšíte?

Může se stát, že mi nebudete věřit, ale těším se na všechny. Ale nejvíc na ty, které jsem ještě nikde v žádném výhledu neviděl. Skrytá překvapení osudu, s nimiž se pak moc rád právě na svém instagramovém účtu pochlubím.


Komentáře