Recenze: MAMI, MÁM HLAD (Jana Šmíd Winterová)

 Kuchařka pro nejmenší

Mami, mám hlad (Jana Šmíd Winterová, recepty pro děti do jednoho roku, nakladatelství Grada), kuchařka

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Grada.
Chci zakoupit tento titul!



V nakladatelství Grada zaměřené na světovou beletrii či učebnice, najedete také kuchařku od české autorky Jany Šmíd Winterové. Receptář Mami, mám hlad,  vychází z autorčina Instagramu @matka_v _kuchyni zaměřeného na jídelníček těch  nejmenších. Měla by obsahovat ty nejlepší tipy a rady určené maminkám, které začínají s příkrmy. Co vše publikace nabízí? Na to se podíváme v následující recenzi. 

Co uvařit? Jak to uvařit? Převařovat kojeneckou vodu? Na páře? V hrnci? A mám tu zeleninu oškrábat? Stovky otázek se vynoří v mysli nejen novopečené maminky, ale prostě maminky, jakmile začne uvažovat o jídle pro své děťátko. V současné době je tolik rad a možností, jak vařit a co dávat a nedávat malým dětem… a někdy je toho tolik, že se v záplavě informací jednoduše ztratíte. A pak tu jsou knihy – informace na jednom místě. 

Mami, mám hlad (Jana Šmíd Winterová, recepty pro děti do jednoho roku, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky


Titul Mami, mám hlad startuje od čtvrtého měsíce života dítěte a končí v jednom roce. Nabízí nejen hlavní chody, ale také snídaně či svačiny. V Předmluvě je jasné upozornění, že autorka není odborníkem na výživu a jedná se pouze o laické doporučení. Něco jako maminka radí maminkám. Hned na úvod je čtenář vhodně informován o tom, jak s knihou pracovat a orientovat se v ní. Výhodou je, že spisovatelka doporučuje jak na první příkrmy, nebo jak je vhodně uchovávat. Vše potřebné, tedy naleznete na začátku a nechybí ani dvojstránky pro psaní vlastních poznámek. 

Mami, mám hlad (Jana Šmíd Winterová, recepty pro děti do jednoho roku, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky


Kuchařka je barevná, proto je škoda, že barvy, které oddělují jednotlivé měsíce, jsou mdlé a ne tak jednoznačně odlišné na první pohled. Hodně uživatelů by jistě ocenilo, kdyby u barev byly doplněné konkrétní měsíce, od kdy jsou jídla vhodné podávat. Mnoho receptů je doplněno tipy – úprava pro maminky, kde autorka radí jak jídlo dochutit či obohatit i pro dospělé. Porce jsou těmito nepatrnými radami zvýšené, tak aby to pro maminku popřípadě pro celou rodinu vystačilo. Z mého pohledu je pro přehlednost vhodnější, aby suroviny a gramáže odpovídaly porci pro jedno dítě.

Předložené nápady určitě dobře poslouží těm, kteří potřebují inspirovat jak pro dítě vařit, ale za studnici vědění knihu považovat nemůžete. Brzo zjistíte, že jsou si recepty hodně podobné anebo se později opakují jako například První lečo od 8. měsíce a Lečo od 10. měsíce. Rozdíl je pouze v absenci a použití suroviny. Jiné názvy předpisů jsou i zavádějící jako Chilli con carne – nemusíte se bát hlavní ingredience je vynechána a dětské jazýčky ušetřeny. 

Mami, mám hlad (Jana Šmíd Winterová, recepty pro děti do jednoho roku, nakladatelství Grada), kuchařka
Zdroj: archiv recenzentky


Když to shrneme, kuchařka Mami, mám hlad obsahuje místy zajímavé možnosti, nebo nápady, jenž stojí za vyzkoušení. Některé receptury jsou časově náročnější, jiné spočívají v rozmačkání či rozmixování jedné potraviny s druhou. Osobně bych dala přednost zlepšení orientace stylem 'otevřu a vidím'. V konečném verdiktu titul hodnotím jako zajímavé doplnění instagramové stránky spisovatelky.

Mami, mám hlad doporučuji těm, kteří potřebují trochu pomoci a zorientovat se na zlaté střední cestě při vyvařování svým ratolestem. Obávám se však, že ti, jež hledají novinky a větší inspiraci, mohou být zklamáni. 



Docházejí vám nápady, co připravit svému děťátku k jídlu, a hledáte inspiraci pro každodenní vaření? Tato kniha vás provede pestrým světem příkrmů pro děti do jednoho roku. Najdete zde rady, jak na rychlé a zdravé vaření z běžně dostupných surovin, i autorčiny zkušenosti s přípravou jídel pro malé dítě. Recepty jsou přehledně uspořádány podle věku dítěte a většina z nich je navíc doplněna o tipy na dochucení jídla, aby si pochutnala rovnou celá rodina. Ušetříte díky tomu cenný čas, který můžete místo v kuchyni strávit se svým děťátkem! 

Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Žánr: kuchařka
Počet stran: 168
Vazba: pevná

Komentáře