Rozhovor s Amélií Salingerovou: „Do soutěže CooBoo hledá talent jsem svůj rukopis vlastně zaslala spíše ze zoufalství.“

Amélie Salingerová, tak zní pseudonym české debutantky, která vydala prvotinu u nového nakladatelství YA čtu. Kdo se skrývá za vítězným jménem v soutěži nakladatelství CooBoo a co vlastně nabízí oceněný titul Alespoň prozatím? Prozradíme vám to i mnohem víc.

Jestli jste čtenáři knih ze žánru young adult contemporary (neboli příběhů ze současnosti pro čerstvě dospělé), tak se po této vizuálně vyladěné novince rozhodně poohlédněte. Již brzy totiž vychází i brožované vydání, nicméně na stránkách nakladatelství je ještě stále k dispozici knižní box se všemi knihomilskými dárečky a bonusovými kapitolami. Na takové vydání běžně na české scéně nenarazíme, pojďme se na něj tedy podívat blíže! Autorce děkuji za rozhovor i poskytnuté fotografie. 

Zdroj: archiv nakladatelství


Anotace: 
„Říká se, že láska je jako choroba... A já jsem se jí nakazila v době, kdy celý svět mluvil o jiné nemoci.“  
 
Romantická feel-good contemporary od vítězky 2. ročníku literární soutěže CooBoo hledá talent. 
 
Marina vždycky upřednostňovala fiktivní kluky před těmi skutečnými. Když se však konečně zakouká do svého spolužáka a domluví si s ním rande, zavírají se kvůli pandemii koronaviru školy a Marina se společně s rodinou dočasně stěhuje na chatu poblíž Českého ráje. Nejenže se kvůli tomu její vysněná schůzka odkládá na neurčito, ale zároveň jí pobyt daleko od domova znepříjemňuje přibližně stejně starý soused, který ji nemá příliš v oblibě. Co jiného však dělat celé dny na samotě než se snažit zjistit, proč tomu tak je?


S jakými pocity jste posílala svůj příběh do soutěže CooBoo? Věřila jste, že se umístíte tak vysoko? 

Do soutěže CooBoo hledá talent jsem svůj rukopis vlastně zaslala spíše ze zoufalství. :) Již několik měsíců předtím jsem se marně snažila nabízet svůj příběh nakladatelstvím včetně CooBoo, ale bohužel jsem se do té doby nedočkala odpovědi. Do soutěže jsem se zapojila spíše z důvodu, abych nepromrhala příležitost, ale ne, rozhodně jsem nevěřila, že se umístím tak vysoko. :) 


Knihu tedy mělo vydávat zavedené nakladatelství CooBoo, ale vy jste se nakonec rozhodla pro vydání pod nakladatelstvím YA čtu. Můžete nám povědět důvod tohoto rozhodnutí? Stojí za tím právě netradiční a nápadité vydání?

Netradiční vydání, které nabízí YA čtu, se mi samozřejmě líbilo (spolu s možností rozhodovat o více věcech než ve velkém nakladatelství), ale primárně jsem si takto zvolila, protože byli první, kteří mě s nějakou nabídkou oslovili (mnohem dříve než CooBoo) a z mého příběhu byli nadšení. A to je samozřejmě pro mě jako autorku ta největší čest, když lidé, kteří by se na vydávání knihy měli podílet, jsou z knihy minimálně z poloviny tak unešení jako já. :)


Můžete nám přiblížit, co vlastně váš příběh čtenářům nabídne?

Můj příběh nabízí romantický příběh o první lásce odehrávající se napůl v Praze a napůl v krásném Českém ráji. :)

Zdroj: archiv nakladatelství

Jedná se young adult romantiku ze současnosti, kterých máme na české literární scéně poměrně hodně, ať už jde o tuzemskou či překladovou tvorbu. Čím se mimo vytříbeného vzhledu vaše kniha odlišuje? Čím může čtenáře nadchnout? 

Řekla bych, že moje knížka se rozhodně odlišuje dobou, ve které se odehrává – příběh začíná na jaře roku 2020 a myslím, že si všichni moc dobře pamatujeme, jaké události následovaly. :) To může být samozřejmě vnímáno pozitivně i negativně, pro mě to byl každopádně důvod ve psaní pokračovat – abych knížku stihla dokončit v době, kdy je stále ještě aktuální. 

Ráda věřím, že Alespoň prozatím může čtenáře nadchnout i tím, že to není jen o tom, jak se dva hlavní hrdinové dají dohromady, ale i o nástrahách prvních vztahů a všem dalším, co je s nimi spojeno, což mi nepřijde v podobném žánru příliš časté.


Jaká je ústřední hrdinka? Můžete nám ji představit? Třeba nás o to víc naláká si titul přečíst. 

Hlavní hrdinka Marina je sedmnáctiletá holka, která má jednoduše ráda, když věci dávají smysl, což se promítá do všeho, co dělá. Má ráda matematiku, pořádek, a když jí něco vrtá hlavou, raději jde a zeptá se, než aby si něco domýšlela. Je přátelská a podporující, ale zároveň je někdy trochu panovačná a velmi těžce nese prohry. :D Když jsem knížku psala, snažila jsem se všem postavám dát do vínku kladné i negativní vlastnosti, a Marina není výjimkou. 


Jedná se o samostatný příběh, nebo plánujete pokračování? 

Jedná se o samostatný příběh. Ke knize jsem napsala dvě bonusové kapitoly a jedno delší vyprávění, ale všechno jsou to opravdu spíše „bonusy“ než pokračování. Druhý díl v současnosti neplánuji.  

Zdroj: archiv nakladatelství

Inspiroval vás k příběhu nějaký román či film, nebo se jedná o inspiraci ze života? 

Jedná se v první řadě o inspiraci ze života. :) Jedinou knihu, kterou jsem při psaní měla na mysli, byla Láska za časů cholery, na kterou najdeme v příběhu několik odkazů. Jedním z nich je Alice, jedna z vedlejších postav, která je paralelou Florentina Arizy z výše zmíněného románu. Nelíbilo se mi totiž, jak tato postava v originálním příběhu dopadla, a už delší dobu jsem si říkala, že kdybych psala vlastní knihu s podobným „typem“ postavy, dala bych jí lepší konec. A přesně to jsem udělala. :)


Bylo vždy vaším snem stát se spisovatelkou? 

Bohužel nemám jinou než velmi klišé odpověď – ano. :D Moc jsem toho ale za život kromě několika povídek nenapsala, Alespoň prozatím je první kniha, kterou jsem dokončila. 


Jako debutantka jste na českém trhu prozatím neznámá. Představíte se nám, aby vás čtenáři mohli poznat blíže? 

Určitě. :) Jsem Amélie Salingerová, 26letá studentka původem z Prahy, která si jednoho dne usmyslela, že napíše knihu, a po několika měsících sebemučení se jí to podařilo. :D Kromě psaní ráda vařím, sbírám knihy (záměrně neříkám čtu, protože za poslední rok spíše hromadím) a doufám, že brzy dokončím vysokou školu.

Zdroj: archiv nakladatelství

Prozradíte nám, jak vznikl váš pseudonym Amélie Salingerová? Jedná se o spojení slov nějakých oblíbených hrdinek?

Jedná se vlastně o takové „vylepšení“ mého běžného jména, které by jinak nejspíš snadno zapadlo, už třeba jen z důvodu, že jedna autorka stejného jména již existuje. :) Nejedná se o inspiraci jménem žádných knižních hrdinek, maximálně přezdívka Mia pro Amélii je nejspíše z Princezniných deníků od Meg Cabot. 


Kdo vlastně přišel s nápadem titul tak nádherně vymazlit – vy, nebo nakladatelství? Jak je vidno, pečlivě jste se na vydání připravovala. Nádherný není jen přebal, ale taktéž ořízka a detaily uvnitř knihy. 

Moc děkujeme. :) Jako autorka jsem samozřejmě snila o krásném vydání, ale s plánem udělat vymazlenou variantou přišlo nakladatelství – bylo to součástí jejich snahy začít na českém trhu se speciálními vydáními po vzoru zahraničních boxů. 


První vydání v pevné vazbě již vyšlo. V březnu je naplánované další, tentokrát ale v brožované vazbě. Bude stejně tak vymazlené? 

Kdepak, brožované vydání bude obyčejné. :)

Zdroj: archiv nakladatelství

Proč vlastně máte dvoje vydání? U prvotin to není běžné, ale zdá se, že vaše dílo je samé překvapení. 

Brožované vydání je alternativou pro čtenáře, kteří jsou zvědaví na můj příběh, ale nezáleží jim tolik na tom „pozlátku“ kolem a nechtějí za něj utrácet peníze. Boxové vydání bylo velmi drahé na výrobu, vytiskl se tedy jen malý náklad, který byl určen primárně do YA čtu boxů jako „limitovaná edice“. :)


Netušíte, zda se od nakladatelství YA čtu dočkáme podobně vyšperkovaných knih? 

Co vím, pokud vše klapne, jak by mělo, dočkáme se dalšího boxu s podobně vyšperkovaným vydáním knihy od dalšího českého autora. :)


Vy sama se nějak do činnosti YA čtu zapojujete, nebo jste pouze autorka, která pod nakladatelstvím vydává? 

Jsem jen autorka. Do ostatních činností YA čtu se zapojují především bookstagrameři, ale to já nejsem. 

Zdroj: archiv nakladatelství

V boxovém vydání s pevnou vazbou jsou k dispozici nejen krásné sladěné záložky, dvě bonusové kapitoly, samolepky či brožurka, ale také obálky, které by se měly otevřít v průběhu čtení, jelikož doplňují děj. To je naprosto skvělý nápad, který nadchne milovníky detailů, avšak nebude čtenář, který si zakoupí pouze samotnou knihu ochuzený o podstatné podrobnosti? Dá se číst příběh bez dodatečných bonusů? 

Příběh se určitě dá číst bez bonusů, ty čtení jenom zpříjemňují. :) Ale pokud někdo uvažuje, zda si koupit samostatnou knihu, nebo i s obálkami a dalšími drobnostmi, rozhodně doporučuji i ty. :)


Bude možné zakoupit boxy i v běžných knihkupectvích, nebo je nabízíte pouze na webových stránkách YA čtu?

Boxy v knihkupectvích určitě možné zakoupit nebude, alespoň v dohledné době ne. Co jsem pochopila, knižní distribuce je cenově náročná a už takhle boxy sotva pokryjí náklady.

Zdroj: archiv nakladatelství

Otázka na závěr: Pokud byste se vy jako čtenářka zadívala na svou knihu, je něco, co byste změnila, nebo jste s výsledkem naprosto spokojená? Mohu říct, že prezentace vašeho díla na stránkách YA čtu je víc než působivá už na první pohled. :)

Moc děkuji. :) Je pár detailů, které bych ráda změnila, ale celkově jsem moc spokojená s prací, kterou jsme na knize odvedli. :)


Komentáře