Recenze: ŘÍKAJÍ MI LARS (Daniel Gris)

První díl krimi série

Říkají mi Lars (Daniel Gris, 1. díl ze série Lars, nakladatelství Mystery Press)

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Mystery Press.


O Danielovi Grisovi je těžké něco zjistit, jelikož píše pod pseudonymem. V autorském medailonku se o něm dočtete, že byl odkojen Vltavou, bude tedy pocházet z území Středočeského, nebo Jihočeského kraje. Prý byl ve třech letech prodán kočovným cikánům, ti ho ale vrátili jako nezvladatelného. Výchovou ho provázelo několik pololegálních institucí, dále vystřídal devatero řemesel. 

Autor budí dojem, že v nějaké době přičichl k policejní práci, ale možná jen z pohledu podezřelého, kdo ví. Nakonec se rozhodl pro dráhu spisovatele, na kontě má v tuto chvíli čtyři vydané knihy. Všechny jsou ze série Lars, v nichž se mísí žánr detektivky a krimi. S protagonistou; soukromým očkem se v ní vydáte na řešení zapeklitých a možná ne úplně legálních problémů.

V příběhu je nám představen hlavní hrdina pod přezdívkou Lars. Samozřejmě se dočtete proč, ale dále vám bude pravé jméno k ničemu. 

„Takže Lars. S tímhle jménem si vystačíte. Když nějaká ženská potřebuje zjistit, jestli její starej nezanáší s jinou, ptá se po Larsovi, kterej je výkonnej a diskrétní.“ (str. 16)


Když se dozvíte něco z minulosti hlavního hrdiny, je vám nastíněn onen „pohodovej kšeft“, o kterém bude vlastně celý příběh. Bohatý podnikatel si najde mladou krásnou slečnu, jenže mu ve štěstí stojí jeho stále ještě právoplatná manželka. Slyšíte to klišé. 

Ukázalo se, že pan manžel není zrovna férový hráč, nechce přijít o peníze, které by musel při rozvodu vyplatit. V té době přichází „hrdina“ Lars, aby pomohl tomuto nesourodému páru ve společném soužití. Ale nastanou nějaké komplikace na cestě k cíli, a i Lars pocítí zradu od blízkého člověka. Budou ho čekat velmi nepříjemná a těžká rozhodnutí s ohledem na skončené kamarádství a nečekanou sebevraždu.

Dílo je napsáno zdařilou ich-formou a hlavně hovorovou češtinou s občasnými vulgarismy, které mu dodávají na autentičnosti. Tudíž jsou víceméně pochopitelné a žádoucí. Autor má podle mého už něco napsáno, protože píše na debut velmi dobře. Ostatně o tom vypovídá také ocenění z roku 2019, 1. místo v Ceně Jiřího Marka je to české literární ocenění za nejlepší detektivní román. Vyprávění se drží jedné retrospektivní dějové linky, v neurčeném období a velmi stručnému popisu místa děje, bez jakéhokoliv možnosti zařazení do známého hlavního města. Míst kam nás vyšetřovatel zavede, není mnoho, více převládají jeho myšlenkové proudy a domněnky. 

Téma je jednoduché ovšem promyšlené, je na něm znát český styl, i když má tvůrce snahu o světový ráz. Detektivní linie je pozoruhodná, udrží vás ve střehu, avšak ubíhá rychle. Nejedná se o žádný násilím nabitý počin. Pár pěstních soubojů nebo pár facek můžete očekávat, to je ale víceméně vše. K udržení napínavého děje se používají střelné zbraně, střílet jako v americkém filmu se zde ale nebude. Spíše jsou použité jako donucovací prostředek, aby v danou chvíli nebyli zádrhele v plánu postavy. Jediné úmrtí je vyšetřováno jako sebevražda, hlavní hrdina, ovšem nevěří této vyšetřovací verzi..

Lars je vykreslen jako čtyřicetiletý egoistický, samotářský a dost potetovaný týpek, co si rád dá skleničku a poslouchá tvrdou hudbu. Také má neobvyklý smysl pro humor, který vás bude provázet až do konce. Snaží se působit zahraničním dojmem, pití Jacka Danielse, hodinky Luminox a přezdívkou. Zřejmě by rád problémy řešil bez násilí, bohužel ne vždy se mu to podaří. Žádné milostné vzplanutí nebo erotiku od této postavy čtenář nedostane, necháme se ale překvapit v dalším díle. 

Hrdina je bývalý policista. Teď se ovšem zaměřuje na případy, které se policistům buď řešit nechtějí, nebo jež se v důsledku oznamovatelovi nedůvěry k policejní složce vůbec nedostanou. A v takovou chvíli nastupuje na řadu „detektiv“ Lars. Má zvláštní zálibu a to hraní – bušení do bubnů, u kterých promýšlí a rozkrývá zápletky událostí. A vlastně se dá považovat i za úspěšného majitele baru, který sice nevydělává, ale ani neprodělává.

Vedlejší postavy mi do reálného tuzemského života příliš nezapadají, samozřejmě záleží, v jakých společenských kruzích se pohybujete. Celkové vykreslení postav mi přišlo hodně povrchní, uvítala bych určitě jejich rozvinutější popis. 

Říkají mi Lars, je zařazeno mezi detektivky a krimi, kde patří rozhodně právem. Dílo má něco málo přes dvě stě stran, pro náročného čtenáře záležitost na maximálně jeden den. Doporučení bych směřovala spíše k mužské populaci, přesto i ženy mohou najít cestu k tomuto převlečenému drsňákovi. Jestliže, vás tento příběh zaujal, mohu vám doporučit českého spisovatele Martina Františka Stručovského, který píše v podobném duchu bývalého policisty. 

Budoucím čtenářům by mohla vadit, hovorová čeština, vulgarismy a sexistické narážky na ženské pohlaví. Osobně nemám velkou oblibu ve čtení díla napsaného hovorovou češtinou, jenže tady mi to vůbec nevadilo, ani jsem si toho pořádně nevšímala a jen obracela stránku za stránkou. Bohužel, jedno slovo několikrát použité ve vyprávění mi vadilo a přišlo mi zbytečné. Na hlavní postavu, to dle mého vrhá stín arogance a egoismu. Snad se tomuto dovětku v dalším pokračování vyhne.  

„To není nic proti Židům, jen si vzpomeňte na mý jméno. Na mý skutečný jméno. David Scholl, víme?“ (str. 30)


Velmi se mi líbí grafika každé kapitoly, vypadá to velmi dobře a jako celek působí propracovaněji. Nicméně mne autorův osobitý styl psaní baví, jednoduché dialogy na posunutí děje také. Promyšlená zápletka a nedovyprávění děje svádí k přečtení dalšího dílu. 


Knižní obálka:

Obálka této knihy mě zaujala už jen pro její světový a nadčasový styl. Promyšlená grafika písma a jeho umístění na obálce, vše k sobě ladí a sedí. Skvělá práce. 

Takhle nějak bych si i hlavního hrdinu představovala. 

Dalším plusem je volba odhalené hrudi vypracovaného chlapa, tedy pro ženy. Neznám tedy záměr vydavatele, nicméně mám dojem, že kniha je namířena spíše na mužské publikum.


Autorka recenze: Michaela Cooperová


Anotace:
VYPADALO TO JAKO POHODOVEJ KŠEFT. A PAK SE VŠECHNO PODĚLALO…

Lars je soukromé očko. Opatřuje informace, sleduje lidi, řeší problémy, nebo naopak problémy vytváří, to vše podle přání a potřeb svých klientů. Lars má rád Metallicu, Jacka Danielse, vůni žen a hodinky Luminox.

To, co rád nemá, jsou podivné náhody. A právě podivných náhod je kolem jeho poslední zakázky až podezřele moc. Jedna smrt, jedno záhadné zmizení a jeden únos, to všechno poté, co jako obvykle odvedl bezchybnou práci. Anebo že by tentokrát tak bezchybná nebyla? Kdo za podivnými událostmi stojí? A kdo bude další, komu začne hořet město pod nohama?

Na všechny odpovědi nakonec dojde při neobvyklém setkání ve starém skladišti, kde někteří zúčastnění konečně odloží masky, zatímco jiným budou muset být nemilosrdně strženy…


Nakladatelství: Mystery Press
Série: Lars (1.)
Rok vydání: 2018
Žánr: krimi thriller
Počet stran: 240
Formát: epub, mobi

Komentáře