Rozhovor s Karolínou Skácelovou: „Upřímně jsem všude hrdě prohlašovala, že literární ambice vůbec nemám. Stát se autorkou čehokoli nebylo v plánu.“

Karolína Skácelová je česká debutantka, influencerka Penny and Books a posila týmu Euromedia Group. Většina z nás ji znají z Instagramu, kde nám doporučuje zajímavé tituly, nebo s ní komunikujeme díky spolupráci se společností Euromedia Group, která na trh přináší ohromné množství knih různorodých žánrů! Já jsem se v tomto rozhovoru zaměřila spíše na young adult ve směru antologie Všechny barvy duhy, neboť Karolína Skácelová má v této sbírce svou prvotinu! Rozhodně se můžete těšit na zajímavé otázky a ještě zajímavější odpovědi. Děkuji Penny and Books za rozhovor i poskytnuté fotografie. 

Autorka Karolína Skácelouvá (Penny and Books)
Zdroj: autorčin archiv

Na sociálních sítích jste známá pod přezdívkou Penny and books, recenzenti vás znají jako markeťačku Karolínu Skácelovou z Euromedia Group. Ne každý ale ví, že jste nedávno debutovala jako autorka ve sbírce povídek Všechny barvy duhy. Můžete se blíže představit čtenářům, kteří knížku ještě nečetli a nemohli si přečíst váš medailonek?

Já si myslím, že před otázkou je asi mé dostatečné představení 😊 Jsem obyčejná holka, která vystudovala vysokou školu a poté se vrhla do vod marketingu. Čtení je ale mým největším koníčkem, takže možná ještě o malinko více než markeťačka bych se nazvala čtenářkou a influencerkou. Autorkou či spisovatelkou bych se po jedné povídce moc nepovažovala, nicméně mi samozřejmě takto položená otázka polichotila. 


Vždycky jste se chtěla stát spisovatelkou, nebo ta touha přišla z ničeho nic?

Upřímně jsem všude hrdě prohlašovala, že literární ambice vůbec nemám a stát se autorkou čehokoli nebylo v plánu. Když mi ale loni přišla z redakce Yoli při učení na státnice nabídka napsat povídku, tak mi to v rámci prokrastinace při učení přišlo jako super nápad a začala jsem vymýšlet místo učení námět mé povídky, který přišel až překvapivě rychle. Takže se moc velká prokrastinace vlastně nekonala :D Psaní jsem si šetřila jako takovou odměnu po státnicích.


Jak je vlastně možné získat prostor v Yoli sborníku? 

Řekla bych, že cesty jsou dvě 😊 Buď vás osloví samotná redakce (což byl můj případ), nebo zkusíte štěstí v povídkové soutěži. Ta nyní probíhá až do konce ledna na již třetí povídkovou sbírku, která se bude točit tentokrát okolo hororové tématiky.


Jak funguje taková spolupráce? Můžete nám ji přiblížit? 

Upřímně na ní není nic nečekaného. U mě to probíhalo tak, že jsem nabídku přijala, podepsala smlouvu a do deadlinu odevzdala text o předem daném rozsahu. Následně proběhly redakční úpravy, které mi emailem má redaktorka zaslala a já je buď odsouhlasila, nebo zdůvodnila, proč chci ponechat původní variantu. Poté jsem si s redaktorkou už jen odsouhlasila text a vše šlo do korektury a sazby.


Každý autor měl konkrétní téma, které v povídce zpracoval. Byli jste domluvení předem, nebo to takhle skvěle vyšlo samo od sebe? 

Předem dané téma jsme neměli, jen že povídka musí být young adult LGBTQ+ contemporary. Redaktorka nám autorům potom sama řekla, že se bála, aby se náměty neopakovaly, ale každý z nás to pojal podle sebe a dopadlo to skvěle. Nic se neopakuje 😊


Měla jste možnost se sejít s ostatními autory a sbírku probrat? Probíhá při práci na antologii komunikace mezi autory, nebo je práce na knize stejně samostatná jako u románu? 

S ostatními autory jsem se poprvé setkala až na křtu knihy. Při práci na povídce redaktorka komunikuje s každým autorem zvlášť. Pravda ale je, že jelikož jsem se s některými autory znala, tak ti si můj text přečetli ještě před vydáním – byla jsem zvědavá na jejich názor. Před křtem jsem ale s autory komunikovala, to ano, jelikož jsem v rámci své pracovní náplně organizovala křest a vše okolo něj. Jako „autorka“ jsem s nimi ale poprvé komunikovala opravdu až na křtu 😊 

Autorka Karolína Skácelouvá (Penny and Books)
Zdroj: autorčin archiv

Podílela jste se na sbírce i jinak než jen jako autorka? 

Ano, jak už jsem naznačila, tak do mé pracovní náplně patří marketingová podpora titulů Yoli, tedy i sbírky Všechny barvy duhy


Ve vašem medailonku se píše, že jste se zasloužila o vydání LGBTQ knih ze zahraniční. Kterých děl se to týkalo a jak takový proces probíhá? 

Společně s mým kolegou Radkem to byla kniha Červená, bílá, královsky modrá a letos vyjde čistě na mé doporučení kniha Felix Ever After, což je takový Já, Simon v transgender kabátku. Proces, jakým toho lze u redakce „dosáhnout“, je velmi netradiční. V Euromedii pracuji již několik let a za tuto dobu vás vaši kolegové napříč odděleními znají a ví, zda čtete, jak moc a co. Ví tedy, s čím se na vás mohou obrátit. O mě je jednoduše známo, že young adult knihy mám načtené a když jsem přesvědčená, že nějaký titul ze zahraničí stojí za pozornost, tak se to jen tak nesmete ze stolu. Jsem za to nesmírně vděčná!


Vy sama jste čtenářka LGBT?

Samozřejmě, jinak bych nemohla LGBTQ+ knihy doporučovat redakci k vydání. Navíc pokud se něčemu v práci věnuji, mám to ráda načtené. 😊 Obecně mě ale LGBTQ+ contemporary moc baví.


Můžete nám přiblížit svou povídku Čokoláda na dně kornoutku, kterou čtenáři ve sborníku Všechny barvy duhy naleznou? 

Má povídka vypráví o mladé Anežce, která má za sebou velmi intenzivní vztah s dívkou jménem Elena. Vy ale jako čtenáři netušíte, co se stalo a povídka se věnuje tomu, kde hledat naději nebo nový začátek a kdy se ještě lze vracet k minulosti.


Jednalo se o vaše první psaní, nebo je možné dohledat vaši tvorbu někde na internetu?

Jednalo se opravdu o můj první text. Pokud nepočítám bakalářku a diplomku samozřejmě. 😀


Máte v plánu pokračovat v psaní? Připravujete už nový počin, kterým nás překvapíte? 

Řeknu pro jistotu, že ZATÍM neplánuji. Na ničem nepracuji a v plánu to není. Člověk ale nikdy neví, co ho napadne.

Autorka Karolína Skácelouvá (Penny and Books)
Zdroj: autorčin archiv

Já jsem sborník Všechny barvy duhy četla a moc se mi líbil, dokonce mnohem víc než předchozí vánoční sbírka Nejkrásnější dárek. Přišel mi přirozenější a méně srdceryvný. Jak vnímáte Všechny barvy duhy vy? 

Velmi neobjektivně. 😀 Pro mě je doteď vlastně neuvěřitelné, že jsem se na takto jedinečném projektu měla možnost podílet a že můj text čtenáři čtou a sympatizují s mou hlavní hrdinkou Anežkou. Jedná se o naprosto ojedinělou povídkovou sbírku, nic podobného u nás dosud nevyšlo. Myslím si, že jejím největším plusem je škála témat, která je v ní obsažena. Pokud povídky pomohou alespoň jednomu čtenáři, tak jsme svůj úkol splnili.


Jak se na problematiku LGBT v rámci kultury díváte obecně? Nemáte pocit, že se snaha o podporu těchto menšin začíná přetavovat do protlačování, které je spíš kontraproduktivní? Hodně kritiky teď schytalo např. pokračování kultovního seriálu z 90. let Sex ve městě, kde se ohledně zmiňované hyperkorektnosti ohrazují i lidé, kteří se do řad LGBT řadí. 

Já jsem člověk, který zastává názor, že lidé v LGBTQ+ komunitě jsou stejní lidé jako ti mimo komunitu. Nevidím v nich (jako mnoho jiných) rozdíl. Nicméně násilné zasazení této komunity do textů či pořadů jen proto, aby tam byla a odpovídalo to tomu, co společnost řeší, mi úplně nesedí. 


Co je vám nejbližší? Být součástí Euromedia Group, autorkou, nebo influencerkou Penny and Books? 

Penny and books. Vždy. 😊


Můžete ze své pozice v Euromedia Group nahlížet do připravovaného edičního plánu? Prozradíte nám, jestli pro nás Yoli chystá nějaké další knihy českých autorů, na které stojí za to si počkat? :) 

Nejen že do nich mohu nahlížet, ale velmi často se na něm mohu i podílet. Určitě se můžete těšit na již zmiňovanou hororovou povídkovou sbírku. Na té se budu podílet jako jedna ze členů poroty, která bude mít za úkol vybrat vítěznou povídku/y z povídkové soutěže. Na to se moc těším. V porotě jsem byla i u Nejkrásnějšího dárku a jsem vždy neuvěřitelně překvapená z toho, jak kvalitní texty přijdou. Z brzkých novinek Yoli ale rozhodně stojí ještě za zmínku kniha Počítej se mnou od Míši Červenkové, která se věnuje psychickým problémům.


Jak už jsem zmiňovala na začátku, čtenáři a vaši fanoušci vás mohou sledovat hlavně na Instagramu, kde publikujete i různé knižní typy napříč žánry. Jsou nějaké české knihy, které byste jako Penny and Books doporučila našim čtenářům?

Jej, těch je. 😀 To bych tu mohla psát seznam celý den… Zmíním tedy alespoň mé top autorky: Alena Mornštajnová, Petra Dvořáková, Karin Lednická a Viktorie Hanišová. S žádnou jejich knihou neuděláte chybu.


Jedna ošemetná otázka na závěr rozhovoru. :) Pokud byste měla možnost psát společné dílo s kterýmkoliv českým spisovatelem (žijícím i nežijícím), kterého byste si vybrala a proč? 

Byť bych mohla zmínit některou z výše zmíněných autorek, tak bych řekla, že by to jednoznačně byla Anička Musilová. Nejen že si máme blízko věkem a láskou ke knihám, ale také si myslím, že máme podobné nápady na texty. Její Tamařino souhvězdí je prostě skvostné!


Komentáře