Recenze: VLÁDKYNĚ VIKINGŮ (Oldřiška Ciprová)

Jednoduchý a čtivý počin

Vládkyně Vikingů (Oldřiška Ciprová, nakladatelství Alpress)

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.
Chci zakoupit tento titul! 


Spisovatelka vystupující pod pseudonymem Oldřiška Ciprová se specializuje nejen na historické romány pro ženy, ale také dobrodružství pro dospívající. Například Vlk a já nebo V kůži rytíře, které jsem vám představovala. Tituly jsou natolik slibné, že se mohou zalíbit i dospělému čtenáři. Knižní novinkou z nakladatelství Alpress je tato jednoduchá oddechovka s historickými motivy. Co všechno nabízí? 

Vypravování se odehrává v er-formě z několika úhlů pohledů, přičemž tím nejčetnějším je právě náhled na život ústřední hrdinky Svatavy. Autorka umí pracovat s textem, má slovní zásobu, snadno vás vtáhne do děje a vytvoří atmosféru, takže vás čeká dobrodružné, dramatické čtení s romantickým závěrem z doby vikingských válečníků.

Kniha se dělí na dvě části. První, ve které se seznámíte s několika hrdiny, jež vlastně nemáte ani nijak šanci poznat blíže. Kněžna a její manžel hovoří o budoucnosti dcery Svatavy, přičemž se stane účelový zvrat a vše dopadne tak, jak je potřeba. Scéna, ač pro postavy emotivní, ve vás sotva něco vyvolá, jelikož rodinu ani neznáte, ani jste se k nim nestačili přiblížit. Stejně tak zapůsobí i bylinkářka Majdaléna dohlížející na Svatavu. Ta má sice být mladičké dívčině pravou rukou, ale vnímáte ji z dálky, stejně tak jako mladou nevěstu. Problémem může být, že úvod je krátký, autorka tak neměla dostatečný prostor, aby vytvořila charaktery, seznámila vás s nimi a ještě střihla zajímavý začátek, a tak se vám dostává z počátku spíše rozkouskovaného kontextu, který ne každého nadchne. 

Druhý, mnohem rozšířenější úsek, působí propracovanějším dojmem, i když také nevyznívá zrovna celistvě. Čtenář má možnost se s hrdiny více seznámit, ačkoliv je to stále letem světem. Děje se toho dost a Oldřiška Ciprová přeskakuje na podstatné milníky, což uvěřitelnosti charakterů spíše škodí. Svatava tak působí jako tvrdá žena, která si k sobě nikoho nepouští, dokáže s podřízenými i potencionálními milenci mluvit velmi zpříkra, a nebojí se jít za svým. Nejedná se o nejsympatičtější vládkyni, ale nelze jí upřít charisma. 

Problém může být, že kniha je prostě velmi zestručněná a uvádí se jen ty nejpodstatnější mezníky. Což je pro někoho, kdo nemá v oblibě nadbytečné texty, něco skvělého, na druhou stranu, když toužíte po romantické oddechovce, očekáváte celistvější text, kde budete moci hrdiny poznat a především oni budou moci poznat sebe. Těšíte se na vývoj, který je tu opravdu strohý. To může být pro mnohé kamenem úrazu, ačkoliv je příběh čtivý a přečtete ho takřka za pár hodin, neskrývá silný propracovaný zážitek, ale spíše odlehčenou verzi něčeho, co sice má potenciál, ale nebyl plně využit. 

Romantické scény očekávejte spíše v závěru, kde nebudete ochuzení ani o intimnější okamžiky, avšak cesta k nim je trnitá, plná bitev různých druhů, dramat i touhy jít dál. Svatava skrývá menší tajemství, co se týče odchodu jejího drahého, a když se rozhoří prudká potřeba s novým mužem, který má za sebou také tragické ztráty, ani jeden z nich neočekává nějaké splynutí duší. Možná však budete překvapení, jak počin dopadne... 

Nemohu vás informovat o pravdivosti použitých historických prvků, jelikož se v této části historie neorientuju. Jak moc je tedy vše autentické? Dělala si Oldřiška Ciprová rešerše, nebo naopak vymyslela svou vlastní verzi? To se týká kupříkladu svatebního obřadu barbarů, který je značně působivý až drastický. Silnou roli hraje také náboženství, především je zmiňováno v úvodní části. To je pochopitelné, ale nemáte-li takové knihy v oblibě, možná budete chvilku nespokojení. 

Tento počin není ani ryze historický, takže neinformuje o různých historických událostech, ale ani přímo romantický. Spíše se jedná o životní dramatické dobrodružství jedné ženy, která prožila nejen radosti, ale i strasti... Knihu bych doporučila spíše nenáročným čtenářkám, toužícím po jednoduché a oddechové četbě. 

Já jsem od Oldřišky Ciprové nejspíš čekala něco propracovanějšího. Její dětské knihy se mi velmi líbily, ale zjistila jsem, že na stejně jemné úrovni byl sepsán i tento titul. Chybí mi jistá propracovanost a úroveň historického románu, na kterou jsem zvyklá. Tohle bylo poměrně hodně jednoduché a odlehčené čtení, u kterého mi vadilo, že jsem vše prožívala zrychleně a neměla jsem možnost se plně začíst, ačkoliv mě děj zajímal. Hodnotím jako průměrně kvalitní publikaci, která měla sice velký potenciál, ale na můj vkus byla méně propracovaná a zjednodušená možná až příliš. Nejspíš za to může stručnost, vůbec bych se nezlobila, kdyby byl děj třeba o osmdesát stran delší. Chápu, že někteří čtenáři mohou být spokojení, jiným však stačit nemusí. 


Královská dcera Sigrid byla vedena ke křesťanství. Kvůli politickým vlivům je však provdána do pohanského Švédska. Láskou k manželovi a Vikingům si Sigrid rychle vydobude své místo. Po manželově smrti se zapřisáhne, že říši udrží sama stůj co stůj. Aby odradila možné nápadníky, nechá kolovat zvěsti o své krvežíznivosti. Ale jak dlouho se dokáže přetvařovat?

Nakladatelství: Alpress
Rok vydání: 2021
Žánr: historický, romantický
Počet stran: 192
Formát: PDF, epub, mobi                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           
Logo e-shopu Palmknihy

 

Komentáře