Recenze: VÁBENÍ MĚSÍCE (Petra Kvasničková)

 Paranormal romance s námětem vlkodlaků

Vábení měsíce (Petra Kvasničková, nakladatelství Pointa)

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa.
Chci zakoupit tento titul! 


Autorka Petra Kvasničková vydala v roce 2021 knižní prvotinu u nakladatelství Pointa. Pointa zařizuje vydávání pomocí crowdfundingových kampaní, a jak je uvedeno na webových stránkách nakladatelství, zajišťuje mimo jiné také redakční a korektorské práce. Přispět k vydání knihy můžete tedy i vy. Na internetu se o autorce dozvíte pouze informaci, že miluje knihy a fantasy světy. Můžete však sledovat její FB stránku Kniha: Vábení měsíce, kde poskrovnu přidává příspěvky. 

Sympatická literátka se rozhodla pro vypravování v ich-formě z úhlu pohledu ústřední hrdinky Sáry. Její styl je lehce poetický se silným nádechem romantiky. Ačkoliv nepostrádá slovní zásobu, práce s textem pokulhává. Náročnější čtenář pozná, že se jedná o prvotinu, avšak poměrně zdařilou, máte-li v oblibě klasickou, více odlehčenou romanci. Problémem může být fakt, že ač má vyprávění tempo, postupem času zvolňuje, jelikož se nic moc neděje a indicie k odhalení fantaskního tajemství jsou vám předkládány velmi stroze. Autorka se zaměřuje na Sářiny prožitky a objevování nového prostředí. 

Sedmnáctiletá Sára je vytržená ze svého běžného života tragickou nehodou. Poručníkem se stává její strýček Štěpán, který ji vezme z Plzně na vesnici do svého domu a snaží se o ni starat, jak nejlépe umí. Proč hrdinka do té doby o strýci nikdy neslyšela? Co stojí za rodinným tajemstvím? Z nehody se Sára dlouho zotavuje a stále na rodiče vzpomíná, ale začíná se zapojovat v nové škole a hlavně poznává zajímavého muže... Ten působí tajemným, vzrušivým dojmem a už od počátku je situován do role prince na bílém koni, hrdiny a zachránce v jednom.

Charaktery jsou vystavěné jednoduše, působí prostým dojmem a už od začátku je vám jasná jejich role. Sára je jasný prototyp dívky, která potřebuje zachránit, a Daniel je chrabrý rek. Překvapení se nějak nekoná, což nevadí. Právě tohle schéma může cílovým čtenářkám vyhovovat. Náročnější čtenář nadšený nebude, protože propracovanější charaktery bohužel k dispozici nejsou a co se týče vedlejších postav, tak ty jsou ploché a šablonovité, jelikož jen plní autorčinu vůli a mnohdy jsou i do počtu. Dobré je, že jich není příliš a do děje se přidávají postupně, takže neztrácíte přehled. 

Stejně jako je poklidný začátek, tak děj i pokračuje. Pro mnohé může dílo obsahovat spousty nezáživné vaty, pro jiné zajímavý náhled na závažné téma, kterým je převážně ztráta rodičů a sžívání se s novým prostředím a prakticky novým životem, ovšem i tohle se veze na vlně odpočinkové tvorby, takže nesahá nijak do hloubky. Autorka má poutavé postřehy, které občas nutí k zamyšlení a jindy jen zpestřují koncept. Máte-li v oblibě počiny z českých luh a hájů, potěší vás česká jména i zmiňování známých měst, ačkoliv místo, kde se vše odehrává, zůstává zahalené tajemstvím. 

Jeli jsme dlouho, až na samý okraj země, kde se v hlubinách Karpat měla ukrývat vesnička – náš cíl. (str. 11)


Petra Kvasničková se v jednoduché dějové linii snaží rozvíjet více než jeden vztah, ale mezilidské vztahy se jí nedaří představit natolik uvěřitelně, jak zřejmě zamýšlela. Dialogy mohou na čtenáře působit plytkým dojmem, jelikož v některých případech postrádají výpovědní hodnotu a jsou spíše do počtu. Vůbec by neuškodilo, kdyby je šikovný redaktor protřídil a proškrtal. 

Fantasy s námětem vlkodlaků na české literární scéně není v takové hojnosti, což je škoda a tento debut tak patří mezi menšinu, ani tak však nemusí být okouzlujícím. Spisovatelka uchopila téma podle sebe, drží se jen některých známých elementů, ovšem nijak originálního ztvárnění se nedočkáte. Bohužel se autorce příliš nedaří vytvořit dramatickou atmosféru a vlít vám do žil adrenalin, spíše se stále vleče na poklidné vlně, což může být pro mnohé problém.  

Tradiční a jednoduché schéma, které náročnější čtenář snadno odhadne, dospěje ke svému závěru po dvou set sedmdesáti dvou stranách, s ohledem na mírné tempo však kniha působí delším dojmem. Pro cílové čtenáře to může být romantická oddechovka, jiní to mohou vnímat jako lehce neohrabané dílo s dávkou patosu a další si budou zoufat a možná knihu ani nedočtou. Závěr jen umocňuje celý příběh, ve kterém si autorka nechala zadní vrátka pro možné pokračování. Jak to tedy nakonec dopadne? Jak se popere s tajemstvím vlastní rodiny a posláním? Jelikož anotace prozrazuje mnohé, máte k dispozici silný náhled na dění a můžete si tak udělat obrázek. Jen dbejte na to, že se jedná o verzi nadlehčenou, ryze pro dospívající a vážně je znát, že je počin prvotinou. 

Ne každý bude nadšený tímto prostým románem. Cílové čtenáře potěší, starší nejspíš neohromí nebo přímo odradí. Ani námět milovníkům paranormal romancí neoslní originalitou, zkrátka máte před sebou vláčnou oddechovku s romantickou linkou, která sice má potenciál, ale nikoliv využitý. Ke všemu je znát, že je autorka silná romantička nebo to alespoň vložila do svého díla a jistá přeslazenost až patetičnost může nadchnout, ale také odradit. 

Mám načteno spoustu debutů naší tuzemské scény, Vábení měsíce bohužel patří mezi ty průměrné. Autorčin styl mě nenadchl, pro mě příliš zromantizovaný, zdlouhavý a plný nadbytečných textů. Tím prakticky zmizelo veškeré drama a uvěřitelnost, takže ve mně kniha nezanechala valný dojem. Chápu, že se může cílovým čtenářkám příběh líbit, ale bohužel zřejmě nezapůsobí natolik, aby se mezi proudem zahraničních děl stejného typu neztratil. 


Sedmnáctiletá Sára je obdařená mimořádnou schopností, kterou před ní její otec celá léta tajil. Jednoho dne ale stín minulosti zaviní autohavárii, při níž Sářini rodiče zemřou. Rodinná tajemství pak začnou vyplouvat na povrch, stejně jako vlkodlačí identita toho, kdo se za ní vydá, aby ji převedl na svou stranu. Na scéně se ale mezitím objeví i Sářin zachránce. Dívka se dostane do střetu zájmu bytostí s nadlidskými schopnostmi a sama se přitom musí vyrovnat s těmi svými. Co všechno bude muset podstoupit a obětovat, aby přežila? A podaří se jí ve vlastním utrpení najít i naději a lásku?

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2021
Žánr: young adult fantasy, paranormal romance
Počet stran: 272
Vazba: brožovaná 

Komentáře