Vánoční článek: Young Adult všemi směry (Lucie Skalíková a Klára Janková)

Rok se s rokem sešel a opět mnoho lidí přemýšlí, čím udělat radost sobě i svým blízkým. Mezi ponožkami, poukázkami, vstupenkami a dárky určenými spíše k pobavení než skutečnému použití své místo naleznou i knihy, po desetiletí ověřené dary, které neurazí (avšak i toho lze správným výběrem dosáhnout). Chtěli byste letos někomu či sobě zpříjemnit čas Vánoc právě touto pozorností? Níže naleznete pár tipů, které potěší náctileté, ale i starší a zkušenější čtenáře, kteří si jen chtějí odpočinout a na pár hodin nepřemýšlet. 

Vánoce s českými autory (knižní young adult tipy)

Zajímavý kousek na hranici fantasy a sci-fi, který spatřil světlo světa v roce 2016, čtenáře zaujme nastíněním temného postapokalyptického světa. V Naslouchači poukazuje autorka Petra Stehlíková na diskriminaci, mocichtivost doprovázenou zaslepeností. Milým překvapením bylo i zmínění Ďatlovovy výpravy, která za nejasných okolností zahynula druhého února 1959 na úpatí tzv. Mrtvé hory v pohoří Ural. Před čtením je však nutné zmínit, že hlavní hrdinkou je třináctiletá dívka, což s sebou přináší mnohé vtipné situace spojené s její neznalostí a nevinností, ale i absenci romantické linky. Pokud máte rádi rychlý postup děje, akci a minimum omáčky, tak kniha bude pro Vás spíše zklamáním.

Více do současného světa nás zavádí Zmizení Sáry Lindertové (recenze), ve kterém si autorka Kateřina Šardická pohrává s myšlenkou, co kdyby mýty a pověsti nebyly jen pohádky. Krimi román s prvky fantasy nabízí vysvětlení tajemných zmizení lidí beze stop. Poukazuje i na podivnou vlastnost, kterou oplývá malé procento populace (za zmínku jistě stojí případ Miriam Rodriguez, která pro spravedlnost obětovala svůj život) – odvahu pustit se do řešení případu i přes „nečinnost policejních orgánů‟. I přes mnoho zvratů a tajemna, je příběh táhlejší a obsahuje nudnější pasáže, které mohou od pokračování ve čtení odrazovat.

Napínavý Young Adult thriller Pamatuj na smrt od Aleše Novotného, odehrávající se na českém maloměstě, je skvělou volbou pro ty, kteří mají rádi vzrušující příběhy. Sledujeme v něm dva bratry, jenž jsou donuceni se přestěhovat ke svému otci, kriminalistovi. Protože s ním nevyrůstali, je těžké si k němu najít vztah. Ještě než se stačí na nové místo aklimatizovat, otřese městem nalezení těla dlouho pohřešované Sáry. Přestože v ději nacházíme poměrně napínavou linku a pár hororových prvků, autorovi chvíli trvá dostat se k samotné zápletce, což může ze začátku působit zdlouhavě.

Nahlédnout do života dívky, která postupně propadá poruše příjmu potravy umožňuje An(n)a. mladé začínající autorky Sáry Báchorové. Ta se v této silné jednohubce inspirovala svou vlastní životní zkušeností. Autentickým vypravováním zachycuje vše, co člověk potýkající se s tímto onemocněním prožívá, a jak se s tím vyrovnává on sám, i jeho okolí. Všechny myšlenky, pocity a obavy, které má hlavní hrdinka, se vám dostanou pod kůži a pochopíte, proč je důležité o poruchách příjmu potravy mluvit a informovat se. Je však nutno předem upozornit, že se jedná o autorčinu prvotinu, která stylisticky za obsahovou stránkou trochu zaostává.

Máte-li rádi tituly, které se vás dotknou a něco ve vás zanechají, pak určitě sáhněte po Tamařině souhvězdí od Anny Musilové. Zabývá se hned několika důležitými tématy v životě těch, kteří už dávno nejsou dětmi, ale za dospělé je společnost stále ještě nepovažuje. Díky realistickému vyobrazení potíží s vplouváním do dospělého života, hledáním sebe sama či nepochopení ze strany rodičů, bude s postavami sympatizovat každý, kdo si prošel něčím podobným. Navíc v něm najdete i milostnou linku dvou žen, na kterou bohužel v české literární scéně často nenarazíte. Nicméně se jedná o počin, vyžadující tu pravou náladu na čtení. Neobsahuje moc akce a přímo vybízí k zamyšlení.

Naslouchač (Petra Stehlíková), Zmizení Sáry Lindertové (Kateřina Šardická), Pamatuj na smrt (Aleš Novotný), An(n)a (Sára Báchorová), Tamařino souhvězdí (Anna Musilová)


A co by to bylo za doporučení knih pro mládež, kdyby nedošlo i nějaké dílo Theo Addaira. Ať již věhlasný pohádkový příběh dvou chlapců ukazující čtenářům, že pravá láska existuje (Muffin a čaj, Koláčky a spiklenci), přes fantasy varující před ničením přírody a nabádající k šetrnějšímu chování k ní (Ve stínu oskeruše), po knihu která by jako vypadla z lidských dějin – zvláště minulosti USA –, co se věrohodnosti rasismu a diskriminace týče (Hniloba v kořenech)

Muffin a čaj, Na kraj světa, Hniloba v kořenech (Theo Addair)


Zaujal Vás nějaký z našich tipů? Četli jste již nějaký, a co si o něm myslíte? S jakou knihou plánujete strávit chladné zimní večery?

A máte nějaké tipy na české knihy pro mládež,
které si zaslouží pozornost? 


Komentáře