Recenze: VZDÁLENÁ MÍSTA (Filip Klouda)

Kde jste? 

Vzdálená místa (Filip Klouda, nakladatelství Pointa), thriller

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Pointa
Chci zakoupit tento titul!


Nakladatelství Pointa je oblíbeným místem pro začínající autory. Vycházející publikace, na kterých se často podílí tým lidí, někdy mohou být horší a jindy lepší, jak si z našich recenzí můžete povšimnout. Společně se podíváme na titul Vzdálená místa od Filipa Kloudy. Mladý autor v roce 2016 debutoval detektivním románem Lovci nocí. Nesetkal se ovšem s pozitivním ohlasem. Jak dozrál spisovatel po pěti letech? Budou Vzdálená místa důkazem že na sobě Filip Klouda zapracoval nebo naopak? 

Studentka třetího ročníku žurnalistiky Samanta Graysonová, cestuje z New Yorku do Altonu za svou rodinou, aby společně prožili Vánoční svátky. Vše je domluvené a Sam se těší, až ji rodina vyzvedne na letišti. Po přistání však začínají události nabírat na obrátkách. Na letišti ji nikdo neočekává. S nepříjemným pocitem se mladá Sam vydává domů, ale ani tam nikoho neobjeví. Kam se všichni poděli? Záhy přichází policie, aby nebohou dívku informovali o smrtelné autonehodě rodičů a vážném stavu jejího bratra. Noční můra začíná, jakmile se zjistí, že nešlo jen o obyčejnou autonehodu. Kdo stojí za neštěstím rodiny Graysonových? Sam je odhodlána pátrat na vlastní pěst. 

Vzdálená místa jsou rozdělena do dvaceti pěti očíslovaných kapitol. Díky vypravěči třetí osoby minulého času detailně sledujeme život studentky Samanty Graysonové. Děj se odvíjí chronologicky s retrospektivními vsuvkami a deníkovými zápisky hrdinky. Román je zasazen do zimního Altonu v Sacramentu.

Dominantní postavou thrilleru je Samanta Graysonová, oslovována Sam nebo mezi kamarády Graysonka. Charakter hlavní aktérky není úplně vypovídající. Hned na začátku ji vnímáme jako neprůbojnou a tichou dívku, jenž by v životě chtěla dosáhnout o něco více než jen psát recenze o jídle. Bohužel pro ni se nedokáže rozhoupat k činům, a tak ji to vnitřně užírá. Jakmile kniha více postoupí kupředu stává se ze Sam nepředvídatelná střela. Chová se v krizových situacích drze a téměř až nebojácně. Je to velký kontrast, který zaznamená čtenář v jednom osudovém momentu celého díla. Ale ani nápadný zlom v chování neodrazuje od čtení, spíše je přechod až moc výrazný, aby si jej někdo nevšimnul, což může být pár stránek nepříjemné. 

Jakmile se vkradlo do místnosti, okamžitě ztuhla. Došlápla ze špiček na paty a neopovážila se pohnout. K dalšímu hledání potřebovala zpět kamufláž hluku. 

Kroky, které se ozvaly, patřily už jednomu páru nohou. S tím druhým utichly i známky souboje. Žádné další bití, žádné prskavé sténání. Jen lapání po dechu, chrchlání a bublání krve v plicích. (str. 244)


Zápletka díla je logicky vystavěná a postupně servírována.
Autor odhaluje v rodinné skříni Graysonových nejprve malé záprstní kůstky a potom až celou kostru. A to pořádnou. Dostáváme se k tématu, kdy by rodiče měli své děti chránit i před tím, co sami udělali. Vzdálená místa poukazují na to, že ani hříchy minulé nebudou nikdy zapomenuty. 

Vzdálená místa (Filip Klouda, nakladatelství Pointa), thriller
Zdroj: archiv recenzentky

Filip Klouda má velký cit na detailní popis míst, vzorců chování a situací. Bohatá slovní zásoba a důmyslně použité slovní obraty, to vše je spisovateli vlastní. Čtení Vzdálených míst jsem si užila zejména díky perfektnímu a osobitému slohu. Ten není mezi českými autory natolik obvyklý. Ovšem je pravdou, že detaily autora baví natolik, že se místy titul táhne jako med a odbočuje pro čtenáře do zbytečných a zdržujících informací. Tím se natahuje i napětí, které pak nemá takovou razanci, jakou by mělo mít. Co mě na knize nepřesvědčilo bylo setkání Sam s další hlavní postavou Colemanem (více o postavě by vyzrazovalo děj). Jejich spojení nemělo ty pádné argumenty a ke konci to celé smrdělo samoúčelností. 

Vzdálená místa však velice ráda doporučím. Autor může čtenáři nabídnout příjemnou četbu a inteligentní zápletku.


Psychologický thriller o mladé ženě. Návrat Sam domů se promění v noční můru, když za záhadných okolností zmizí celá její rodina.

„Povíš mi to, až přistaneš.“ To jsou poslední slova, která studentka Sam Graysonová slyší před startem letadla z úst své matky. Po přistání jsou však její rodiče a mladší bratr nedostupní. V jejich idylickém rodinném domě jsou rozsvícená světla, zapnuté počítače a vyvěšené vánoční ozdoby – Graysonovi ale jako by se vypařili. Sam se pouští do vyčerpávajícího pátrání po svých nejbližších. Chce zjistit, co se přihodilo ve zlomových šesti hodinách, kdy byla dvanáct tisíc metrů nad zemí. Přitom netuší, že skutečný teror ji teprve čeká.

Nakladatelství: Pointa
Rok vydání: 2021
Žánr: detektivka, thriller
Počet stran: 380
Vazba: brožovaná

Komentáře