Recenze: UŽ JE TO TADY (kolektiv autorů)

Do budoucnosti jedině s úsměvem

Už je to tady (kolektiv autorů, ilustrace Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna), antologie

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Fortna.
Chci zakoupit tento titul!


Královéhradecké nakladatelství Fortna se původně zrodilo ze Spolku přátel krásného slova, jehož cílem bylo především metodicky pomáhat začínajícím spisovatelům a podporovat zájem mladých o literaturu. Svého poslání se drží dodnes a mezi jejich nejvýraznější vydané počiny patří nepochybně série fantastických antologií, tj. Žena se lvem, Žena se sovou, Žena s drakem a Žena s labutí, které prý přináší výbor toho nejlepšího z tvorby českých a slovenských autorek. Druhým nezanedbatelným projektem nakladatelství jsou povídkové sbírky v žánru re-pre (neboli real prediction = reálná předpověď), kam právě patří i novinka Už je to tady.

„Kdyby nebyly problémy, nebude existovat život. Klacek, oheň, kov, továrny, počítače – žádná změna není lehká, nese v sobě příchuť nejistoty. Všechno jsou to nástroje. A nástroj není ani dobrý, ani zlý. Je pouze použit, a pak záleží na tom, kdo jej ovládá.“ (str. 12)


Re-pre by se dalo charakterizovat jako směr, který nahlíží do blízké či vzdálené budoucnosti a přináší rozličné vize technologicky vyspělého světa. Musí každopádně stavět na nějakém racionálním předpokladu, a v případě pojetí Fortny rovněž pracovat s jimi vymyšleným univerzem. Už je to tady je v pořadí třetí knihou v onom duchu, volně navazující na Odpor je zbytečný (2012) a My jsme vám to říkali (2014), přičemž kromě zavedeného týmu přispělo i pár nových jmen.

Příběhy se odehrávají v době, kdy je svět kolonizován počítači, roboty a umělou inteligencí. Trh ovládla kryptoměna Platchcoin a krok společnosti udává vývojářská firma Malý&Slabý, která zásobuje obyvatele spoustou vymožeností rádoby usnadňujících život, leč pozvolna degradujících lidské myšlení či samostatnost. Snad každý frčí na Instadrummu a Facekuku, se Smartbonem v ruce nebo s vizorem VRR přes oči se nezadržitelně vzdalují skutečnosti...

Kdo nepostoval, ten nežil... doslova. Slyšela o lidech, kterým se všechny sociální sítě zablokovaly, protože několik dní nic nepřispěli a systém vyhodnotil, že uživatel zemřel. (str. 227) 


Ano, ta parodie na realitu je nepřehlédnutelná a dokonce velice soudobá, neb si tropí žerty i z nastalé globální pandemie, politické situace nebo sociálního inženýrství. Vlastně se ve výsledku jedná o takové humoristické sci-fi se spoustou referencí. Vzhledem k faktu, že povídky sdílí stejné kulisy a mnohdy i konkrétní postavy, sbírka budí dojem celistvé mozaiky. Autoři pravděpodobně v procesu sestavování sborníku úzce spolupracovali, několik kousků má dokonce na svědomí dva a více pisatelů – a stejně tak mohl jeden pisatel přispět více texty. Dvě povídky jsou ve slovenštině (*). 


Františka Vrbenská  Člověče, máš být rád, nebo se bát?

Úvodní povídka plní funkci jakési předmluvy. Nemá děj a sestává pouze z dialogu člověka a stroje, což ji ale nečiní méně poutavou, naopak! Téměř přátelská konverzace je nabytá polemikou o problematice umělé inteligence a nástrahách digitálního věku (ačkoliv spíše nadhazuje otázky k zamyšlení, než aby dala jednoznačnou odpověď).


*Anna Olejárová  Už je to tu! (znova)

Milenecký pár se odhodlá použít při milostných hrátkách novou drogu, která má jejich prožitek povznést do nebeských výšin a kromě těl spojit i jejich vědomí. Jenže se něco zvrtne... Naneštěstí důsledky této zápletky nejsou nikterak originální, navíc se postavy chovají dosti stereotypně a nelogicky.


Jaroslav Svoboda – Kudy cestou do pohádky

Rozsáhlejší text, co jako první plně využívá fiktivních reálií – jenže čtenář, který nečetl předchozí sbírky ani nestudoval web univerza, může být poněkud zmatený. Nacházíme se v komplexu Centrum excelence, multiplatformním univerzitním vzdělávacím a výzkumném areálu, kam přijíždí třída žáků na exkurzi s cílem vypracovat referát na nějaké zajímavé téma. Ambiciózní studentka Karolína hodlá najít a vyzpovídat největší odborníka na řeckého filosofa Platotela, ale místo toho se ztrácí v podivném oddělení inscenací moderního pojetí pohádek.


Dagmar Pirochová – Příští zastávka: Hadovitá

Skvěle napsaná povídka rozebírající předsudky společnosti vůči odlišným jedincům. Hlavní hrdina Vangelis Zyngopis totiž není obyčejný člověk. Vrozená vlastnost elektrorezistetika z něj činí odpadlíka společnosti, neboť ve světě plném technologie se rušení elektromagnetických vln příliš necení. Jeho tělo funguje jako rušička, která ničí nebo přinejmenším dočasně vypíná veškeré přístroje, a proto musí nosit neprodyšný overal. Ten je dost nepohodlný, obzvlášť při cestě namačkaným autobusem nefunguje klimatizace. Když si kombinézu jen trošku rozepne, přese se toho zas tolik nestane..? 


Eva Hauserová, Jan Hloušek  Burnout

Vracíme se znovu ke kolizi robota a člověka, jejichž vnímání a smýšlení se diametrálně odlišuje. Autorka dokazuje, že i umělá inteligence může projít pozoruhodným psychologickým vývojem. Valnou část příběhu tvoří vnitřní pochody Písta  softwaru, který v rámci experimentu dostal za úkol velet týmu lidí zkoumajících genetické a fyziologické základy agresivity. Jenže oni si nenechají nic vysvětlit a svým laxním přístupem k práci šéfa příšerně vytáčejí! Komu se zavaří obvody dříve?


Martin Vondráček, Dagmar Pirochová TIRAN v Ráji

Vítejte v obchodním domě Ráj, jehož manažerem je vylepšená verze Písta z předchozí povídky, akorát s trefnějším názvem O-Tiran. Tento program dohlíží jak na zaměstnance, tak na zákazníky a mění ceny dle zájmu kupujícího. Když si to však prodavač se svým děvčetem rozdá přímo v instalaci kuchyně (oba měli nasazený vizor a domnívali se, že se nachází v zahradě), strhne se poprask. Vždyť je při tom natočil slavný Instadrummer Stejsky a video se rázem stalo virálním. Bude z toho skandál, anebo naopak prodeje stoupnou? Ve slevě se každopádně ocitla XXL porce popkulturních narážek a absurdního humoru.


*Lenona Štiblaríková – Hra pre domácich maznáčikov

Stejně jako v případě své slovenské kolegyně, vsadila i tato autorka na lechtivější notu. Opět se schyluje k sexu mezi partnery, ale intimní atmosféru narušují zvídavé pohledy jejich kočky. Připojí proto mazlíčka ke konzoli, aby odvedli její pozornost chytáním holografických myši a dalších potvůrek. Jenže kočka se brzy dostane na příliš vysoký level a po bytě se rozlezou hrozivé stvůry! Inu, nápadité a svižné dílko s překvapujícím zvratem.


Martin Vondráček Růžové mámení

Na scénu přichází postavy z povídky o Tiranovi, a to prodavač Ferda a Instadrummer Stejsky. Oba se trápí neopětovanou láskou  k té samé slečně. Norma dala Ferdovi po incidentu v obchoďáku kopačky a Stejskyho, který jí nabídl lukrativní nabídku (měla pokračovat v natáčení aktů pro jeho fanoušky), poslala do... patřičných mezí. Chlapci proto společně před krutým světem utíkají do projekce za růžovými brýlemi svých vizorů. Autor vykonstruoval mimořádně vtipnou pointu a glosuje vzrůstající oblibu genderového mainstreamu.


Dagmar PirochováSupermatky rulezz

Navzdory předvídatelnosti výborná záležitost, která se ze všech pohledů do budoucna jeví jako nejpravděpodobnější a nejuvěřitelnější. Ztotožní se s ní nejen matky a ženy, ale snad každý, kdo má někdy pocit, že nestíhá nebo není tak dokonalý jako jeho okolí. Přesně tak si připadá Karin, protože její známé na Instrudrummu mají vždy skvěle uklizeno, stále něco podnikají a výletují, jejich děti se vyvíjí nad očekávání tabulkám a do toho stíhají sdílet desítky příspěvků denně. Dokáže se jim vyrovnat, anebo odhalí děsivé tajemství jejich perfekcionismu?


Jan a Zuzana Hlouškovi – Instantní pes

Tragikomedie o mladé studentce Lence, jež žije sama ve skromném bytečku. Aby se více dostala do tajů Platotelovi teorie o psu štěkajícím v jeskyni (parafráze Schrödingerovy kočky a zvuku stromu, který nikdo neslyší padat), pořizuje si virtuální štěňátko Dášenku. Ale radost mazlíčkovi majitelky netrvá dlouho, protože je záhy zatažena do víru transakcí, kdy je pro plynulý provoz aplikace potřeba neustále dokupovat další produkty. Velmi povedený kousek, který v sobě snoubí drama s nadsázkou.


Jaroslav Svoboda, Jan a Zuzana Hlouškovi – Co vyprávěl starý abot

Příval politické satiry s šokující pointou. Děti posedávající okolo táborového ohně vyzývají strýčka, aby jim vyprávěl o dávných časech. A tak staroušek spustí o počátku digitalizace, o létání do vesmíru a problému tří těles či mimozemské rase Blompů, která se rozhodla lidskou civilizaci ovládnout pomocí vykonstruovaných robotů dosazených na přední pozice ve vládě. A zdá se, že strýček toho ví o prezidentu Z-Emanovi, jeho mluvčím Mektáčkovi a hnutí Lepší zítřky podezřele mnoho...

Už je to tady (kolektiv autorů, ilustrace Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna), antologieUž je to tady (kolektiv autorů, ilustrace Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna), antologie
Zdroj: archiv recenzentky


Mezi texty se sporadicky objevují hesla z fiktivní encyklopedie Tautopedie nebo kratičké články z časopisu Neviditelná koza, každou povídku přitom zdobí černobílé ilustrace Jaroslava Svobody, jednoho z přispěvatelů sbírky. Většinou se jim povedlo vystihnout atmosféru daného příběhu a nesou v sobě určitou karikaturnost.

Už je to tady (kolektiv autorů, ilustrace Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna), antologieUž je to tady (kolektiv autorů, ilustrace Jaroslav Svoboda, nakladatelství Fortna), antologie
Zdroj: archiv recenzentky

Věštkyně Jolanda by dozajista řekla: „Velký špatný“. Já bych nicméně onen výrok aplikovala pouze na představené eventuality budoucnosti, nikoliv na kvalitu knihy. Nejvíce si mě získaly povídky Supermatky rulezzBurnout, z nichž čiší osobitost slohu a emoce; silně na mne zapůsobily i Příští zastávka: Hadovitá a Instantní pes. Zato Už je to tu! (znova) mi připadá jako strašná pitomost. Některé pasáže mě dokázaly nahlas rozesmát, jiné hodnotím jako geniální nápady. Občas se sice našlo pár hluchých míst, opakované vtipy ztrácely na efektivitě a sem tam se děj přesouval skoro až k hranici s říší žánru bizarro, ale veskrze jsem se bavila a originální koncept sbírky se mi zalíbil

Pro čtení Už je to tady nemusíte být zrovna Einstein a titul bych doporučila hlavně milovníkům nadsázky a satiry, co se nezaleknou i krapet nekorektního humoru. Ideální na zpříjemnění cest hromadnou dopravou nebo pro dovolenkový oddych, čemuž kromě odlehčenému obsahu napomáhá i skladný formát knihy.


Už potřetí se mírně obměněný česko-slovenský autorský tým vrátil do světa re-pre (real prediction), aby nám na příkladu dalších 10 humoristicky laděných povídek předvedl, co všechno mohou v našich životech opanovat moderní technologie, pokud jim to dovolíme. Veškeré paralely s naší realitou vč. celosvětového hegemona Malý&Slabý jsou čistě náhodné! Povídky tvoří propojenou mozaiku příběhů a volně navazují na první re-pre sbírku Odpor je zbytečný (2012) a druhou s názvem My jsme vám to říkali (2014). Byť knížky malého formátu (reprekaps), umí překvapit a není radno ani jednu podceňovat! Budoucnost přijde, technický pokrok nezastavíme, ale můžeme se u toho alespoň smát!

Nakladatelství: Fortna
Ilustrace: Jaroslav Svoboda
Rok vydání: 2021
Žánr: sci-fi, humor, povídky
Počet stran: 352
Vazba: brožovaná

Komentáře