Recenze audioknihy: MĚSÍČNÍ DENÍK (Michal Březina)

Humorné zápisky z bláznivé cesty vesmírem i časem

Audiokniha Měsíční deník (Michal Březina, čte Alexej Pyško, vydavatelství Čti mi), sci-fi, humor

Za recenzní audioknihu děkuji vydavatelství Čti mi!

Michal Březina sám sebe označuje za experta na časoprostorové skoky a vesmírnou turistiku, a přestože prý kariéru intergalaktického dobrodruha pověsil na hřebík, vlivem své kompulzivní grafomanie o tom alespoň píše. V roce 2016 prostřednictvím nakladatelství CPress přinesl čtenářům veselé i děsivé historky drsného kosmonauta Marcela Šebesty, a díky vydavatelství Čti mi se letos Měsíčnímu deníku dostalo i audiopodoby. Text načetl Alexej Pyško  herec, dabér a majitel ikonického hlasu nejčastěji spjatého s hercem Brucem Willisem.

Unaven bojem v nespočtu vleklých válečných konfliktů se Marcel Šebesta rozhodne upsat duši těžařské organizaci na Měsíci. Od výpravy si slibuje, že pohádkově zbohatne a po návratu na Zemi bude za borce. Jenže Měsíc už je skoro celý rozvrtaný z toho, jak si na něm vylámaly zuby ostatní velmoci světa...

Nová posádka má za úkol prohloubit obrovský tunel středem Luny a „přijít tomu šutru na kloub“, neboť kolují zvěsti, že se uprostřed něco skrývá. Jenže po chvíli začne docházet k tajemným úkazům či podezřelým úmrtím. A jakmile se Marcel setkává s obřím skleněným mravencem, tuší, že je zle  stvůra jako by vypadla z pera science-fiction spisovatele H.G. Wellse (v jehož vizi Měsíc obývají Selenité podobní hmyzu).

V srdci byl dobrodruh, který stále častěji vzhlížel ke hvězdám než k píchačkám. Tušil, že tam někde na něj čeká něco naprosto neuvěřitelného, senzačního, něco, co mu nikdy nikdo neuvěří. (citace ze stopy 1, 05:55)

Na úvod příběhu dojde k obšírnému představení hlavního hrdiny Marcela, majitele deníku (pravděpodobně jím samotným, vzhledem k obzvlášť lichotivému popisu). Následuje vyprávění v ich-formě minulého a přítomného času (záleží na tom, jak čerstvé události jsou zaznamenávány), které sestává z kratších či delších zápisků opatřených datem a časem (tematicky roztříděných do kapitol). Kniha se rovněž dělí na dvě části: Měsíční deník a Vesmírný bugi vugi. Dynamický a nepředvídatelný děj vrcholí zajímavou pointou.

Pozornost si zaslouží nezvykle autentický sloh, neboť Marcel píše/mluví tak, jak mu „zobák narost“, tzn. míchá spisovnou češtinu s nespisovnou, slangem, vulgaritami i jihozápadočeským nářečím (upoutá zejména zakončení přivlastňovacích přídavných jmen příponou -ovo: poutníkovo mise, Campbellovo hodinky aj.). Zatímco v tištěné verzi tyto faktory nejspíš bijí do očí, během poslechu působí naprosto přirozeně.

Humor stojí na nápaditých metaforách a absurdních situacích. Tím ústředním motivem je zjištění, že věci a lidé, které popsal H.G. Wells ve svých dílech (První lidé na Měsíci, Stroj času a další) ve skutečnosti existují. Zda se dá námět Měsíčního deníku považovat za inovaci, nebo naopak slátaninu a potažmo vykrádačku, záleží pouze na přístupu posluchače/čtenáře. Stejně tak nemusí každému vyhovovat násilné scény či nekorektní vtípky využívající stereotypů a strefující se do menšin.

Marcel má budit dojem perfektního protagonisty: chlápka do nepohody, který všechno vyřeší, ať už hlavou nebo hrubou silou. Trochu připomíná Marka Watneyho z knihy Marťan, dále pak Kotletovy hrdiny nebo Grisova Larse, ale jeho nabubřelost je o několik tříd výše. Pokud si však padnete do noty s nevážným konceptem a stylem humoru, dokážete vzít tuto macho verzi Garyho Stua na milost a možná si ho nakonec i oblíbit.

Ještě mě vyškolil v podávání první pomoci. Trvalo to asi pět minut. Bod jedna byl o tom, jak zacpat díru ve skafandru, a bod dvě o tom, jak dotyčnýho rychle umlátit k smrti, abysme mu ušetřili trápení, když to nevyjde s bodem jedna. (citace ze stopy 2, 16:36)


Co se interpretace týče, pan Alexej Pyško je zkrátka profesionál a jeho přednesu se nedá snad nic vytknout. Nejenže dokázal výrazově odlišit různé postavy, ale především dokonale vystihl podstatu protagonisty. Marcel Šebesta totiž je, řečeno bez skrupulí, hovado. Jenže i přesto ne úplně bezcharakterní, a právě jeho klady (ostrovtip, sebevědomí) dokázal narátor podtrhnout a ze záporů (občasná nechápavost, zbrklost) udělat cosi roztomilého.

Audioknihu provází hravá a činorodá znělka, oddělující jednotlivé kapitoly, při jejímž poslechu si budete připadat jako byste během procházky galaxií laškovně poskakovali z jedné planetky na druhou. Avšak vesmír není jen krásný, ale také nebezpečný  což rád připomene i několika zlověstnými tóny.

Z obyčejné lenosti se stala pandemie. Začalo to tím, že všichni chtěli být vedoucími v supermarketu, ale nikdo nechtěl doplňovat zboží. (citace ze stopy 1, 02:17)


Osobně jsem si poslech užila, ačkoliv preferuji delší kousky s propracovanějším světem a hlubšími postavami. Coby oddechovka titul každopádně funguje skvěle, několikrát jsem se nahlas zasmála. Tvorba pana Wellse mě doposud úspěšně míjela, takže jsem autorovi vděčná za tip na další četbu a budiž mu k dobru, že svým románem oprášil jméno pozapomenutého mistra žánru, dnes poněkud zastíněného Julesem Vernem.

Měsíční deník by neměl ujít fanouškům série Legie, Červeného trpaslíka, Stopařova průvodce galaxií či čtenářům Andyho Weira a Ernesta Clinea.


Anotace:
Audiokniha Měsíční deník je autentický deník zachráněný součinem vskutku absurdních okolností, ve kterých hraje roli obyčejný rohlík, neviditelný mravenec, kapesní stroj času a spousta dalších předmětů, jež se normálně válejí na Měsíci. Nevěříte? Poslechněte si příběh Marcela Šebesty, posledního českého kosmonauta.

Vydavatelství: Čti mi!
Interpret: Alexej Pyško
Rok vydání: 2021
Žánr: sci-fi, humor
Délka: 4h 22m
Formát: mp3

Komentáře