Rozhovor s autorkami knihy Letní kraťasy: „Chtěly jsme nějak podpořit charitativní organizaci Dům pro Julii.“

U nakladatelství Igor Indruch nedávno vyšel sborník romantických letních povídek od českých začínajících spisovatelek. Na díle pracovala Miriam Blahová, Theresa Black, Sarah Parsley a Jana Jánská. Zajímavostí je, že jejich počin je k dispozici zdarma, jelikož kniha vznikla v rámci projektu Kde autoři pomáhají

Pokud se rozhodnete přispět jakoukoliv částkou, poputuje na charitu Dům pro Julii, což je nezisková organizace, která realizuje výstavbu dětského stejnojmenného hospice v Brně. Zkušení zaměstnanci z oboru zdravotnictví se postarají o ty, kteří to krátkodobě či dlouhodobě nejvíce potřebují. Děkuji autorkám za rozhovor i poskytnuté fotografie a přeju hodně úspěchů v jejich záslužném konání.  

Autorka Miriam Blahová (Letní kraťasy)
Zdroj: autorčin archiv

Letní kraťasy vyšly u nakladatelství Igor Indruch, ale já mám pocit, že do tvorby nakladatelství příliš nezapadají. Vypadá to, že se nakladatel zaměřuje na hororový, akční a dramatický žánr, zatímco Letní kraťasy jsou romantickou oddechovkou. Proč jste rozhodly vydat knížku u tohoto nakladatelství, když se vymyká jeho běžné produkci?

Sarah: Igor vydává i jiné věci. Na začátku našeho projektu jsme zvažovaly několik možností, ale nakonec z toho vyšel vítězně právě Igor. Byla to ta nejlepší volba, protože věnoval naší knize péči, jaké by se nám jinde nedostalo.

Jana: Nazvala bych Letní kraťasy letními novelami se šťastným koncem, ono ne všechny jsou úplně romantické. Igora jsme trochu znaly z facebookové skupiny Odstartujte svoji knihu, a opravdu jsme si nemohly vybrat lépe. Je to profesionál a skvělý člověk v jednom.

 

Co bylo inspirací k sepsání sbírky letních povídek? Proč právě téma dovolené? Mohla za to situace, která zasáhla nejen v ČR, ale v podstatě celý svět? 

Sarah: Pandemie s tím neměla nic společného. Věděly jsme, že kniha by mohla být hotová v květnu, a tak jsme zvolily letní oddechovky.

Miriam: Naprosto se Sarah souhlasím, pandemie byla tím posledním, na co jsme myslely. Dovolená sama o sobě navozuje relax, a přesně o to nám šlo. Aby si čtenářky prostřednictvím našich povídek odpočaly.

Theresa: Za sebe mohu jen dodat, že já se na onu situaci snažila zapomenout a stejnou možnost dopřát i čtenáři.


Letní kraťasy jsou na stránkách nakladatelství zdarma ke stažení. Jaký k tomu máte důvod? 

Sarah: Důvodů bylo hned několik. Chtěly jsme nějak podpořit charitativní organizaci Dům pro Julii, dále jsme toužily po společném projektu, který by tradiční cestou neměl šanci nebo by to příliš dlouho trvalo, a zároveň jsme chtěly dát o sobě vědět a ukázat na naši další tvorbu.

Miriam: A když se sejde skvělá parta lidí, kteří se vzdají nároku na honorář, tak proč neudělat radost i čtenářům e-knihou zdarma? :)

Jana: Přesně tak, chtěly jsme lidem ukázat, že jde charita provozovat i jinak, místo laciné magnetky nabídnout něco, co člověku dopřeje klid a pohodu. A jako bonus se čtenáři sami rozhodnou, zda přispějí na charitu, nikdo je do ničeho netlačí, je to jen na jejich svědomí.


Jak vlastně vznikl nápad na sepsání této knihy a co je jejím cílem? 

Sarah: Částečně jsem na to odpověděla v předchozí otázce. Charita, práce se stejně naladěnými lidmi, reklama pro nás i nakladatele. Celá práce na knize byla úžasná a rozhodně splnila to, co jsme očekávaly.

Autorka Sarah Parsley (Letní kraťasy, nakladatelství Igor Indruch)
Zdroj: autorčin archiv

Vy všechny jste součástí projektu Kde autoři pomáhají. Co nám o něm můžete povědět? Přibližte jej čtenářům, podělte se o úspěchy i plány do budoucna. 

Sarah: Projekt nekončí, kniha se bude určitě číst i v budoucnu. Chtěly jsme přijít s podobnou knihou, ale ve vánočním duchu, bohužel se to letos nedalo stihnout. Věřím, že se do příštích Vánoc vytasíme s něčím novým.

Miriam: Projekt Kde autoři pomáhají jsme založily, jak už název vypovídá, kvůli pomoci druhým. Trochu jsme se rozrostli, a tak kromě různých charitativních projektů podporujeme i další autory. Např. Jakuba Boudného, který je po těžké mozkové obrně upoután na invalidní vozík, nebo Elišku Antošovou, která napsala knihu o životě s postiženým dítětem.

Jana: Chceme pomáhat i dál, takže jak už naznačila Sarah, chystáme nové projekty.


Jakou zkušenost pro vás představovalo vydání této knížky? Co považujete za plusy a co za mínusy? 

Sarah: Tak hlavně to byla obrovská zkušenost. Měly jsme za sebou nanejvýš povídky a najednou celá kniha od prvního písmenka až k tištěné verzi. Kdybychom nebyli tak skvěly tým a teď myslím i Igora, tak jsme to asi při prvním problému vzdali.

Miriam: Já bych za sebe ráda poděkovala Sarah, která mě ke knize přizvala, protože do té chvíle jsem ani z poloviny netušila, kolik práce s vydáním rukopisu je.

Theresa: Já jsem asi nejraději za první zkušenost s nakladatelem. Spousta autorů posílajících rukopisy prvotin má strach, je nervózní, neví co čekat – my už naštěstí nějakou představu máme a jsem ráda, že nám všechno objasnil právě Igor. Stejně tak byla bezvadná zkušenost vzájemného betačtení, úprav a předělávek, a – což se týká hlavně mě, protože mě k projektu Sarah přizvala měsíc před uzavíračkou – psaní v časovém tlaku.

Jana: Byla to obrovská zkušenost. Opravdu od prvních verzí, které nám vzájemně prošly pod rukama, korektur profi korektorky Dáši Čechové, redakce od Igora, až po samotný balík se skutečnými výtisky s našimi jmény. A dobrý pocit z každé koruny, kterou lidé poslali Domu pro Julii, to je bonusové pohlazení na duši.


Jak už zaznělo, všechny jste začínající autorky a povídky ve sbírce Letní kraťasy jsou vaše prvotiny. Propagovaly jste svou tvorbu třeba na literárních serverech nebo jinde, kde by vás čtenář mohl najít a něco si od vás přečíst? 

Sarah: Všechny jsme publikovaly na Wattpadu nebo Písmáku a měly za sebou povídkové soutěže.

Miriam: A také máme osobní/literární blogy. Např. já Píšu, čtu, sděluju.

Jana: Přidávám se se svým webem Píšu pro vás, kde jsou uveřejněny ukázky z mé tvorby. Dále jsem aktivní na stejnojmenné stránce na Facebooku a Instagramu.


Autorka Sarah Parsley vydala letos na podzim samostatný román Třetí zahrada, který by měl vyjít u nakladatelství Fortuna Libri. Můžete nás s knihou blíže seznámit? Proč by se na ni čtenářky měly těšit? Co všechno jim nabídne? 

Sarah: Jedná se o historickou romanci se špetkou erotiky o mladé šlechtičně, hledající své místo v době, která ženám příliš nepřála. Nella, hlavní hrdinka, se vdá za muže, se kterým si nerozumí. Dojde k anulaci sňatku a ona se odstěhuje na venkov, kde začne vyrábět bylinnou kosmetiku a parfémy.

Autorka Jana Jánská (Letní kraťasy, nakladatelství Igor Indruch)
Zdroj: autorčin archiv

Plánujete společně nějaký další počin, nebo rozjíždíte literární kariéru každá sama za sebe? Nebo šlo z vaší strany jen o jednorázové nahlédnutí do spisovatelského světa a budete se věnovat něčemu jinému? 

Sarah: Každá z nás podepsala smlouvu s nakladatelstvím a věnujeme se teď naší vlastní kariéře, ale stále se podporujeme, vzájemně si betujeme své knihy a určitě se brzy zase sejdeme u společného projektu.


Můžete nám každá z vás povědět o své povídce, kterou jste pro sbírku připravila? Přibližte ji čtenářům a zmiňte, proč zrovna ta vaše si zaslouží pozornost.

Sarah: Moje novelka Klíčové rozhodnutí vypráví o mladé ženě, kterou podvede manžel a ona odjede do Bulharska, aby se rozhodla, co dál. V Bulharsku prožije krátký románek s Ladislavem a trochu delší románek s Borisem a nalezne ztracené sebevědomí.

Miriam: Díky ti, Franzisko je příběh studentky Pavly, která v létě odjíždí do Českého Švýcarska kvůli brigádě nedaleko Dolského mlýna. Nakonec o něm nejen sepíše seminárku, podlehne jeho historii a pozná se s novými lidmi, ale uvědomí si pravou podstatu přátelství.

Theresa: Teorie prvního polibku je příběh, jehož motiv mi ležel v hlavě už delší dobu, avšak až díky Letním kraťasům jsem mu vymyslela děj. Začíná v Praze na dalším nevydařeném rande přes seznamku hlavní hrdinky Lenky, která je přesvědčená o tom, že partnera, se kterým by dokázala strávit zbytek života a ne jen kratičký románek, dokáže poznat hned; podle jejich prvního polibku. Kamarádka ji následně přemluví, aby se s ní vydala „orazit si“ do Benátek a ještě ten den vyrážejí. Hned potkávají Lenčina Romea – doslova, který je nakonec právě tím, kdo hrdince ukáže, jak se to s první pusou doopravdy má.

Jana: Jinolický trip maličko vybočuje. Čtenáře jím provádí Jakub, který si chce užít poslední léto před maturitním ročníkem. Když se vrací posledního června ze školy, srazí ho auto. V nemocnici se seznámí s přítulnou sestřičkou Šárkou. Přes mámin nesouhlas a lehký otřes mozku se přesto do Jinolic za kamarády vydává, čímž odstartuje řadu podivných náhod, které doslova ovlivní jeho život.


Letní kraťasy jsou na knižních databázích dobře hodnocené. Někdo je hodnotí průměrně, jiný nadprůměrně. Čtenáři poukazují na to, že je dílo plné oddechových romancí. Někdo jej dokonce přirovnává k young adult. Opravdu spadají příběhy do čtení pro mládež, nebo naopak obsahují i scény pro dospělé, kvůli kterým se nejedná o nejvhodnější knížku pro dospívající pod patnáct let? 

Sarah: Dvě obsahují poměrně detailně popsaný sex. Klíčové rozhodnutí je jedna z nich.

Theresa: Se zařazením do YA úplně nesouhlasím, spíše bych se přikláněla k New Adult žánru. Když pomineme sex v povídkách, tak i jejich témata se dle mého hodí pro lehce starší čtenáře.

Jana: Sice jsou novely o mladých protagonistech, lidem pod patnáct let bych je opravdu nedoporučila. Neobsahují žádné oplzlosti, nicméně kromě sexu řeší i další trochu dospělejší témata, například Jinolický trip je maličko akčnější, mrazivější, zkrátka „divoké devadesátky“. Ale podmínkou byl šťastný konec, takže ten vše (doufám) vyvažuje.


V závěru taková lehce záludná otázka. Pokud by bylo možné vybrat si jeden příběh ze sbírky Letní kraťasy a strávit v něm den, který by to byl a proč?

Sarah: Do té své už jsem se přenesla při psaní, takže bych si vybrala ze zbývajících třech, ale jednu asi vybrat nedokážu. Když jsem je betovala, u každé z nich jsem měla pocit, že to je přesně to místo, kam musím nutně jet na příští dovolenou.

Miriam: Nebudu kličkovat kolem horké kaše, vybrala bych si Klíčové rozhodnutí. U moře jsem totiž byla naposledy snad před šesti lety a hned bych se k němu rozjela.

Theresa: Já bych si vybrala Jinolický trip. Posezení s kamarády u táboráku, stany za zády, nejlepší guláš s chlebem z konzervy před sebou a záhada ve vzduchu. Úplně cítím kouř ohně a vzrušení z detektivky.

Jana: Jinolice i Bulharsko jsem si částečně prožila, vlastně i podobnou atmosféru v Českém Švýcarsku. Takže zbývají Benátky, které Theresa skvěle popsala, moc ráda bych se tam podívala, alespoň na jeden den.

Autorka Theresa Black (Letní kraťasy, nakladatelství Igor Indruch)
Zdroj: autorčin archiv


Komentáře