Recenze: MIZÍCÍ HMYZÍCI (Daniela Krolupperová)

Pohádka a zároveň hravá učebnice hmyzu

Mizící hmyzíci (Daniela Krolupperová, ilustrace Eva Chupíková, nakladatelství Portál), pohádka

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Daniela Krolupperová je zavedená a úspěšná autorka knížek pro děti. V projektu jsme vám už představili tituly Vánoční tramvaj, Sněhová víla, Polární pohádka a také sérii pohádkovo-naučných publikací Jde sem lesem, Zákeřné keře, Rybí sliby a Taje olivového hájeMizící hmyzíci tuto sérii uzavírají. Nechte se vtáhnout do pohádkového příběhu a prozkoumejte taje hmyzí říše.

Mizící hmyzíci (Daniela Krolupperová, ilustrace Eva Chupíková, nakladatelství Portál), pohádka
Zdroj: archiv recenzentky

Titul vypráví o Království růží, v němž v každém květu žije nějaká víla s keřem spjatá. Nachází se v zahradě staré paní, která ale jednoho dne odejde. S jejím odchodem postihne i Království růží zlé prokletí. Napadnou ho neznámí černí tvorové, kteří pomalu způsobují jeho zkázu, a tím i víl. Je třeba nalézt záchranu. Podle proroctví staré krtonožky je může zachránit jedině beruška. Ale kde ji hledat? Řešení se nečekaně naskytne v ne tak ledajaké postavě. Stane se jím malý, pohodlný a líný skřítek, kterého víly pojmenují Princ. Cestou se bude muset potýkat nejen s různými překážkami a zlými tvory, ale také se svým strachem a pochybnostmi. S kým vším se Princ potká? Podaří se mu včas přivézt pomoc?

Příběh zdařile kombinuje faktické informace o hmyzu s pohádkovými prvky. V úvodu každé kapitoly nacházíme celostránkovou ilustraci nějakého živočicha z dané říše se stručným popisem jeho vlastností. Setkáte se jak s poměrně známým hmyzem jako babočka, včela, sršeň, tak s méně proslulou krtonožkou, svižníkem či hnojníkem. Na závěr jednotlivých pasáží jsou připojeny otázky s klíčem sloužící k upevnění získaných poznatků. Odpovědi na ně lze v textu dobře nalézt.

Autorka používá barvitou a krásnou češtinu, obohatí slovník dětí o neobvyklá slova jako smrduté jezírko či zkormoucená tvář.

Mizící hmyzíci (Daniela Krolupperová, ilustrace Eva Chupíková, nakladatelství Portál), pohádka
Zdroj: archiv recenzentky

Titul je čtivý, nepostrádá napětí, kouzla a nadpřirozené bytosti, jak to ve správné pohádce má být. V knize se setkáme se dvěma druhy ilustrací. První souvisí s příběhem a druhé poměrně věrně znázorňují hmyzíky jako vystřižené ze sbírky hmyzu, o kterých bude v kapitole řeč. Výtvarné ztvárnění Evy Chupíkové nelze charakterizovat jinak než slovy nepřehlédnutelné, podmanivé a snové. Kresby skvěle vystihují přírodní atmosféru a celou knihu vhodně doplňují. Věřím, že každého čtenáře vtáhnou a nepustí. 

Skřítek včele vypověděl, jak dostal jméno Princ a také úkol zachránit Království růží.

„Víš, mezi námi,“ povzdechl si, „mám takový nepříjemný pocit, že na takový velký úkol jsem prostě moc malý.“ Včela rozhodně zavrtěla hlavou. „To jistě ne, skřítku,“ ujistila ho. „Podívej se na mě. Já jsem jen obyčejná včelí dělnice. Celé dny létám, abych nastřádala pyl na mateří kašičku. Nás dělnic je obrovské množství, desítky tisíc. Naše královna je jedna jediná. Ale bez nás by nemohla žít. A my ji potřebujeme, aby na svět přišly další včely. (…)

Na světě je to prostě tak zařízeno, že i ten nejmenší, nejnepatrnější tvor tu má své místo. A pokud ses stal Princem, docela jistě dokážeš zachránit Království růží. I když to bude hodně namáhavé a těžké. Je to prostě tvůj úkol.“ (…)

 „Každý tvor má strach,“ odpověděla mu včela. „Velký i malý. Ale každý může svůj strach překonat. Odvaha je nebát se strachu.“ (str. 32-33) 


Knížka se hodí pro předškoláky, mladší školáky i jejich rodiče. Využijí ji ale také učitelé ve školkách či na prvním stupni. Věřím, že po přečtení budou mít zejména malí čtenáři stejně příjemný zážitek jako já, dozvědí se spoustu nových a užitečných informací o hmyzu a získají pozitivní vztah nejen k těmto drobným živočichům, ale i k přírodě.

Mizící hmyzíci (Daniela Krolupperová, ilustrace Eva Chupíková, nakladatelství Portál), pohádka
Zdroj: archiv recenzentky


Anotace:
Království růží postihlo zlé prokletí. Bylo napadeno neznámými vetřelci, černými tvorečky, kteří způsobili, že růžové keře začaly vadnout a chřadnout. Celému království hrozí zkáza. Je ohrožen i život růžových víl obývajících růžové keře. Najdou víly někoho, kdo je zachrání?

Příběh mizících hmyzíků je pohádka, která dětským čtenářům pootevře okénko do tajemného světa dobře známých drobných živočichů. Poznává jejich vlastnosti a řeší jednoduché otázky připojené za každou kapitolou. Mezi nepatrnými stébly trav se odehrávají velké příběhy pro malé (i větší) děti. Stačí se začíst.

Kniha je určena dětem mladšího školního věku, předškolákům a jejich rodičům. Poslouží také učitelkám v mateřských školách.

Daniela Krolupperová je překladatelka, novinářka, spisovatelka, za dětské knížky získala v letech 2003 a 2006 Cenu učitelů. V Portálu vyšly její knihy Putování za nejmocnějším kouzlem (2007), Zákeřné keře (2010), Rybí sliby (2011).

Nakladatelství: Portál
Ilustrátorka: Eva Chupíková
Rok vydání: 2013
Žánr: pohádka
Počet stran: 96
Vazba: pevná

Komentáře