Recenze: TAJEMSTVÍ OBSIDIÁNU (Petra Martišková)

Fantasy pro dívky se špetkou Disneyho 

Tajemství obsidiánu (Petra Martišková, nakladatelství CooBoo), fantasy

Za recenzní e-knihu děkuji portálu Palmknihy.

Po řadě romantických a pohádkových příběhů se Petra Martišková vrhla na fantasy. První díl série z této oblasti vydala u nakladatelství CooBoo. V Tajemství obsidiánu je nám představen svět existující paralelně s tím naším, ve kterém probíhá nekonečný boj démonů a jejich lovců.

Anna si i přes netradiční dětství nikdy nemyslela, že by se od svých vrstevníků výrazně odlišovala. Avšak poté, co se její talisman zblázní a dědeček má o ni čím dál větší starost, jí dochází, že možná až tak obyčejná není. Pravdu se dozví, až když se zprávy začnou zajímat o novou velkou vlnu vražd v Praze – je další v řadě lovců démonů.

Aby změn v jejím životě nebylo málo, do její školy nastupuje Damien, který je stejně tajemný jako přitažlivý. Jak zvládne krutou pravdu o sobě i svých rodičích? Jak rozehranou hru mezi démony a lovci ovlivní rozvíjející vztah mezi Annou a Damienem? A udrží děda svou vnučku v bezpečí nebo se stane další obětí krvežíznivých tvorů?


Klady:
  1. Přestože se kniha nese v klidnějším rázu a moc akčních scén se v ní nevyskytuje, má spád a je nabitá vtipnými situacemi a hláškami nahrazující akci. 
  2. Je vidět, že autorka má již s psaním knih zkušenosti, její práce se slovy je skvělá. Avšak i přesto lze poznat, že na psaní fantasy není moc zvyklá a mírně v tomto žánru klopýtá a fantasy prvky působí nuceně.
  3. Se zvolenou ich-formou je pracováno velmi dobře. V textu se vyskytuje mnoho hrdinčiných pocitů, otázek, na které si sama v mysli odpovídá nebo nad nimi rozjímá.
  4. I přes netradiční dětství působí Anna nejvíce uvěřitelně ze všech postav. Ty vedlejší často naráží na problém, kdy je kolem nich vytvářen háv tajemství (Annin děda), zvýraznění rysů jejich osobnosti (Anniny kamarádi) nebo až přílišné dětské chování (Damien).
  5. V mnoha momentech i atmosférou dílo připomíná Disneyho fantasy filmy pro náctileté, což jejich fanoušky jistě potěší a spíše si k němu naleznou cestu.

„Radši mi řekni, co se stalo, než to z tebe na mou duši vymlátím.‟
„Ty nemáš duši,‟ ušklíbl se Cedrik, ale navzdory vzteku a opovržení, které jsem v jeho hlase slyšela, jsem ucítila jeho ruku na svém čele. (str. 213)

Zápory:
  1. Při čtení jsem měla často pocit, že hrdinka sice žije v Praze, ale na školu chodí ve Spojených státech v nějakém filmu pro náctileté. Mohl za to styl výuky, svoboda, jakou měli na internátu, roztleskávačky, velké školní večírky. . .
  2. Nejasnost ohledně věku protagonistky. Na straně čtyřicet pět prohodila, že bojový sport dělá již osm let a na straně čtyřicet šest zmiňuje, že ke svému trenérovi chodí od dvanácti a nikde není zmíněno, zda ho praktikovala i před tím. Pokud ne, tak by jí mělo být dvacet a ne sedmnáct, skoro osmnáct.
  3. Přestože si Anna několikrát stěžuje, jak je na ni děda přísný a hodně dbá na její bezpečí, – až na pár světlých chvilek – mu však je ukradené, co dělá. Podobně je na tom i Mona, bylinkářka vypomáhající u nich doma. Také by měla být mega starostlivá, ale většinu děje se chová jako by jí na Annině životě nezáleželo.
  4. Kniha se snaží působit tajemně, avšak mnoho „záhad‟ čtenář rozluští dávno před tím, než jsou oficiálně odhaleny.
  5. Přestože vtipné hlášky byly dobré odlehčení, často působily nepatřičně a uměle přidané, aby se vytvořil pocit rychle ubíhajícího děje. Jejich množství mi připomíná díla Ricka Riordana, zvláště sérii Percy Jackson a Olympané, avšak nefunguje to až tak dobře.
  6. Annu postrkává na správná místa řada účelových postav. Nejvýraznější je její kamarádka Jasmína, jenž se podaří jejího dědu, přezdívaného stařík, přesvědčit, aby ji pustil na večírek, který by jí jinak zakázal. Jak se jí to podařilo? Použila na něj řeč svého těla nebo snad černou magii?
  7. Romantický vztah Damiena a Anny se vyvine hodně rychle a jeho vývoj nepůsobí věrohodně. Hodně se hraje na lásku na první pohled a hlubší poznávání mezi nimi chybí. 
  8. Anotace prozrazuje důležité informace a čtenáři citlivému na vyzrazování může zkazit požitek.

„Takže si z nich uděláte šaty? Namísto šatníku s oblečením, máte na ramínkách lidi, které si při nějakém jednání o světovém míru obléknete?‟ (str. 232)

Postavy: Nejvěrohodnější postavou je samotná protagonistka Anna, přezdívaná Ans. Už od prvního okamžiku má člověk pocit, že se jedná o holku od vedle s příliš starostlivým rodičem. Není zobrazována jako přesílená hrdinka z legend, jejíž jedinou slabinou je její láska ke špatnému muži, což je častý problém v tomto žánru.

Přestože je Damien představen jako minimálně století starý démon, chová se v některých okamžicích jako šestnáctiletý kluk, jehož rodiče odmítají akceptovat jeho zájmy. Chvilkami jsem měla pocit, že vliv na to může mít jeho druhová příslušnost. Kromě toho je zobrazován jako klasický silný mužský charakter, po kterém touží každá dívka, avšak on má oči jen pro jedinou z nich. Vtipné a nezapomenutelné jsou jeho interakce s učitelem dějepisu.

V příběhu se vyskytuje řada vedlejších postav. Ty více interagující si čtenář zapamatuje pro jejich povahu, přestože později mu mohou vypadnout jména. S jejich reálností je to horší než u hlavní hrdinky a u některých jsem měla pocit, že si odskočili z Muzikálu ze střední.

Zalíbení v díle naleznou ti, kteří se chtějí odreagovat a při čtení nepřemýšlet. Cílovkou jsou spíše dívky kolem šestnácti, avšak neurazí ani staršího čtenáře majícího rád podobné příběhy.

Můj názor: Nevím, zda to bylo tématem, stylem psaní, podobností s řadou mých oblíbených komedií nebo jsem se pouze trefila do nálady, avšak Tajemství obsidiánu jsem si neskutečně užila. Podíl na tom jistě mělo i to, že se jednalo o mé první setkání s autorkou. 

Musela jsem se extrémně soustředit, abych nepřehlížela nejrůznější nedostatky (a stejně jsem polovinu přečetla, aniž by mě napadlo zapsat si poznámku). Miluju ústřední pár a doufám, že v dalších dílech dostaneme něco víc než jen dětské okouzlení. Celou svou prohnilou duší si přeji v dalším díle vidět scénu, kdy Damien jde za Anniným dědečkem, aby mu vysvětlil, co se stalo, a že se nemá pokoušet o její záchranu. Bodík navíc za připojení magických vlastností kamenů a pikantností ohledně historických osobností.

Avšak i přes zmíněné věci, se objevilo pár drobností, které drásaly mé nervy. Největším byl asi Annin zbabělý útěk před Damienem po jejich rozhovoru o démonech. Lusknutím prstu se začala chovat jako by z něj měla strach a ne tak velkou slabost, jakou popisovala až do tohoto okamžiku.

Závěrečné hodnocení: 70 %


Sedmnáctiletá Anna žije se svým poněkud podivínským dědečkem vcelku normální život. Právě vstupuje do závěrečného ročníku střední školy a jediné, po čem touží, je zdárně udělat maturitu. O temném světě, jehož je řízením osudu součástí, nemá nejmenší tušení, dokud se jí na zádech neobjeví podivné znamení. Damien pochází ze starého královského rodu démonů a ani trošku se mu nelíbí otcův příkaz – má předstírat, že je středoškolským studentem, aby našel nebezpečného zaklínače. Dosud nezasvěcený nepřítel zatím nemá o svém osudu tušení a jako jediný dokáže démony zabít. Navíc se prý ukrývá mezi studenty prestižní školy v Praze. Damien ho touží rychle najít, zlikvidovat a zmizet. Věci se však zkomplikují. Dokáže se postavit své rodině i zažitým tradicím? A tuší vůbec, kdo je ta dívka, do které se zamiloval? Tajemství obsidiánu je první díl plánované young adult fantasy trilogie zkušené české autorky.

Nakladatelství: CooBoo
Rok vydání: 2021
Žánr: fantasy pro mládež
Série: Tajemství obsidiánu (1.)
Počet stran: 288
Formát: epub, mobi, PDF


Logo e-shopu Palmknihy


Komentáře