Recenze: DIM SWIM SE UČÍ PLAVAT (Edita Makovcová, Linda Kolaříková)

Povedené plavecké pohádky s metodikou

Dim Swim se učí plavat (Edita Makovcová, Linda Kolaříková, ilustrace Lenka Dřízhalová)

Za recenzní e-knihu děkuji autorkám Editě Makovcové a Lindě Kolaříkové.


Co vznikne, když spojí síly trenérka plavání Edita Makovcová a závodní plavkyně Linda Kolaříková, navíc obě maminky? Pohádka o tom, jak děti naučit plavat. Možná nevíte, že ani malí tučňáci neumí plavat hned od narození a musí se všem plaveckým dovednostem teprve učit. To čeká i Dima Swima, malého jihoafrického tučňáka brýlatého, který ještě neumí plavat a chce se to naučit. Jak se s takovým úkolem vypořádá, si přečtěte v dnešní recenzi.

Dim Swim se učí plavat (Edita Makovcová, Linda Kolaříková, ilustrace Lenka Dřízhalová)
Zdroj: e-kniha

Malý tučňák Dim Swim ještě neumí plavat. Dimovi rodiče patří k nejlepším plavcům v celé kolonii. O to to má Dim těžší. Baví ho si ve vodě hrát a dělat různé tučňákoviny, ale nemá rád vodu v obličeji. Jak to zvládat mu pomůže tučňák Elvis. Dim se postupně seznamuje s různými zvířaty, např. krabem Cardim, espádou Áťou či hvězdicí Aster, kteří ho učí plaveckým dovednostem. Podaří se mu samostatně plavat?

E-kniha si klade za cíl přiblížit dětem plavání a podpořit je v jejich vlastní plavecké cestě. Obsahuje šest vybraných příběhů s metodikou. Děti by se za asistence rodičů měly naučit zvládat vodu v obličeji, ručkování, jízdu na žížale, vznášení, kraulové nohy a šipku. V každé pohádce se učí jedna plavecká dovednost. Počin je předzvěstí titulu obsahujícího celkem dvacet čtyři pohádek a kompletních dovedností, které by člověk měl na cestě k samostatnému plavání ovládnout. 

Dim Swim se učí plavat (Edita Makovcová, Linda Kolaříková, ilustrace Lenka Dřízhalová)
Zdroj: e-kniha

Myslím, že cíl se autorkám povedlo splnit skvěle. Děti se učí od nejjednoduššího po složitější, nejdříve na souši, poté až ve vodě. Pohádky jsou čtivé, metodika je názorná a srozumitelná, je v ní použitá infografika a návody plaveckých technik s obrázky. Metodika myslí také na rodiče, kteří by měli být dětem při učení pomocníky a oporou. Nechybí motivující přístup, který by měl dětem pomoci zvýšit sebevědomí, skamarádit se s vodou a zvládnout samostatné plavání. Uvnitř naleznete také komiksové bubliny s otázkami, které se k vyprávění vztahují. Celé vyprávění se nese v zábavném duchu, což napovídá, že by mohlo děti bavit, ale nechybí také respekt k vodě, protože voda může být i nebezpečná.

Titul je obohacen také o různé básničky, které jsou občas trochu kostrbaté, ale většinou jsou povedené a vtipné, např. při učení, jak zvládat vodu v obličeji se říká: „Hlavo plná oleje, voda tě teď poleje.“

Dim Swim se učí plavat (Edita Makovcová, Linda Kolaříková, ilustrace Lenka Dřízhalová)
Zdroj: e-kniha

Vyprávění doplňují veselé obrázky Lenky Dřízhalové, které jsou milé, barevné a dotvářejí zábavnou atmosféru. 

Myslím, že za pomoci této e-knihy by měli metodiku plavání zvládnout zájemci z řad rodičů, kteří touží naučit své dítě plavat. Co se týče věku, podle autorek by se příběhy měly hodit dětem od tří do deseti let. Techniky jsou uvedeny podle náročnosti, takže by neměl být problém je u dětí různého věku přizpůsobit. Líbilo se mi, že ve vyprávění nalezneme různé zajímavosti o jeho aktérech, a že podporuje v učení nejen děti, ale i rodiče, které učí, jak dětem být příkladem a oporou. Za důležité považuji také to, že je v metodice ukázáno, v jakém pořadí jednotlivé dovednosti děti učit.

Dim Swim se učí plavat (Edita Makovcová, Linda Kolaříková, ilustrace Lenka Dřízhalová)
Zdroj: e-kniha


Anotace:
Malý tučňák Dim se učí za pomoci rodičů plavat a seznamuje se přitom s mořskými zvířátky. Spolu s ním se hravou formou seznámíte s odbornou plaveckou metodikou. V ilustrovaných krocích v závěru každého příběhu zjistíte, v jakém pořadí učit děti plavecké dovednosti, a objevíte efektivní postupy výuky plavání. Naučíte se, jak se s dítětem ve vodě pohybovat a umožnit mu tak rychlejší rozvoj. Najdete zde i tipy na práci s plaveckými pomůckami či překonávání obav s vodou občas spojených. A zároveň si můžete s dětmi i s Dimem zabroukat jeho veselé říkanky. 

Společnost: Ledunka s. r. o.
Ilustrátorka: Lenka Dřízhalová
Rok vydání: 2021
Počet stran: 58
Formát: PDF

Komentáře