Recenze: POZLACENÁ KLEC (Eva Mašková)

 Vrah v zamčeném pokoji? Nemožné!


Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství Talent Pro ART.
Chci zakoupit tento titul!


Eva Mašková s detektivní novelou Pozlacená klec vyhrála druhé místo v literární soutěži Talent Pro ART 2020, čímž si vysloužila zaslouženou pozornost a novela vyšla jako e-kniha. Není to však autorčin první počin, v antalogii Pokřivenej svět: Povídky o rituálech jsme si již mohli přečíst její počin Otevřený dopis. 

Leona Widimská je jednoho dne ráno nalezena mrtvá v posteli, dveře ložnice byly zamčené zevnitř a v pokoji nebyly nalezeny žádné stopy po násilném vniknutí. Dalo by se to lehce uzavřít jako náhlé úmrtí, přece jen se již jedná o starší dámu, ale něco tady nehraje. Proč chtěla to ráno stará dáma změnit svoji závěť? A proč se lékař přivolaný k mrtvé zdráhá vyloučit cizí zavinění? 

Novela je rozdělená do dvou částí, přičemž každá pasáž odpovídá jednomu dni vyšetřování. Vyprávění v er-formě je často proloženo přímou řečí, což velice příjemně oživuje děj. Autorčin styl je svižný a v kombinaci s tím, že chce čtenář přijít celé záhadě na kloub, se kniha čte skoro sama. 

Vyšetřováním, které je hodně založeno na dialozích, připomíná Pozlacená klec klasickou detektivku ve stylu Agathy Christie. Před čtenáře je položena záhada, ale zároveň tu nenajde nic, z čeho by běhal mráz po zádech, spíše potrápí mozkové závity. Jednotlivé charaktery podezřelých postav jsou velice dobře vykreslené, takže i na malém prostoru, který tento krátký formát nabízí, si čtenář udělá o jejich pohnutkách ucelenou představu. Skvělým oživením je potom špičkování mezi dvěma detektivy, zkušeným Jindřichem Daňkem a stážistkou Katkou Šipkovou. 

Přestala se chichotat, když viděla, že se Daněk dívá na hodinky. Nejlepší obrana je útok, rozhodla se. „Kdes byl? Je sedm dvacet. Čekám tu na tebe...“  
„V sedm jsi tu nebyla," odsekl lehce rozladěn její drzostí. V duchu se přenesl ke svým kriminalistickým začátkům. Podobné chování se netolerovalo, dostal by co proto. Jenže mu žádný vysoce postavený strýček kariérní cestičku neumetal.  
„Omlouvám se, přijela jsem o pět minut pozdě, podcenila jsem provoz, myslela jsem...“
Nadřízený došel až k autu a položil ruku na kapotu. Z její teploty musel poznat, že zapalování vypnula tak před minutou. Žaludek se jí sevřel, čekala sžíravý sarkasmus, ale jen pozdvihl obočí. (str. 33)

Bavila mě lehkost a přirozenost dialogů. Stejně tak se mi líbily vztahy mezi detektivy a děj, který měl opravdu švih, a nebyla tu žádná hluchá místa. Jediné, co bych vytkla, byl trochu zrychlený konec, ten by si klidně zasloužil ještě rozvést, na druhou stranu vzhledem k rozsahu celé novely, je to pochopitelné. Pokud autorka bude pokračovat dalšími případy dvojice Daněk – Šipková, budu určitě patřit k nadšeným čtenářům.   

Kniha je vhodná pro všechny fanoušky klasické detektivky, ale i pro ty, kteří by chtěli žánr teprve vyzkoušet. Svojí délkou novela začátečníky neodradí, naopak svojí zdařilostí spíše pobaví a naláká na další kousky.  

Co se týče knižní obálky, tak ta zaujme na první pohled. Navíc k příběhu skvěle sedí a myslím, že naláká nejednoho čtenáře. 



Záhada zamčeného pokoje v českém podání, tak by se dala krátce charakterizovat tato zdařilá detektivní novela, s velmi dobře vykreslenými charaktery postav. Není v ní nouze o napětí, záhady, ale ani o břitkou a vtipnou konverzaci mezi zkušeným detektivem Jindřichem Daňkem a mladou stážistkou Katkou Šipkovou. 

Nakladatelství: Talent Pro Art 
Rok vydání: 2021
Žánr: detektivní novela
Počet stran: 77
Formát: epub, mobi, PDF 

Komentáře