Recenze: NEZBYTNÁ OPATŘENÍ (Antonín Mazáč)

Když se práce forenzního technika přesune od stolu do terénu,
zamíchá to mnoha kartami

Nezbytná opatření (Antonín Mazač, nakladatelství Talent Pro ART), detektivka

Za recenzní e-knihu děkuju nakladatelství Talent Pro ART.
Chci zakoupit tento titul!


Antonín Mazáč je spisovatel ze západu Čech s láskou k americké detektivní škole, jež se odráží také v této nejnovější knize – Nezbytná opatření. Z jeho titulů můžete znát například Letargii z roku 2017 nebo Křest ohněm z roku 2015. Na svém kontě má však k dnešnímu dni celkem devět knih.

Výběr této publikace v mém případě podpořila jednoduchá, avšak přesto zajímavá obálka a také výstižná anotace, jejímž úkolem je čtenáře nalákat. Což se v tomto případě skutečně podařilo a měla jsem tak díky projektu Čteme české autory možnost počin přečíst a zrecenzovat. Za poskytnutí děkuji projektu a také nakladatelství. 


Děj:

Vše začíná střelbou, jež obrací život naruby hned několika lidem. Jednak právníkovi Dominiku Brandlovi, ale také forenznímu fonetikovi Marku Deylovi. 

Dominik je za bílého dne na ulici postřelen a po útěku před další ranou se vydává pátrat po útočníkovi. Pomoc nachází u bývalé spolužáky Lucie a snaží se pátrat po záhadném útočníkovi a jeho motivech. Je přeci právník a mohl si během soudních řízení znepřátelil mnoho lidí. 

Na jiném místě dostává Marek další nahrávku k prošetření. Nahrávka pochází z domu, ve kterém se stala dvojnásobná vražda. Marek se pokouší analyzovat hlasy z nahrávky, přičemž se dostává do souboje s časem. Ať už je na nahrávce kdokoliv – vrah nebo svědek –, nemůže riskovat, že udeří znovu. 

Nejen oni dva, ale i jejich blízcí a rodina se pouštějí do nebezpečných vod, které vyžadují nejedno nezbytné opatření. Zvládnou se vypořádat s nástrahami neznámého útočníka i běžných dní? Jen čas odhalí nevyhnutelné.

Hodnocení: 

Příběh začíná dvěma rozdílnými dějovými linkami, které spolu na první pohled nesouvisí. Jak ale jistě každý bystrý čtenář předpokládá, nadejde čas, kdy se osudy hlavních hrdinů z obou linek spojí v jeden. Autor vypráví er-formou, kterou doplňuje mnoho přímé řeči. Ta bývá občas delší, než jak by knihomil očekával, nicméně k tomu se za pár řádků znovu dostanu. Pojďme se nyní společně podívat na postavy a jejich vliv či důležitost.

Hrdinové se na prvních sto stranách objevují často, jak bývá zvykem, ale je jich příliš mnoho. Může tak, jako tomu bylo v mém případě, docházet k matoucím počátečním informacím. To se samozřejmě, jako u jiných děl, změní ve chvíli, kdy se čtenář do děje více začte. Poté je již rozlišení jednotlivých postav a jejich roli mnohem snazší. Je na místě poslat poklonu autorovi za popis a charakter jednotlivých osob. Žádná z nich nebyla v příběhu navíc a jejich rozvoj a vzájemně křížení cest bylo příjemné sledovat. 

V dnešní době je obtížné přijít se zajímavými zájmy a povoláním, ale to se rozhodně tohoto autora netýká. Karlovy Vary a fonetika jsou rozhodně silnými body pro pozitivní hodnocení.

... že forenzní fonetika je něco, o čem by měli lidé vědět. Něco, co přichází ruku v ruce se současnou vědou a civilizací. Jako lepek, cukrovka nebo Kazma, jen v trochu lepším světle. (str. 106)


Jako první musím zmínit obor fonetiky, o němž jsem až do čtení knihy měla pramálo tušení. V díle však nechybí několik stran, které odvětví fascinujícím způsobem popisují, a věřím, že to upoutá nejednoho čtenáře. Dalším plusovým bodem je z mého pohledu výběr místa, kde se děj odehrává. Karlovarsko je krásné a jsem velmi ráda, ze autor zvolil právě tuto oblast mimo velmi obvyklé Prahy. Příběh díky tomu ožil úplně jiným směrem.

Když chce policista v Karlových Varech informace z ulic, má dvě možnosti.

Může zabloudit na městské autobusové nádraží a tak dlouho v civilu hrát na strunu nevinnosti a přežvykovat svačinu, až zahlédne někoho, koho moc dobře zná. (str. 47)


Pokud bych měla zmínit negativa, zařadila bych zde přímou řeč.
Postavy vedly časté rozhovory, což obvykle spěje k rychlejšímu osvojení příběhu. Bohužel v tomto případě se přímá řeč několikrát táhla i přes několik stran a nebylo to příliš příjemné. Hrdinové spolu sice hovořili, ale dle délky to vypadalo spíše na monology než dialogy. Rychlejší výměna názorů a rychlejší konverzace by byly pro mě jako čtenáře příjemnější.

Vraťme se nyní k tempu děje. Osobně se přikláním k tomu, že prvních cca dvě stě stran postrádalo napětí či zajímavou malou zápletku, zvrat. Opravdu dlouho se nestalo nic, co by čtenáře pohánělo vpřed se čtením a povzbuzovalo číst další stránky v každé volné chvíli. 

Naštěstí se v druhé polovině vše změnilo a příběh nabral skutečně na síle, nepředvídatelnosti a napětí. Druhá polovina je opravdu skvělým počinem autora, ve které si vyhrál s mnoha zvraty. Ráda bych zmínila alespoň jeden, nechci vás však o nic připravit. 

Mám ráda, když se děj odvíjí svižným tempem již od začátku, proto jsem se zprvu nemohla začíst. V tomto ohledu má však každý čtenář jiné preference, ale máte-li to stejně jako já, určitě knihu neodkládejte a věřte, že od poloviny vás dostane do kolen.

Komu bych knihu doporučila? Čtenářům, kteří mají rádi americké detektivky, ale také české autory. Četba se určitě hodí pro čtenáře ve věku 15+, kvůli výrazům, které se v knize vyskytují. 

„Standa byl děvkař. Stačí vám takový obrázek?“ (str. 97)


Pokud vás ani tato recenze nepřesvědčí o přečtení, mohu už zmínit jen jediné. Dejte knize šanci kvůli obálce. Že je jednoduchá? Ano. Nepotřebuje si čtenáře získávat barevností a lákavými obrazy. Získá si jej svou jednoduchostí na povrchu a promyšleností uvnitř.

Recenzentka: Nela Svobodová


Anotace:
Za bílého dne je na poloprázdné ulici postřelen právník Dominik Brandl. Snaží se uniknout neznámému útočníkovi a nachází pomoc u bývalé spolužačky. I přes její námitky se vydává do ulic, aby se pokusil zjistit, kdo mu usiluje o život. Na jiném místě se dostává forenznímu fonetikovi Marku Deylovi do rukou nahrávka z domu, v němž došlo k dvojnásobné vraždě. Díky špatné kvalitě záznamu se pouští Marek do souboje s časem, zvukem i všehoschopným tajemným protihráčem, který je pravděpodobně přesvědčený o tom, že pro něj nejlepší forenzní fonetik představuje akutní nebezpečí. Jak se s tím vypořádá člověk, který není zvyklý čelit smrtelné hrozbě?

Nakladatelství: Talent Pro ART
Rok vydání: 2020
Žánr: detektivka
Počet stran: 352
Formát: Epub, Mobi, PDF

Komentáře