Recenze: JAK SKŘÍTEK LESÁNEK VAŘIL PELANDU (Jiří Glet)

Kde je les, tam je lesní skřítek!

Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu (Jiří Glet, nakladatelství KKnihy.cz), čtení pro děti

Za recenzní e-knihu děkuji nakladatelství KKnihy.cz

Jiří Glet se již několik let zabývá českou i evropskou historií, kulturou a zajímavostmi v přírodě. Je autorem několika turistických průvodců, historických, ale i dětských knih. Právě k dětským se řadí i kniha Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu, ale radost udělá i dospělým čtenářům, kteří mají rádi pověsti. 

Myslíte si děti, že v lesích žije jenom lesní zvěř, všichni ti medvědi, vlci, lišky, zajíci, jeleni, jezevci a veverky? Kdepak, všude kde je pořádný kus lesa žijí taky lesní skřítkové.  (str. 4)


Jak skřítek Lesánek vařil Pelandu
 je vyprávěním o lesních skřítcích, kteří obývají lesy valašských hor. Každý má svoji práci a jednou za čas se všichni sejdou, aby si pověděli, co je u nich nového. Na jeden takový jarní lesní sněm nás právě autor zavede. 

Nejprve se čtenář seznámí s lesními bytostmi, jejich úkoly v lese i způsobem života. Potom začíná jarní lesní sněm, na kterém každý skřítek vypráví legendu ze své části hor. Seznamujeme se tak s lakotným mlynářem, pracovitým cestářem, statečnou Majdalénou, dřevařem Pilčíkem a s pověstí o vzniku Čertových skal. V druhé části je potom ukázáno, jak se žije na valašských horách během celého roku a co všechno je v lese během jednotlivých ročních období za práci. Celkově tak na čtenáře čeká pět legend, tři krátké příběhy přiložené k vyprávění o jednotlivých ročních obdobích a různé informace o životě skřítků.

Z každého příběhu plyne nějaké ponaučení, takže děti rychle zjistí, že být lakomý není nic hezkého, že stojí za to být odvážný nebo také, že poctivou prací se člověk dostane v životě nejdál. Styl psaní není nijak strohý, ale ani přehnaně květnatý, takže je pro děti srozumitelný a dobře se čte. Autor se soustředí na vykreslení jednotlivých lidských charakterů, aby dal vyniknout poučení plynoucím z příběhů. Popisy života lesních bytostí jsou navíc skvělé pro rozvoj představivosti. Pokud s dětmi rádi chodíte do lesa, určitě při dalším výletě budou hledat stopy po skřítcích.

Knížce není co vytknout, snad jen kdyby byly jednotlivé pohádky trochu delší. Díky tomu, že jsou opravdu kraťoučké, může titul jako celek působit trochu roztříštěně.  

Příhody lesních skřítků jsou vhodné pro čtení s mladšími dětmi, protože jsou tak akorát krátké a dítě udrží pozornost. Navíc jsou ideální pro všechny milovníky pověstí s poučením, pokud navíc znáte valašské hory, budete si připadat jako doma. Myslím, že díky dětské fantazii nebude po dočtení už žádná další návštěva lesa stejná.

Co se týče knižní obálky, tak ta zaujme na první pohled. A myslím, že nejen děti. No řekněte sami, nezajímá vás, co právě skřítek Lesánek vypráví?  


Anotace: 
V hlubokých lesích valašských hor žije pět lesních skřítků. Jmenují se Javorníček, Smrkovníček, Bukovníček, Jedlovníček a jejich kapitánem je Lesánek. Skřítkové se starají o les, vyprávějí si pověsti, navzájem si pomáhají a pomáhají dobrým lidem a dětem. V této knize najdete rovněž pět zcela nových pověstí, zasazených do krásné valašské krajiny, a jednu starou pověst O vzniku Čertových skal, která však byla nově literárně zpracována.

Nakladatelství: KKnihy.cz
Rok vydání: 2018
Žánr: beletrie pro děti
Počet stran: 35
Formát: epub, mobi, PDF

Komentáře